Čokofest v Hradci Králové (28. března 2015) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vůně čokolády zaplavila hradeckou Střelnici. Čokofest přilákal stovky lidí

  • 3
„Čokoláda, to je pro mě antistres,“ říká lámanou češtinou Chris Delettre u vstupu do kulturního domu Střelnice v centru Hradce Králové. Je sobota dopoledne a od dveří ven se táhne zástup lidí. Míří na Čokoládový festival, kterého je tento vitální Francouz organizátorem.

Netradiční show má v Hradci premiéru a Chris Delettre je tím, kdo by silnou dávku „antistresu“ potřeboval ze všech nejvíce. V kapse mu drnčí telefon. „Omlouvám se, za chvíli se uvidíme,“ mizí v davu, aby pomohl rozchodit plotýnku vařiče, kde mají kuchaři za několik minut začít připravovat jídla z čokolády.

Drůbeží paštika s čokoládou

Recept od Michaely Čudové

Kuřecí játra orestujeme na cibulce, přidáme česnek.

Vše na másle podusíme, přidáme tymián, sůl, pepř, perníkové koření, nakonec smetanu. Ve směsi necháme rozpustit čokoládu.

Když jsou játra měkká, vše rozmixujeme, až vznikne hladká hmota.

Na úplný závěr můžeme přidat brusinky.

Čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo čokoládový špíz. To vše bylo možné o víkendu na festivalu ochutnat. Parta nadšenců se v Hradci pokusila povýšit čokoládu na novou úroveň, a hlavně nabourat zažité stereotypy Čechů o této gurmánské specialitě. Na festivalu vystavovaly desítky výrobců čokolády.

„Do Hradce jsme přijeli rádi, protože Chris festivaly umí a je na nich skvělá atmosféra,“ řekla Alexandra Hurtová z Prahy, která má firmu na výrobu především tabulkové čokolády z těch nejkvalitnějších surovin.

„Zabýváme se jen pravou čokoládou, žádné náhražky nepoužíváme. Člověk, který chce kvalitu, by měl v první řadě pozorně číst etiketu, z čeho je čokoláda vyrobená. Kdo jednou kvalitní čokoládu ochutná, tak se k levným náhražkám už nevrátí,“ uvedla Hurtová.

Maso i noky s čokoládou

Pozornost přitahovala kuchyňská linka, za kterou kuchařka Michaela Čudová kouzlila jídla podle netradičních receptů. Všechny měly společné jedno: čokoládu.

„V tradiční české kuchyni na čokoládu zapomeňte, ale v některých evropských zemích si našla své pevné místo. Výborná je třeba plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s bramborovými placičkami, bramborovo-tvarohové noky v pomerančové čokoládě nebo grilovaná zelenina s omáčkou z bílé čokolády a camembertu,“ vyjmenovala Michaela Čudová recepty jídel, z nichž všechny mohli návštěvníci festivalu ochutnat.

O původu čokolády převládá názor, že jako první ji vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále.Chris Delettre pořádá v Česku festivaly věnované čokoládě od roku 2011.„Chceme lidem ukázat, kde všude lze čokoládu využít, v jakých kombinacích a hlavně je seznámit s kvalitou. Bez čokolády si život nedovedu představit,“ dodal Francouz, který se v Česku usadil před dvanácti lety.