Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vůně čokolády zaplavila hradeckou Střelnici. Čokofest přilákal stovky lidí

  17:56aktualizováno  17:56
„Čokoláda, to je pro mě antistres,“ říká lámanou češtinou Chris Delettre u vstupu do kulturního domu Střelnice v centru Hradce Králové. Je sobota dopoledne a od dveří ven se táhne zástup lidí. Míří na Čokoládový festival, kterého je tento vitální Francouz organizátorem.

Čokofest v Hradci Králové (28. března 2015) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Netradiční show má v Hradci premiéru a Chris Delettre je tím, kdo by silnou dávku „antistresu“ potřeboval ze všech nejvíce. V kapse mu drnčí telefon. „Omlouvám se, za chvíli se uvidíme,“ mizí v davu, aby pomohl rozchodit plotýnku vařiče, kde mají kuchaři za několik minut začít připravovat jídla z čokolády.

Drůbeží paštika s čokoládou

Recept od Michaely Čudové

Kuřecí játra orestujeme na cibulce, přidáme česnek.

Vše na másle podusíme, přidáme tymián, sůl, pepř, perníkové koření, nakonec smetanu. Ve směsi necháme rozpustit čokoládu.

Když jsou játra měkká, vše rozmixujeme, až vznikne hladká hmota.

Na úplný závěr můžeme přidat brusinky.

Čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo čokoládový špíz. To vše bylo možné o víkendu na festivalu ochutnat. Parta nadšenců se v Hradci pokusila povýšit čokoládu na novou úroveň, a hlavně nabourat zažité stereotypy Čechů o této gurmánské specialitě. Na festivalu vystavovaly desítky výrobců čokolády.

„Do Hradce jsme přijeli rádi, protože Chris festivaly umí a je na nich skvělá atmosféra,“ řekla Alexandra Hurtová z Prahy, která má firmu na výrobu především tabulkové čokolády z těch nejkvalitnějších surovin.

„Zabýváme se jen pravou čokoládou, žádné náhražky nepoužíváme. Člověk, který chce kvalitu, by měl v první řadě pozorně číst etiketu, z čeho je čokoláda vyrobená. Kdo jednou kvalitní čokoládu ochutná, tak se k levným náhražkám už nevrátí,“ uvedla Hurtová.

Maso i noky s čokoládou

Pozornost přitahovala kuchyňská linka, za kterou kuchařka Michaela Čudová kouzlila jídla podle netradičních receptů. Všechny měly společné jedno: čokoládu.

Fotogalerie

„V tradiční české kuchyni na čokoládu zapomeňte, ale v některých evropských zemích si našla své pevné místo. Výborná je třeba plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s bramborovými placičkami, bramborovo-tvarohové noky v pomerančové čokoládě nebo grilovaná zelenina s omáčkou z bílé čokolády a camembertu,“ vyjmenovala Michaela Čudová recepty jídel, z nichž všechny mohli návštěvníci festivalu ochutnat.

O původu čokolády převládá názor, že jako první ji vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále.Chris Delettre pořádá v Česku festivaly věnované čokoládě od roku 2011.„Chceme lidem ukázat, kde všude lze čokoládu využít, v jakých kombinacích a hlavně je seznámit s kvalitou. Bez čokolády si život nedovedu představit,“ dodal Francouz, který se v Česku usadil před dvanácti lety.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku měřili, kolik sněhu zbývá nad...
Krkonošská Mapa republiky odolá asi do července, loni tála rychleji

Nad Modrým dolem v Krkonoších se stále drží masa sněhu ve tvaru prvorepublikového Československa. Pomalu mizí před očima, ale pracovníci Správy Krkonošského...  celý článek

Vizualizace modernizovaného areálu nemocnice v Náchodě
Kraj splatí dluh, aby si mohl vzít další úvěr. Na nemocnici v Náchodě

Radní Královéhradeckého kraje zastupitelům představili rozpočtový výhled na roky 2018 až 2022. Hejtmanství chce v následujících čtyřech letech splatit své...  celý článek

Řidič nepřežil nehodu, při níž vyjel z vozovky v kopci u Vysokova nedaleko...
U Náchoda sjel řidič do příkopu a mezi stromy, lékař mu už nepomohl

Řidič osobního auta zemřel ve čtvrtek brzy ráno při nehodě v kopci ve Vysokově u Náchoda. Nedaleko od čerpací stanice vyjel ze silnice první třídy a havaroval...  celý článek

Jak si snížit IQ tričkem
Jak si snížit IQ tričkem

Primitivní vtip, trapná anglická hesla, stereotyp a zoufalstvím vyždímaně designové dílny. Aneb pekelnosti českých e-shopů.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.