- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
tak mi ho prodají i dnes?
Mají to jet nakoupit k přímému výrobci do likérky a nemusí se bát falzifikátů. Pokud ho spotřebují opravdu hodně, tak se jim to vyplatí a možná jim ho i dovezou až domů. Přes 30 litrů za měsíc, to je zakázka, kterou slušné e-shopy dováží s dopravou zdarma - případně je cena benzínu již zanedbatelná vůči ceně zboží.
... tak jsme jezdili pro stáčený rum sem http://goo.gl/Dyczh a nikdy nebyl problém.
U pečených cukrovinek je to jedno. Metanol má bod varu při normálních podmínkách 64,7 °C, etanol 78,3 °C. Při pečení se tedy oba vypaří. I kdyby člověk snědl kýbl rumových perníčků, tak může s klidem sednout za volant.
to jo, ale to namaceni kolaku prave uz probiha po upeceni (delaji se tak treba svatebni kolacky, rozpusti se maslo, do toho rum a cukr a kolacky s enamaceji, nebo se obali cukrem, namoci, obali atd. - jsou jeste teple, ale ne horke)
... nebo je redaktoři iDnesu tak představují. Zaprvé, pokud je nápoj s metanolem použit do pečiva, pak během pečení se všechen odpaří a může v pečivu zůstat jen zcela zanedbatelné stopové množství, které není nebezpečné. Pokud by tomu bylo jinak, nebylo by možné například pro řidiče konzumovat rumové perníčky. V pečivu zůstává jen chuť nápoje (rumu) a nikoliv alkohol. Zadruhé, cukráři, kteří namáčejí výrobky v alkoholu - množství alkoholu (a tedy případného metanolu) je v něm nepatrné, že pro nějaké potíže by člověk musel sníst asi tak 5 krabic rumových pralinek za hodinu, aby se nějaké příznaky otravy objevily.
Pokud skutečně cukráři a pekaři mají takové obavy, meli by své živnosti zavřít a jít dělat něco jiného, protože nemají základní znalosti o surovinách. Ale myslím si, že tohle je jen umělé nafukování tématu, když jedna cukrářka pomohla svým pologramotným vyjádřením iDnesu k novo kauze. Myslím, že běžně jsou cukráři i pekaři profíci se znalostmi oboru a žádné obavy tak nemají.
Pokud tomu rozumím já, jedná se o cukroví vyráběné za studena.
Jinak je ale pravda v tom, že toho rumu bude v cukroví velice málo , takže na otravu by zřejmě bylo třeba pozřít rumového cukroví na kila. Je otázka, jestli by se otrava rumovým cukrovím vůbec povedla, jestli by třeba účinek metanolu nebyl překryt jiným účinkem. Třeba takovým, že podobná cukroví pozřená v kilových množstvích extrémně urychlují trávicí pochody.
dobře, že doposud brala nějaký pofiderní alkohol a až teď zašla do obchodu a zvolila Božkov?
Podle mě kupovala nějaký méně značkový, ale také z obchoďáku
otravy jsou dílem amatérismu, stačí se jen řádně nastartovat krabičákem, to zaměstná játra tak, že metanol neuškodí
Aby Tě pak nezabil ten krabičák
"Dáte si rakvičku nebo věneček?"