Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Staročeská kuchyně je pracná, ale pomalu se vrací, říká hradecký kuchař

Kuchař Jiří Eichner z Hradce Králové připomíná, jak skvěle se v Čechách vařilo ještě v 19. století. Na tradiční českou kuchyni nedá dopustit, ví o ní takřka všechno, inspiraci hledá až v časech Rakouska-Uherska. "Recepty vybíráme ze starých knih," říká kuchař z klubu Stará garda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J79o96s88e50f 92V43a62l46a

6. 4. 2014 17:14

mam pocit, ze gastronomie v CR jde uplne jinym smerem nez gastronomie v Bavorsku nebo ve Francii. Podle mne je v CR prevaha tech kucharu, kteri nabizi vylepsene "socialisticke minutky". proste maso sup ven z mrazaku na panev, farmarske brambory a zelenina, k tomu sosik z krabice. V Bavorsku jsem teprve pochopil, co to je dobre jidlo, kdyz jsem na mnoha mistech zkousel takovou klasiku jako veprova pecene s knedlikem a se zelim To byla lahudka, a pokazde trochu jinak. Nebo takova vec jako sadlo z veprove pecene jako predkrm. Navic veprova pecene patri do te nejnizsi cenove relace vubec. Obavam se, ze tak ma vypadat domaci kuchyne, a ne shanet zarucene stare recepty, kdyz je ale uz neumim zajimave podat

0 0
možnosti
JV

J94o26s54e49f 77V92a30l72a

6. 4. 2014 17:18

P.S. zapomnel jsem dodat, ze chapu smysl clanku, ale ta ceska "klasika" by nemela byt nabizena jako draha luxusni varianta jidla, ale jako chutny a cenove dostupny zaklad, na kterem by se dalo stavet. Pokud kuchar zvladne podavat chutnou a cenove dostupnou veprovou peceni, at si potom treba smazi kraby v testicku

0 0
možnosti
JB

J51i18ř24í 85B87l45u14m40a

6. 4. 2014 16:04

česká kuchyně fuj, pořádnej hamburger s hranolkama, pizza nebo suši, kam se na to nějaký český blitky hrabou :-) R^ EU

2 12
možnosti
PM

Hmm...Ty jseš ale blůma.

6 1
možnosti
BT

Dříve se večer udělal vývar, aby se ráno slil a použil. To dnes i kvůli hygieně ani nejde.

A v tom je zakopaný pes... :-/

13 0
možnosti
LM

V tomhle až tak zakopaný pes není, každý normální kuchař co umí vařit to takhle samozřejmě dělá, jenže většina je pořád ještě zvyklá tam kydnout vývar z prášku, otočit maso na pánvi a podávat to jako specialitu podniku, ale hlavní problém je v lidech, u nás se za ty léta prostě kuchyně v restauracích, ale i doma,zdegenerovaly tak, že nejde o to se dobře a kvalitně najíst, ale zaplácnout žaludek a hlavně aby to bylo do stovky.....stačí se podívat na recepty co jsou po netu, když recept na  zdravou zeleninovou polévku si předsatavují takhle: Vyndáme zmrzlou zeleninu, dáme do hrnce, zalejem vodou kam přidáme 2x masox, povaříme, rozmixujem, dochutíme podravkou a magi a výborná polévka je na světě.

6 0
možnosti
ZJ

A není to spíše prvorepubliková, či Rakousko-Uherská kuchyně?

Jako staročeskou to opravdu nevidím. Také by bylo třeba rozlišovat mezi chudou venkovskou s některými bohatšími prvky bohatších obyvatel ze statků a městskou levnou či bohatší vrstvou.

6 6
možnosti
BT

Plus máte hlavně za ten druhý odstavec, protože rozdíl chudý venkov/bohatší město byl opravdu značný.

4 1
možnosti
HH

H92a10n64a 79H98a47n71a

6. 4. 2014 13:27

V Brne na Pekarske je restaurace Forhaus a ta je zamerena na kuchyni z doby Rakousko-Uherska... tak at pan nerika, ze se to nikde jinde neda koupit! :-) 

A jidlo je tam desne fajn, skoro vsechno tam pripravuji kuchari, vcetne peceni chleba. Zadne polotovary...

5 0
možnosti
PS

Jo, Preclíkářka, je jediná ulice v Brně, která má i metro. ;-);-)

1 2
možnosti
Foto

to jsem nejedl ale slyšel jsem, že Crusty Crab dělá dobrý hambáče

3 13
možnosti
VV

To jste slyšel špatně. Dělá nejhorší hambáče.

1 1
možnosti
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

První záchranka na elektřinu. V Hradci od ní očekávají výkon a levnější provoz

24. dubna 2024  15:35

Záchranáři v Hradci Králové si jako první v republice pořídili pro výjezdovou skupinu s lékařem...

Basketbalistka Čuperková završila kariéru. I bez medaile byl konec příjemný, říká

24. dubna 2024  14:31

Do osmé sezony v hradeckém dresu vstoupila Kristýna Čuperková kvůli dlouhému zranění se zpožděním a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...