Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fotím jen to, co se nehýbe, říká úspěšná foodblogerka Coolinářka

  9:40aktualizováno  9:40
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka vloni připravila dvě knižní kuchařky, jednu plnou rodinných receptů na celý rok a druhou adventní pro děti. A letos její krevety získaly první místo v prestižní soutěži Rok s Megapixelem pro profesionální i amatérské fotografy.

Svatava Vašková pořádá s hradeckým fotografem Ondřejem Litterou workshopy. | foto: Lucie Baštová

„Každý měsíc je jedno téma a jedním z nich bylo nazváno Tisíc barev, chutí a vůní světa. V početné konkurenci moji fotku odborná porota vyhodnotila jako nejlepší. Fotografování jídla je hodně specifická disciplína, které se obvykle fotografové příliš nevěnují, a to byla má šance. Já se totiž focení jídla věnuji výhradně. S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe,“ říká matka na mateřské, bývalá manažerka hradeckého Klicperova divadla, která jen vaří manželovi a dcerce. Zárukou je pro ni typické razítko Testováno na rodině.

„Fotit jídlo obnáší hlavně obrovské množství různých rekvizit, strukturovaných podkladů, nádobí, utěrek a ubrousků. Už toho mám tolik, že mi to zabírá celou jednu místnost. Jde o prostorově velmi náročný koníček. U mě je fotografování jídla úzce spjato s mým foodblogem, což je ideální kombinace. Blog nesmí zahálet, proto člověk musí stále vymýšlet a zkoušet nové recepty a kulinářsky i fotograficky se zlepšovat,“ uvádí pardubická rodačka.

Fotogalerie

Nejdůležitější podmínkou atraktivního snímku je samozřejmě dobré světlo.

„Nepoužívám žádné reflektory ani záblesky, dnešním trendem jsou fotky jídla osvětleného jen přirozeným denním světlem. Další důležitou složkou každé foodfotografie je dobrý styling, stejně jako se líčí a oblékají modelky, je třeba ‚stylovat‘ i fotografovaný recept. K tomu pomůže zelená bylinka, trocha oleje pro lesk či ledabyle rozsypané koření či sůl kolem talíře. Za sebe můžu říct, že vše, co jsem kdy vyfotila, jsme hned snědli. Je třeba fotit rychle, aby jídlo neokoralo a bylinky nezvadly, žádné chemické či umělé kašírky nejsou potřeba,“ říká Vašková.

Do své první velké kuchařky Testováno na rodině, kterou vydalo pražské nakladatelství Fragment, uložila 80 nejlepších rodinných receptů. Na přání nakladatele připravila i Vánoční kuchařku pro kluky a holky.

„Ohlasy jsou naštěstí veskrze kladné, jsem za to moc ráda! Zejména kolem Vánoc mi od čtenářů chodilo velké množství fotografií jídel na recepty z obou kuchařek. Knížky také pomohly blogu,“ přiznává. Ten Coolinářčin se dostal do TOP30 nejoblíbenějších českých foodblogů v anketě Food blog roku.

„Blogování se postupně stává i mojí profesí, takže spolupracuji, ať už jako blogerka či fotografka, s různými potravinářskými firmami. Čím dál častěji se na Facebooku Coolinářky věnuji také hodnocení restaurací a kaváren v Hradeckém a Pardubickém kraji. A nakladatelství má zájem o další kuchařku. Tak se nechte překvapit, jaká to bude tentokrát,“ tají Svatava Vašková.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Strážník kontroluje opilou ženu za volantem (20.7.2017).
Se čtyřmi promile usnula za volantem, v autě měla otevřené krabice od vína

Otevřené krabice od vína našli strážníci na sedadle spolujezdce, když kontrolovali spící řidičku v Hradci Králové. Žena, která v takovém stavu řídila,...  celý článek

Jiří Hlavatý se svým thajským trenérem. V Asii se připravoval na návrat do...
Ač nemá rád násilí, začal bojovat kvůli sebeobraně. Teď zápasí v kleci

Čechoameričan Jiří Hlavatý už vyzkoušel karate, taekwondo i kickbox. Nejvíc ho však fascinují ultimátní zápasy v kleci, kde proti sobě nastupují borci...  celý článek

Královéhradecká filharmonie
Hradecká filharmonie oslaví 40 let, po dlouhém čekání dostane varhany

Sezona 2017/2018 bude pro královéhradeckou Filharmonii čtyřicátá. K jubileu se těleso s moderním sálem na Eliščině nábřeží konečně dočká mistrovských varhan a...  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.