Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Staročeská kuchyně je pracná, ale pomalu se vrací, říká hradecký kuchař

Kuchař Jiří Eichner z Hradce Králové připomíná, jak skvěle se v Čechách vařilo ještě v 19. století. Na tradiční českou kuchyni nedá dopustit, ví o ní takřka všechno, inspiraci hledá až v časech Rakouska-Uherska. "Recepty vybíráme ze starých knih," říká kuchař z klubu Stará garda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J83o28s39e90f 46V84a32l44a 9410483393893

mam pocit, ze gastronomie v CR jde uplne jinym smerem nez gastronomie v Bavorsku nebo ve Francii. Podle mne je v CR prevaha tech kucharu, kteri nabizi vylepsene "socialisticke minutky". proste maso sup ven z mrazaku na panev, farmarske brambory a zelenina, k tomu sosik z krabice. V Bavorsku jsem teprve pochopil, co to je dobre jidlo, kdyz jsem na mnoha mistech zkousel takovou klasiku jako veprova pecene s knedlikem a se zelim To byla lahudka, a pokazde trochu jinak. Nebo takova vec jako sadlo z veprove pecene jako predkrm. Navic veprova pecene patri do te nejnizsi cenove relace vubec. Obavam se, ze tak ma vypadat domaci kuchyne, a ne shanet zarucene stare recepty, kdyz je ale uz neumim zajimave podat

0/0
6.4.2014 17:14

J70o20s70e44f 79V51a69l97a 9750173813173

P.S. zapomnel jsem dodat, ze chapu smysl clanku, ale ta ceska "klasika" by nemela byt nabizena jako draha luxusni varianta jidla, ale jako chutny a cenove dostupny zaklad, na kterem by se dalo stavet. Pokud kuchar zvladne podavat chutnou a cenove dostupnou veprovou peceni, at si potom treba smazi kraby v testicku

0/0
6.4.2014 17:18

J60i50ř58í 37B34l72u29m19a 9214163731645

česká kuchyně fuj, pořádnej hamburger s hranolkama, pizza nebo suši, kam se na to nějaký český blitky hrabou :-) R^ EU

+2/−12
6.4.2014 16:04

P78e28t61r 33M94u33r80č42e62k 3268436280

Hmm...Ty jseš ale blůma.

+6/−1
6.4.2014 16:27

V47á60c75l46a31v 40H95o35s93c19h 8676288302781

Co blůma, jelítko je to

+3/−1
6.4.2014 17:08

J63o45s15e64f 61V89a46l13a 9510363483533

Pan Bluma to ma dokonce v obcance. Ale tipl bych si, ze jste mu skocili oba hezky na spek :-)))

+2/0
6.4.2014 17:28

D44a16n39i53e14l 34S32c35h72a55c97h27e56r87l 9643965112236

Bluma - Jseš akorát d.ement nic víc.

0/0
6.4.2014 20:25

B22á24r42a 46T79e82s77n64e86r16o46v44á 5185480974769

Dříve se večer udělal vývar, aby se ráno slil a použil. To dnes i kvůli hygieně ani nejde.

A v tom je zakopaný pes... :-/

+13/0
6.4.2014 14:17

L94a89d95i49s15l43a95v 93M15i18k47a 1871179724344

V tomhle až tak zakopaný pes není, každý normální kuchař co umí vařit to takhle samozřejmě dělá, jenže většina je pořád ještě zvyklá tam kydnout vývar z prášku, otočit maso na pánvi a podávat to jako specialitu podniku, ale hlavní problém je v lidech, u nás se za ty léta prostě kuchyně v restauracích, ale i doma,zdegenerovaly tak, že nejde o to se dobře a kvalitně najíst, ale zaplácnout žaludek a hlavně aby to bylo do stovky.....stačí se podívat na recepty co jsou po netu, když recept na  zdravou zeleninovou polévku si předsatavují takhle: Vyndáme zmrzlou zeleninu, dáme do hrnce, zalejem vodou kam přidáme 2x masox, povaříme, rozmixujem, dochutíme podravkou a magi a výborná polévka je na světě.

+6/0
6.4.2014 15:02

B49á12r38a 23T34e21s96n36e56r74o48v46á 5255880384469

Netuším, jaké recepty se objevují na internetu, podle těch vařím opravdu jen velice výjimečně, a to ještě spíš na doporučení. Nicméně faktem je, že dnes se kvůli hygienickým předpisům spousta kuchařů bojí to či ono udělat a takový den odleželý gulášek už si v hospodě prostě nedáte - a přitom je 2x lepší než čerstvě uvařený. :-(

+7/0
6.4.2014 15:04

A59l29e79x91a74n11d60r 18K78o28s48t41k70a 5459896579236

A nejlepší paradox na tom je, že pokiud jste stejně v kuchyni a něco potřebujete na podlévání, tak ten vývar po domácku nevyjde o nic dráž než ten hnus z pytlíku. Respektive na surovinách je rozdíl možná tak korunu na porci. Zato zákazník si pošmákne.

+3/0
6.4.2014 15:36

B81o96h41u79m34i73l65a 97M63a48j74e65r95o79v14á 4757701874

fuj

0/0
6.4.2014 17:00

P37e80t59e47r 51H29o44s15e71k 6652647219849

prosim Vas muzete me vysvetlit co to ma spoleneho s hyygienou?

0/0
6.4.2014 17:18

L90í33d43a 91M95a66r34e55l23o93v20á 4610842519821

S hygienou ? Používat uvařené jídlo (polévku, brambory) lze pouze do určitého času (cca 2 hodiny) kvůli množícím se bakteriím - takže nelze uvařit vývar den předem, nebo uvařit o den dřív kotel brambor na zapékané brambory...:-/

+1/0
6.4.2014 21:09

Z43l64a98t57u31š30e 42J31e58l89í59n89k67o92v41á 1975372897742

A není to spíše prvorepubliková, či Rakousko-Uherská kuchyně?

Jako staročeskou to opravdu nevidím. Také by bylo třeba rozlišovat mezi chudou venkovskou s některými bohatšími prvky bohatších obyvatel ze statků a městskou levnou či bohatší vrstvou.

+6/−6
6.4.2014 13:27

B72á46r22a 78T14e62s22n23e85r48o85v65á 5775600674389

Plus máte hlavně za ten druhý odstavec, protože rozdíl chudý venkov/bohatší město byl opravdu značný.

+4/−1
6.4.2014 14:18

H35a92n33a 36H62a69n11a 2519659171240

V Brne na Pekarske je restaurace Forhaus a ta je zamerena na kuchyni z doby Rakousko-Uherska... tak at pan nerika, ze se to nikde jinde neda koupit! :-) 

A jidlo je tam desne fajn, skoro vsechno tam pripravuji kuchari, vcetne peceni chleba. Zadne polotovary...

+5/0
6.4.2014 13:27

P68a53v63e44l 39S70ý81k34o14r86a 7657302777581

Jo, Preclíkářka, je jediná ulice v Brně, která má i metro. ;-);-)

+1/−2
6.4.2014 13:42
Foto

M68i71r37o76s51l22a96v 74M82a23c31e54k 5191635790862

to jsem nejedl ale slyšel jsem, že Crusty Crab dělá dobrý hambáče

+3/−13
6.4.2014 13:07

V43i56k27t73o15r 82V50e46s93e18l89ý 5725243474375

To jste slyšel špatně. Dělá nejhorší hambáče.

+1/−1
6.4.2014 14:06
Foto

A13l58e13x11a39n23d87e65r 12W71i93n69t50e23r 9849614283541

ty v tom nectes tu ironie?

0/0
6.4.2014 15:22

V52i18k13t14o53r 84V30e89s82e42l31ý 5345593454845

Ne, já v tom čtu reklamu.

0/0
6.4.2014 15:27

P27e95t15r 61J49a72n54d89a 9253117214221

Reklamu? Na co? Na animáč Sponge Bob?

Ale Vy jste si myslel, že Crusty Crab je nějaký zlý řetězec, že? ;-D;-D;-D

+1/0
6.4.2014 15:32

V10i33k18t56o71r 27V96e93s28e10l53ý 5595253184335

Neznám.

0/0
6.4.2014 15:33

P15e33t79r 47J43a34n64d94a 9873557654141

To jsem pochopil, když jste začal o reklamě.

0/0
6.4.2014 15:37
Foto

A53l97e28x86a12n41d71e30r 66W73i85n58t16e61r 9509664263511

nekteri "ogari"te ani nectou a uz maz minus jen za presentaci ;-D

0/0
6.4.2014 15:20

J55a46r40o49s49l66a44v 62F76i87š44e38r 8295119165221

Snad nejíš hambáče, ultrabolševiku?8-o

+1/0
6.4.2014 15:22

M52a95r10t22i51n 27F53r87i66č 4402461308

Já jsem blbý burák ty jsi blbý burák ...

0/0
6.4.2014 16:13





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.