Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Staročeská kuchyně je pracná, ale pomalu se vrací, říká hradecký kuchař

Kuchař Jiří Eichner z Hradce Králové připomíná, jak skvěle se v Čechách vařilo ještě v 19. století. Na tradiční českou kuchyni nedá dopustit, ví o ní takřka všechno, inspiraci hledá až v časech Rakouska-Uherska. "Recepty vybíráme ze starých knih," říká kuchař z klubu Stará garda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J79o82s36e12f 84V96a75l35a 9110663393843

mam pocit, ze gastronomie v CR jde uplne jinym smerem nez gastronomie v Bavorsku nebo ve Francii. Podle mne je v CR prevaha tech kucharu, kteri nabizi vylepsene "socialisticke minutky". proste maso sup ven z mrazaku na panev, farmarske brambory a zelenina, k tomu sosik z krabice. V Bavorsku jsem teprve pochopil, co to je dobre jidlo, kdyz jsem na mnoha mistech zkousel takovou klasiku jako veprova pecene s knedlikem a se zelim To byla lahudka, a pokazde trochu jinak. Nebo takova vec jako sadlo z veprove pecene jako predkrm. Navic veprova pecene patri do te nejnizsi cenove relace vubec. Obavam se, ze tak ma vypadat domaci kuchyne, a ne shanet zarucene stare recepty, kdyz je ale uz neumim zajimave podat

0/0
6.4.2014 17:14

J38o41s64e17f 40V79a31l65a 9250643253713

P.S. zapomnel jsem dodat, ze chapu smysl clanku, ale ta ceska "klasika" by nemela byt nabizena jako draha luxusni varianta jidla, ale jako chutny a cenove dostupny zaklad, na kterem by se dalo stavet. Pokud kuchar zvladne podavat chutnou a cenove dostupnou veprovou peceni, at si potom treba smazi kraby v testicku

0/0
6.4.2014 17:18

J56i13ř71í 27B51l29u88m11a 9614433881175

česká kuchyně fuj, pořádnej hamburger s hranolkama, pizza nebo suši, kam se na to nějaký český blitky hrabou :-) R^ EU

+2/−12
6.4.2014 16:04

P56e42t24r 92M70u39r86č49e61k 3638936630

Hmm...Ty jseš ale blůma.

+6/−1
6.4.2014 16:27

V51á66c67l94a67v 98H22o24s67c63h 8546808342571

Co blůma, jelítko je to

+3/−1
6.4.2014 17:08

J83o81s77e37f 33V94a52l56a 9590973643383

Pan Bluma to ma dokonce v obcance. Ale tipl bych si, ze jste mu skocili oba hezky na spek :-)))

+2/0
6.4.2014 17:28

D94a85n76i74e20l 91S19c18h75a83c60h92e43r61l 9303735482926

Bluma - Jseš akorát d.ement nic víc.

0/0
6.4.2014 20:25

B86á42r67a 22T55e15s71n33e40r98o20v94á 5175690404399

Dříve se večer udělal vývar, aby se ráno slil a použil. To dnes i kvůli hygieně ani nejde.

A v tom je zakopaný pes... :-/

+13/0
6.4.2014 14:17

L14a36d47i92s53l61a71v 26M81i98k31a 1831939704734

V tomhle až tak zakopaný pes není, každý normální kuchař co umí vařit to takhle samozřejmě dělá, jenže většina je pořád ještě zvyklá tam kydnout vývar z prášku, otočit maso na pánvi a podávat to jako specialitu podniku, ale hlavní problém je v lidech, u nás se za ty léta prostě kuchyně v restauracích, ale i doma,zdegenerovaly tak, že nejde o to se dobře a kvalitně najíst, ale zaplácnout žaludek a hlavně aby to bylo do stovky.....stačí se podívat na recepty co jsou po netu, když recept na  zdravou zeleninovou polévku si předsatavují takhle: Vyndáme zmrzlou zeleninu, dáme do hrnce, zalejem vodou kam přidáme 2x masox, povaříme, rozmixujem, dochutíme podravkou a magi a výborná polévka je na světě.

+6/0
6.4.2014 15:02

B78á17r65a 20T31e69s81n40e71r13o85v61á 5195960804769

Netuším, jaké recepty se objevují na internetu, podle těch vařím opravdu jen velice výjimečně, a to ještě spíš na doporučení. Nicméně faktem je, že dnes se kvůli hygienickým předpisům spousta kuchařů bojí to či ono udělat a takový den odleželý gulášek už si v hospodě prostě nedáte - a přitom je 2x lepší než čerstvě uvařený. :-(

+7/0
6.4.2014 15:04

A89l62e13x56a93n36d55r 49K34o70s51t40k55a 5839866399686

A nejlepší paradox na tom je, že pokiud jste stejně v kuchyni a něco potřebujete na podlévání, tak ten vývar po domácku nevyjde o nic dráž než ten hnus z pytlíku. Respektive na surovinách je rozdíl možná tak korunu na porci. Zato zákazník si pošmákne.

+3/0
6.4.2014 15:36

B35o41h86u50m58i18l68a 32M94a74j88e66r10o62v28á 4117311404

fuj

0/0
6.4.2014 17:00

P31e89t23e78r 51H60o26s84e60k 6282507839869

prosim Vas muzete me vysvetlit co to ma spoleneho s hyygienou?

0/0
6.4.2014 17:18

L25í56d91a 83M65a92r36e41l53o44v34á 4980602659811

S hygienou ? Používat uvařené jídlo (polévku, brambory) lze pouze do určitého času (cca 2 hodiny) kvůli množícím se bakteriím - takže nelze uvařit vývar den předem, nebo uvařit o den dřív kotel brambor na zapékané brambory...:-/

+1/0
6.4.2014 21:09

Z34l17a32t38u33š53e 65J48e55l55í88n35k33o73v57á 1495802207862

A není to spíše prvorepubliková, či Rakousko-Uherská kuchyně?

Jako staročeskou to opravdu nevidím. Také by bylo třeba rozlišovat mezi chudou venkovskou s některými bohatšími prvky bohatších obyvatel ze statků a městskou levnou či bohatší vrstvou.

+6/−6
6.4.2014 13:27

B73á20r17a 78T62e17s94n98e76r55o88v79á 5905940434609

Plus máte hlavně za ten druhý odstavec, protože rozdíl chudý venkov/bohatší město byl opravdu značný.

+4/−1
6.4.2014 14:18

H52a95n22a 60H43a58n18a 2469379751670

V Brne na Pekarske je restaurace Forhaus a ta je zamerena na kuchyni z doby Rakousko-Uherska... tak at pan nerika, ze se to nikde jinde neda koupit! :-) 

A jidlo je tam desne fajn, skoro vsechno tam pripravuji kuchari, vcetne peceni chleba. Zadne polotovary...

+5/0
6.4.2014 13:27

P12a66v95e93l 53S87ý72k91o71r26a 7387692317371

Jo, Preclíkářka, je jediná ulice v Brně, která má i metro. ;-);-)

+1/−2
6.4.2014 13:42
Foto

M54i87r91o66s75l97a40v 89M23a14c53e68k 5591535240122

to jsem nejedl ale slyšel jsem, že Crusty Crab dělá dobrý hambáče

+3/−13
6.4.2014 13:07

V70i50k85t48o92r 41V80e61s45e91l27ý 5125713434245

To jste slyšel špatně. Dělá nejhorší hambáče.

+1/−1
6.4.2014 14:06

A35l90e32x88a70n25d78e60r 77W37i22n53t90e49r 9839374293761

ty v tom nectes tu ironie?

0/0
6.4.2014 15:22

V68i54k86t83o81r 43V22e17s40e31l83ý 5795373274785

Ne, já v tom čtu reklamu.

0/0
6.4.2014 15:27

P89e28t77r 37J63a53n86d90a 9893177214801

Reklamu? Na co? Na animáč Sponge Bob?

Ale Vy jste si myslel, že Crusty Crab je nějaký zlý řetězec, že? ;-D;-D;-D

+1/0
6.4.2014 15:32

V86i89k22t60o63r 96V35e13s87e36l51ý 5195873754635

Neznám.

0/0
6.4.2014 15:33

P84e57t76r 96J10a93n73d10a 9313167104651

To jsem pochopil, když jste začal o reklamě.

0/0
6.4.2014 15:37

A33l81e62x96a75n69d61e35r 26W28i69n29t81e12r 9239904633751

nekteri "ogari"te ani nectou a uz maz minus jen za presentaci ;-D

0/0
6.4.2014 15:20

J68a48r86o89s11l43a22v 19F21i86š22e88r 8895539625411

Snad nejíš hambáče, ultrabolševiku?8-o

+1/0
6.4.2014 15:22

M11a30r34t38i75n 48F35r50i46č 4662861568

Já jsem blbý burák ty jsi blbý burák ...

0/0
6.4.2014 16:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.