Svatava Vašková pořádá s hradeckým fotografem Ondřejem Litterou workshopy.

Svatava Vašková pořádá s hradeckým fotografem Ondřejem Litterou workshopy. | foto: Lucie Baštová

Fotím jen to, co se nehýbe, říká úspěšná foodblogerka Coolinářka

  • 0
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka vloni připravila dvě knižní kuchařky, jednu plnou rodinných receptů na celý rok a druhou adventní pro děti. A letos její krevety získaly první místo v prestižní soutěži Rok s Megapixelem pro profesionální i amatérské fotografy.

„Každý měsíc je jedno téma a jedním z nich bylo nazváno Tisíc barev, chutí a vůní světa. V početné konkurenci moji fotku odborná porota vyhodnotila jako nejlepší. Fotografování jídla je hodně specifická disciplína, které se obvykle fotografové příliš nevěnují, a to byla má šance. Já se totiž focení jídla věnuji výhradně. S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe,“ říká matka na mateřské, bývalá manažerka hradeckého Klicperova divadla, která jen vaří manželovi a dcerce. Zárukou je pro ni typické razítko Testováno na rodině.

„Fotit jídlo obnáší hlavně obrovské množství různých rekvizit, strukturovaných podkladů, nádobí, utěrek a ubrousků. Už toho mám tolik, že mi to zabírá celou jednu místnost. Jde o prostorově velmi náročný koníček. U mě je fotografování jídla úzce spjato s mým foodblogem, což je ideální kombinace. Blog nesmí zahálet, proto člověk musí stále vymýšlet a zkoušet nové recepty a kulinářsky i fotograficky se zlepšovat,“ uvádí pardubická rodačka.

Nejdůležitější podmínkou atraktivního snímku je samozřejmě dobré světlo.

„Nepoužívám žádné reflektory ani záblesky, dnešním trendem jsou fotky jídla osvětleného jen přirozeným denním světlem. Další důležitou složkou každé foodfotografie je dobrý styling, stejně jako se líčí a oblékají modelky, je třeba ‚stylovat‘ i fotografovaný recept. K tomu pomůže zelená bylinka, trocha oleje pro lesk či ledabyle rozsypané koření či sůl kolem talíře. Za sebe můžu říct, že vše, co jsem kdy vyfotila, jsme hned snědli. Je třeba fotit rychle, aby jídlo neokoralo a bylinky nezvadly, žádné chemické či umělé kašírky nejsou potřeba,“ říká Vašková.

Do své první velké kuchařky Testováno na rodině, kterou vydalo pražské nakladatelství Fragment, uložila 80 nejlepších rodinných receptů. Na přání nakladatele připravila i Vánoční kuchařku pro kluky a holky.

„Ohlasy jsou naštěstí veskrze kladné, jsem za to moc ráda! Zejména kolem Vánoc mi od čtenářů chodilo velké množství fotografií jídel na recepty z obou kuchařek. Knížky také pomohly blogu,“ přiznává. Ten Coolinářčin se dostal do TOP30 nejoblíbenějších českých foodblogů v anketě Food blog roku.

„Blogování se postupně stává i mojí profesí, takže spolupracuji, ať už jako blogerka či fotografka, s různými potravinářskými firmami. Čím dál častěji se na Facebooku Coolinářky věnuji také hodnocení restaurací a kaváren v Hradeckém a Pardubickém kraji. A nakladatelství má zájem o další kuchařku. Tak se nechte překvapit, jaká to bude tentokrát,“ tají Svatava Vašková.