Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jedovatého metanolu se děsí i cukráři, do sladkostí přidávají rum

Strach z jedovatého alkoholu, který má v republice na svědomí už téměř dvě desítky obětí, mají také cukráři. Ti přidávají do některých cukrovinek rum a z obav před metanolem ruší objednávky u svých dodavatelů jako cukrářka ze Všestar na Hradecku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

oldiess

takže když řeknu že chci tuzemák do buchet

tak mi ho prodají i dnes? ;-D

0/0
18.9.2012 16:12

Jana11

A co u výrobce?

Mají to jet nakoupit k přímému výrobci do likérky a nemusí se bát falzifikátů. Pokud ho spotřebují opravdu hodně, tak se jim to vyplatí a možná jim ho i dovezou až domů. Přes 30 litrů za měsíc, to je zakázka, kterou slušné e-shopy dováží s dopravou zdarma - případně je cena benzínu již zanedbatelná vůči ceně zboží.

0/0
16.9.2012 9:18

já George XVII

když jsme měli ještě cukrárnu ...

... tak jsme jezdili pro stáčený rum sem http://goo.gl/Dyczh a nikdy nebyl problém.

+1/0
15.9.2012 10:47

-sha-

Bod varu

U pečených cukrovinek je to jedno. Metanol má bod varu při normálních podmínkách 64,7 °C, etanol 78,3 °C. Při pečení se tedy oba vypaří. I kdyby člověk snědl kýbl rumových perníčků, tak může s klidem sednout za volant.

+2/0
15.9.2012 10:30

dscs

Re: Bod varu

to jo, ale to namaceni kolaku prave uz probiha po upeceni (delaji se tak treba svatebni kolacky, rozpusti se maslo, do toho rum a cukr a kolacky s enamaceji, nebo se obali cukrem, namoci, obali atd. - jsou jeste teple, ale ne horke)

0/0
15.9.2012 12:45

-sha-

Re: Bod varu

Pokud by to příliš neuškodilo chuti, tak bych ten rum ještě před smícháním na několik minut zahřál na 70 °C. Případný metanol by vyprchal, etanol by zůstal.

0/0
15.9.2012 15:44

syn.temp

Re: Bod varu

Ono je to trochu jinak že, vypařování probíhá i za teploty nižší než je bod varu, takže to ohřátí na 70 by způsobilo celkem značné ztráty ethanolu...

0/0
15.9.2012 22:40

krtecek999

Zakázat konzumaci cukroví,

a je to vyřešeno!:-P:-P:-P

0/0
15.9.2012 10:08

Manon

......

Chudáci norci , ti budou trpět ..

0/0
15.9.2012 9:26

radnice

Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

... nebo je redaktoři iDnesu tak představují. Zaprvé, pokud je nápoj s metanolem použit do pečiva, pak během pečení se všechen odpaří a může v pečivu zůstat jen zcela zanedbatelné stopové množství, které není nebezpečné. Pokud by tomu bylo jinak, nebylo by možné například pro řidiče konzumovat rumové perníčky. V pečivu zůstává jen chuť nápoje (rumu) a nikoliv alkohol. Zadruhé, cukráři, kteří namáčejí výrobky v alkoholu - množství alkoholu (a tedy případného metanolu) je v něm nepatrné, že pro nějaké potíže by člověk musel sníst asi tak 5 krabic rumových pralinek za hodinu, aby se nějaké příznaky otravy objevily.

Pokud skutečně cukráři a pekaři mají takové obavy, meli by své živnosti zavřít a jít dělat něco jiného, protože nemají základní znalosti o surovinách. Ale myslím si, že tohle je jen umělé nafukování tématu, když jedna cukrářka pomohla svým pologramotným vyjádřením iDnesu k novo kauze. Myslím, že běžně jsou cukráři i pekaři profíci se znalostmi oboru a žádné obavy tak nemají.

+3/0
15.9.2012 9:03

radim36

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

Pokud tomu rozumím já, jedná se o cukroví vyráběné za studena.

Jinak je ale pravda v tom, že toho rumu bude v cukroví velice málo , takže na otravu by zřejmě bylo třeba pozřít rumového cukroví na kila. Je otázka, jestli by se otrava rumovým cukrovím vůbec povedla, jestli by třeba účinek metanolu nebyl překryt jiným účinkem. Třeba takovým, že podobná cukroví pozřená v kilových množstvích extrémně urychlují trávicí pochody.

0/0
15.9.2012 9:13

orinka3

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

no jo, to je sice pěkné, ale vysvětluj to zákazníkům každému zvlášť a pokaždé.:-( Každý ví, že alkohol v těstě zanechá jen chuť, ovšem při té panice, co vypukla, se už lidi pomalu začnou bát čuchnout ke špuntu. Jde o pocit, cukroví si kupuješ kvůli pochutnání a ne, abys přemýšlel, jestli ti něco neudělá. Cukrářce se nedivím a nemyslím, že by řemeslo nezvládala.

+1/0
15.9.2012 9:19

radnice

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

Pořádně si přečtěte, stačí jen titulek. Nepanikaří zákazníci, ale děsí se prý cukráři.

+2/0
15.9.2012 9:38

brezzinka3

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

R^

0/0
15.9.2012 9:53

delegát I.sjezdu

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

Nejhorší smrt je z vyděšení.

0/0
15.9.2012 10:37

Zbysek

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

a ked si má chudám cukrářka  ten litr a půl rumu do pečiva  denně koupit - když řádí prohibice? Bude muset nakupovat na černém trhu od překupníka metanolorum...? Rv

+1/0
15.9.2012 15:39

Jana11

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

No, jednoduchá matematika - cukrářka upeče koláčky a poté je ještě vlažné namočí do rumu. Na tyto koláčky spotřebuje cca 1,5 litru rumu denně, na svatbu nestihne napéct za 1 den - takže řekněme, že to máme na 20 osob (včetně dětí) cca 1,5 litru rumu, to je 75 ml rumu, kdyby to byl methanol, i po částečném vypaření, to může napáchat pořádné škody. A zvláště u dětí, které sní koláčky, ale už to nezapijí kvalitním alkoholem.

0/0
16.9.2012 9:16

radnice

Re: Cukráři a pekaři jsou zjevně úplní debilové nebo ...

Vážená Jano,

vůbec nevíte, o čem píšete. Když vezmu Vaši úvahu - rum se používá 40%, tedy v litru rumu je obsaženo 40% alkoholu. Pokud by tedy byl vyroben pouze z metanolu, tak by Vaše cukrářka za den měla v koláčcích vsáknuto nikoliv 1,5 l metylalkoholu ale pouze 0,6 litru. Navíc nějak nepočítáte s přirozenou vlastností všech uhlovodíků, tedy s jejich těkavostí, to znamená že se na vzduchu odpařují a to rychlostí, závislou na vnější teplotě. Takže i kdyby byly koláčky okamžitě perfektně vakuově zabaleny, tak na každého z těch Vašich 20 svatebčanů by vyšlo asi tak 30 ml. Navíc alkohol, který je v současnosti nebezpečný není čistým metanolem, ale je směsí metanolu a etanolu v různých poměrech. A ještě jedno - vůbec nechápu, jak by mohla cukrářka namáčet koláčky, určené i dětem, do alkoholu ? V cukrařině a pekařině se používají pro takové účely pouze tresti a nikoliv vlastní alkoholický nápoj. Alkoholický nápoj se používá pro pečení nebo jiné tepelné úpravy a tam žádný alkohol nezůstane.

0/0
16.9.2012 12:23

hlista

pochopila jsem to

dobře, že doposud brala nějaký pofiderní alkohol a až teď zašla do obchodu a zvolila Božkov? 8-o

+1/0
15.9.2012 8:40

Pajus

Re: pochopila jsem to

Podle mě kupovala nějaký méně značkový, ale také z obchoďáku ;-)

0/0
15.9.2012 8:49

hlista

Re: pochopila jsem to

a co ten prodejce, co k ní jezdil? :-)

0/0
15.9.2012 8:52

Pajus

Re: pochopila jsem to

Ten nemusel vozit stáčený, ale jenom ho dodával místo obchoďáku

0/0
15.9.2012 8:55

hlista

Re: pochopila jsem to

aha ;-D ono to svinstvo bude všude, dlouhé roky se o tom ví a byla jen otázka času, kdy to někde ulítne..

0/0
15.9.2012 8:58

Panzal

Re: pochopila jsem to

Podle me je velkej nesmysl, ze by to svinstvo bylo vsude a jeste vetsi nesmysl, ze se o tom roky vi a ceka se az to ulitne.... methanol je velmi jedovaty i v pomerne malych davkach. Tohle se neda jen tak ututlat, kdyby se tim lidi otravovali nejak casto.

0/0
15.9.2012 13:22

hlista

Re: pochopila jsem to

tutlá se, tutlá.. http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Novinarka-Zemreli-lide-a-lihova-bomba-bouchla-Leta-jste-vsichni-mlceli-246272

0/0
15.9.2012 14:27

orinka3

Re: pochopila jsem to

alo bóže, já kdysi před lety kupovala Tuzemák v květinářství stáčený, asi dvakrát - taky do pečiva nebo do čaje, a žiju.

+1/0
15.9.2012 9:20

barnaked

Re: pochopila jsem to

stesti ?

0/0
15.9.2012 9:23

Manon

Re: pochopila jsem to

Stáčený alkohol se prodává už dlouhou dobu, jenže nikdy v něm nebyl metanol. To je celý ten problém. On ten stáčený měl i tak divnou chuť, ale na pečení se dal využít.

0/0
15.9.2012 9:25

syn.temp

Re: pochopila jsem to

asi tak nějak... jako rozhodně neplatí rovnice že stáčený=jedovatý, i když samozřejmě chápu že velkým značkovým výrobcům na trhu se takové rovnítko docela dost hodí do krámu (kupujte náš výrobek, u nás máte jistotu)...

Ovšem kdyby toto rovnítko mělo platit, stačilo by přece zakázat prodej jiného než značkového alkoholu, že? Což se ovšem nestalo... vzali to šmahem.

0/0
15.9.2012 22:46

swalbe

S metanolem žádnej problém není...

otravy jsou dílem amatérismu, stačí se jen řádně nastartovat krabičákem, to zaměstná játra tak, že metanol neuškodí;-D

0/0
15.9.2012 8:39

Pajus

Re: S metanolem žádnej problém není...

Aby Tě pak nezabil ten krabičák ;-D

0/0
15.9.2012 8:49

koooza

Vrací se nesmrtelná hláška Hrušínského

"Dáte si rakvičku nebo věneček?"

0/0
15.9.2012 8:34

děs_a_hrůza

Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

Tak on ten methanol má nějaký bod varu ... a v troubě je poměrně teplo. Jo a pokud to přidávají do krémů, tak asi člověk před tím, než se otráví methanolem z cukroví bude mít jiný problém ... nespíš se poblije a posere, možná rovnou praskne. Lidi, nešlo by trochu začít používat šedou kůru mozkovou.

+3/0
15.9.2012 8:34

ivoš

Re: Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

V momentě, kdy bude někomu ze zákazníků špatně, okamžitě podá na cukráře žalobu. Davová hysterie už funguje a žádný rozumný obchodník si to nelajsne, ty šedá kůro.

0/0
15.9.2012 8:38

děs_a_hrůza

Re: Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

Čili potvrzujete mojí tezi o idiocii, děkuji.

+4/0
15.9.2012 8:44

syn.temp

Re: Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

Samozřejmě to už ale není žádná novinka, že? A projevuje se na spoustě jiných míst, toto zdaleka není její vrchol...

0/0
15.9.2012 22:49

Versicht

Re: Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

Rumem se pokapává korpus až po upečení, jelimane...

+1/0
15.9.2012 8:42

děs_a_hrůza

Re: Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

Čili hrozí to poblití a posrání než se má někdo šanci otrávit. Mathanol je v "kapkách" (když jsme u toho pokapávání) v každém legálním drijáku.

+1/0
15.9.2012 8:44

syn.temp

Re: Dobrá, tohle už je vrchol idiocie ...

Spíš v těch "přírodních", to co vyrábí "čistá chemie" si na tom dávají záležet a tam je obsah fakt zanedbatelný... výhoda čistých chemických surovin :)

Jen jim to nesmí ulítnout, však kolik let toto nebyl problém jen teď je to najednou taková lavina, někde někdo po*ral jednu velkou várku a akto se to projevuje... on ani ten zákaz prodeje asi nebude moc účinný, záleží na tom kolik si toho už lidi nakoupili domů a budou v klidu i přes zákaz dopíjet...

0/0
15.9.2012 22:53

dropa

Kdy ten pomatenec zavře cukráře?

;-O

0/0
15.9.2012 8:20

brezzinka3

Re: Kdy ten pomatenec zavře cukráře?

u tebe by s tím zavíráním mohli začít  :-/

+1/0
15.9.2012 9:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.