Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Staročeská kuchyně je pracná, ale pomalu se vrací, říká hradecký kuchař

Kuchař Jiří Eichner z Hradce Králové připomíná, jak skvěle se v Čechách vařilo ještě v 19. století. Na tradiční českou kuchyni nedá dopustit, ví o ní takřka všechno, inspiraci hledá až v časech Rakouska-Uherska. "Recepty vybíráme ze starých knih," říká kuchař z klubu Stará garda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J54o13s50e47f 75V47a94l58a 9610343863943

mam pocit, ze gastronomie v CR jde uplne jinym smerem nez gastronomie v Bavorsku nebo ve Francii. Podle mne je v CR prevaha tech kucharu, kteri nabizi vylepsene "socialisticke minutky". proste maso sup ven z mrazaku na panev, farmarske brambory a zelenina, k tomu sosik z krabice. V Bavorsku jsem teprve pochopil, co to je dobre jidlo, kdyz jsem na mnoha mistech zkousel takovou klasiku jako veprova pecene s knedlikem a se zelim To byla lahudka, a pokazde trochu jinak. Nebo takova vec jako sadlo z veprove pecene jako predkrm. Navic veprova pecene patri do te nejnizsi cenove relace vubec. Obavam se, ze tak ma vypadat domaci kuchyne, a ne shanet zarucene stare recepty, kdyz je ale uz neumim zajimave podat

0/0
6.4.2014 17:14

J55o26s28e23f 21V35a27l98a 9430363473543

P.S. zapomnel jsem dodat, ze chapu smysl clanku, ale ta ceska "klasika" by nemela byt nabizena jako draha luxusni varianta jidla, ale jako chutny a cenove dostupny zaklad, na kterem by se dalo stavet. Pokud kuchar zvladne podavat chutnou a cenove dostupnou veprovou peceni, at si potom treba smazi kraby v testicku

0/0
6.4.2014 17:18

J33i18ř14í 27B42l92u23m68a 9194903841365

česká kuchyně fuj, pořádnej hamburger s hranolkama, pizza nebo suši, kam se na to nějaký český blitky hrabou :-) R^ EU

+2/−12
6.4.2014 16:04

P18e63t57r 71M54u26r81č22e68k 3258466440

Hmm...Ty jseš ale blůma.

+6/−1
6.4.2014 16:27

V67á61c32l66a51v 94H24o41s43c40h 8566908202861

Co blůma, jelítko je to

+3/−1
6.4.2014 17:08

J94o13s61e42f 78V72a14l58a 9970733893593

Pan Bluma to ma dokonce v obcance. Ale tipl bych si, ze jste mu skocili oba hezky na spek :-)))

+2/0
6.4.2014 17:28

D47a21n69i94e59l 19S76c69h86a84c11h12e81r24l 9863325932386

Bluma - Jseš akorát d.ement nic víc.

0/0
6.4.2014 20:25

B89á53r23a 56T51e91s62n31e14r76o49v17á 5515540954639

Dříve se večer udělal vývar, aby se ráno slil a použil. To dnes i kvůli hygieně ani nejde.

A v tom je zakopaný pes... :-/

+13/0
6.4.2014 14:17

L19a22d38i61s25l69a68v 26M57i15k59a 1481859364804

V tomhle až tak zakopaný pes není, každý normální kuchař co umí vařit to takhle samozřejmě dělá, jenže většina je pořád ještě zvyklá tam kydnout vývar z prášku, otočit maso na pánvi a podávat to jako specialitu podniku, ale hlavní problém je v lidech, u nás se za ty léta prostě kuchyně v restauracích, ale i doma,zdegenerovaly tak, že nejde o to se dobře a kvalitně najíst, ale zaplácnout žaludek a hlavně aby to bylo do stovky.....stačí se podívat na recepty co jsou po netu, když recept na  zdravou zeleninovou polévku si předsatavují takhle: Vyndáme zmrzlou zeleninu, dáme do hrnce, zalejem vodou kam přidáme 2x masox, povaříme, rozmixujem, dochutíme podravkou a magi a výborná polévka je na světě.

+6/0
6.4.2014 15:02

B51á36r93a 96T50e52s94n65e72r40o50v96á 5475170704259

Netuším, jaké recepty se objevují na internetu, podle těch vařím opravdu jen velice výjimečně, a to ještě spíš na doporučení. Nicméně faktem je, že dnes se kvůli hygienickým předpisům spousta kuchařů bojí to či ono udělat a takový den odleželý gulášek už si v hospodě prostě nedáte - a přitom je 2x lepší než čerstvě uvařený. :-(

+7/0
6.4.2014 15:04

A42l85e34x18a37n83d17r 11K18o12s86t62k54a 5509196359476

A nejlepší paradox na tom je, že pokiud jste stejně v kuchyni a něco potřebujete na podlévání, tak ten vývar po domácku nevyjde o nic dráž než ten hnus z pytlíku. Respektive na surovinách je rozdíl možná tak korunu na porci. Zato zákazník si pošmákne.

+3/0
6.4.2014 15:36

B14o18h66u54m17i87l92a 92M79a52j37e16r41o84v18á 4557951574

fuj

0/0
6.4.2014 17:00

P61e33t81e39r 41H10o55s92e42k 6852507589839

prosim Vas muzete me vysvetlit co to ma spoleneho s hyygienou?

0/0
6.4.2014 17:18

L47í56d26a 93M79a64r82e57l76o77v22á 4790322839291

S hygienou ? Používat uvařené jídlo (polévku, brambory) lze pouze do určitého času (cca 2 hodiny) kvůli množícím se bakteriím - takže nelze uvařit vývar den předem, nebo uvařit o den dřív kotel brambor na zapékané brambory...:-/

+1/0
6.4.2014 21:09

Z78l69a85t16u61š18e 33J84e88l29í69n19k37o22v17á 1385202317752

A není to spíše prvorepubliková, či Rakousko-Uherská kuchyně?

Jako staročeskou to opravdu nevidím. Také by bylo třeba rozlišovat mezi chudou venkovskou s některými bohatšími prvky bohatších obyvatel ze statků a městskou levnou či bohatší vrstvou.

+6/−6
6.4.2014 13:27

B58á93r61a 61T33e36s27n86e75r26o30v31á 5175250654729

Plus máte hlavně za ten druhý odstavec, protože rozdíl chudý venkov/bohatší město byl opravdu značný.

+4/−1
6.4.2014 14:18

H71a75n23a 45H75a19n46a 2949289311690

V Brne na Pekarske je restaurace Forhaus a ta je zamerena na kuchyni z doby Rakousko-Uherska... tak at pan nerika, ze se to nikde jinde neda koupit! :-) 

A jidlo je tam desne fajn, skoro vsechno tam pripravuji kuchari, vcetne peceni chleba. Zadne polotovary...

+5/0
6.4.2014 13:27

P30a94v52e51l 93S91ý55k66o97r56a 7617692497881

Jo, Preclíkářka, je jediná ulice v Brně, která má i metro. ;-);-)

+1/−2
6.4.2014 13:42
Foto

M45i57r71o52s53l59a72v 42M93a85c67e88k 5361325170982

to jsem nejedl ale slyšel jsem, že Crusty Crab dělá dobrý hambáče

+3/−13
6.4.2014 13:07

V68i15k66t38o69r 34V15e75s41e84l59ý 5535223284225

To jste slyšel špatně. Dělá nejhorší hambáče.

+1/−1
6.4.2014 14:06
Foto

A13l79e51x88a51n57d67e95r 23W70i61n88t85e23r 9349674503891

ty v tom nectes tu ironie?

0/0
6.4.2014 15:22

V66i71k12t26o36r 69V33e54s90e11l63ý 5185253734965

Ne, já v tom čtu reklamu.

0/0
6.4.2014 15:27

P71e96t37r 46J45a93n74d11a 9643757704971

Reklamu? Na co? Na animáč Sponge Bob?

Ale Vy jste si myslel, že Crusty Crab je nějaký zlý řetězec, že? ;-D;-D;-D

+1/0
6.4.2014 15:32

V32i88k49t70o60r 15V61e21s63e13l87ý 5165533264545

Neznám.

0/0
6.4.2014 15:33

P30e30t59r 29J94a59n33d20a 9513367454611

To jsem pochopil, když jste začal o reklamě.

0/0
6.4.2014 15:37
Foto

A50l94e20x95a63n25d15e29r 65W84i57n47t63e93r 9529474523111

nekteri "ogari"te ani nectou a uz maz minus jen za presentaci ;-D

0/0
6.4.2014 15:20

J76a23r34o52s47l64a13v 34F75i86š35e34r 8335659405481

Snad nejíš hambáče, ultrabolševiku?8-o

+1/0
6.4.2014 15:22

M76a63r26t49i92n 62F16r73i52č 4522171348

Já jsem blbý burák ty jsi blbý burák ...

0/0
6.4.2014 16:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.