Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni. Jako když se v přírodě dříve pekly brambory. A bez teploměru, bez zkoušky rozkrojením. Tak to je pro amatéra složitý oříšek.

Do podobné situace se dostaly tři páry po nezdařeném grilování zeleniny v hlavní části pořadu, kde se více vyřazovalo kvůli nepozornosti a neplnění časového limitu.

Podmínkou bylo připravit určitý počet porcí pro externí porotu složenou tentokrát z řezníků. Paradoxně odborníci na bourání masa museli ohodnotit grilovačku určenou spíše pro vegetariány.

A dvěma dvojicím vyřazeným do rozstřelu se nepovedlo připravit dostatečný počet porcí, zbylé dvojice zklamaly svým výkonem.

Všechny rozhodily neustálé hádky syna s matkou, tedy soutěžících Davida a Viery. Došlo to tak daleko, že Zdeněk Pohlreich nastolil vojenský řád a přikázal, že odteď bude jeden z dvojice hlavou a druhý rukama.

A ty jedny ruce rozhodně chyběly. Jako by na fotbalovém derby byl vyloučený červenou kartou klíčový hráč. Ač se nechtěli soutěžící na tento faktor vymlouvat, ve dvojicích, které obvykle bojují s organizací času a práce, to zanechalo následky.

V rozstřelu se dvojice měly potýkat se zdánlivě jednoduchým úkolem. Pro každého fanouška grilování by to mělo být snadné. Běžně má každý po ruce vpichovací teploměr, aby mohl měřit teplotu v mase. Jenže to tu bylo zakázané, asi jako když u přijímacích zkoušek na střední školu nesmějí mít studenti kalkulačku nebo tabulky.

Navíc se až během přípravy soutěžící dozvěděli, že nemohou testovat stupeň propečení tím, že by steak rozkrojili. A to hlavní: museli upéct steak přímo na rozžhavených uhlících. To je rozhodně neobvyklé. Tím se to nejjednodušší grilování proměnilo v noční můru.

Česko na grilu

Pořad můžete sledovat každé pondělí večer na Primě, anebo týden předem na Prima+.

Na pořad dne se dostala i odvěká otázka, zda solit maso před, anebo až po grilování. David nasolil a opepřil maso předem, čímž si vysloužil pozdvižené obočí Zdeňka Pohlreicha, který patří do druhého proudu. Argumentoval tím, že má vyzkoušené, že když maso předem nasolí a nechá v lednici přes noc, je křehčí. „Já si myslím, že je to osolené brzy, a jestli tady ten experimentátor předloží něco výjimečného, tak jdeme domů s ostudou,“ prohlásil.

A jak myslíte, že to dopadlo? Davidova strategie se osvědčila a připravil ukázkový steak. S opečenou krustou po obvodu s tím, že střed byl růžový a šťavnatý. Pomohlo to, že před přípravou potřel maso sádlem, za což si vysloužil poklonu od obou porotců: Zdeňka Pohlreicha i Martina Svatka.

Rozstřel nezvládly nakonec Rita a Jeana, které soutěž musely opustit. Za odměnu dostaly grilovací manuál v podobě knihy z pera Zdeňka Pohlreicha. Což je komické, protože podobné knihy už mají určitě dávno prostudované.

Solíte a kořeníte steaky před, anebo až po grilování?

celkem hlasů: 123

Autor:

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

Tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Rozpalte jarní grilovací sezonu marinovaným lososem v asijském stylu

Marinovaný losos s asijskou omáčkou a jasmínovou rýží

VIDEO Lososa, jednu z nejoblíbenějších ryb, můžete udělat na pánvi, v troubě i na grilu. Zkuste ho jednou...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

  • Nejčtenější

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...