Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Cena za rozpůlenou pizzu o 40 procent vyšší. Po kritice z menu zmizela

Restaurace v Třebechovicích pod Orebem se snažila neobvyklým způsobem odrazovat své hosty od toho, aby si ve dvou objednávali jednu pizzu napůl. Pokud tak učinili, přirazila k ceně jídla 40 procent. Netradiční účtování sklidilo kritiku na sociální síti. Podle inspekce je ale v pořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T49r42a37i83k43o 20T30r13u27h39l65a30r 9218919860943

nekdy v roce 1983, hluboko do kapsy, ale chut na pizzu velika, takze jsme se 3 vydali do Pizzeria bar v East Boston, pizza 22 inch je velka, dost pro Cesky kluci, dali jsme co po kapsach bylo, ale kdyz prislo ke placeni, tak cisnik rekl ze sef ma dneska narozeniny, takkze pizza je zadarmo a muzem si dat i dalsi!

Vzpominky  na pizzeria zustanou.

+2/−1
22.8.2015 21:54

T16r52a79i69k20o 22T56r78u44h28l68a83r 9648919660623

koukam na parkovisti, kde je stanek sjidlem-pitim, prijedou 3 auta z Holandska,

obsadi stolky a vyndaji svoje privezene svaciny, hezky se napapaji, u stanku nenechaji ani gulden, nekdy po sobe i uklidi, a zase jedou dal, takze jinej kraj, jinej mrav. Tedy pouceni je: kdyz uz  jdes do restaurace, tak nejsi na nadrazi ale v soukromem objektu, ktery tam je proto, abys tam neco utratil, nebo to snad nejni jasny?

0/0
22.8.2015 21:36

P19e41t88r 69K57o47n10í52č54e47k 8504482905785

A jestli si za tím majitelka tak stojí, proč zrušili Facebook? ;-D A argument "tak si tu práci pojďte zkusit" je taky na zabití. Takhle nějak se chová "podnikatelka" bez vkusu a zdravého obchodního rozumu, která dostane hospodu od manžela, aby se něčím zabavila.

+1/−1
22.8.2015 15:28

L66u26k39á79š 80P12r17a64j78z65l76e44r 8279805108885

Takové řešení je poněkud nešťastné, na druhou stranu v ČR si pořád spousta lidí neuvědomuje, že restaurace nabízí služby! Není to samoobsluha, řeznictví nebo vietnamské bistro na rohu, aby nějaký chytrák pořád porovnával ceny vody, vína atd. se supermarketem. Těch 60,- neplatíte v dobré restauraci za vodu jako produkt, ale za to, že sedíte někde v pěkném místě v centru města a někdo vám ji přinese pod nos a uklidí po vás...

Vidím to ve svém okolí, spoustě lidem přijde dát dvě stovky za to že jim někdo naservíruje večeři a hodinu je obskakuje pomalu moc.:-/

+2/0
22.8.2015 11:22

M24i57r81o28s30l67a46v 48B53u66d61a 9102132927822

Co to je proboha za blbost? Běžně si nechávám v pizzerii rozdělit pizzu na osminky klidně i na tři talíře a bez přirážky! Ani v Itálii jsem nic podobného nezažil!

+2/−1
22.8.2015 10:14

J76i96r42i 21Z13u14z97a25ň31á45k 4388400103556

PODNIKATEL= ZLODĚJ je to ,až neuvěřitelné co ti hl;-Dupáci ještě vymyslí.

0/−1
22.8.2015 10:11

J98i64ř80í 32D86o10h12n94a33l 5275650235455

Vetsina podnikatelu rozhodne nejsou zlodeji. Koneckoncu i v te hospode mohou byt poctivi, to nedokazu posoudit.

+2/0
22.8.2015 17:20

P96e14t14r 73M53i75c61h77a29l 2940454711572

S manželkou si dáváme pizzu napůl celkem pravidelně. NIkdy a nikde jsme s tím neměli jediný problém. Vzždycky jsme dostali talíř z pizzou nakrájenou na 6 - 8 dílků, dva malé talířky a dva příbory. A nikdy po nás nikdo nechtěl žádnou přirážku. Pravda ale je, že ve v článku zmíněném pajzlu jsme nebyli.

Mimochodem, takhle jako my to dělá celkem dost párů a slušná restaurace to respektuje. On si tam člověk totiž k jídlu dá i něco k pití, kávu a pod a při placení nechá dobré obsluze i spropitné, takže se to musí vyplatit. A jen tak mimochodem, spokojený zákazník se vrací.

+3/−1
21.8.2015 22:36

D24a11n 81H63o48l44i59c47k51ý 5714370826461

no nazývat hospodu, kde jste nikdy nebyl pajzlem je trošku přes čáru, ale se vším ostatním souhlas.

+1/0
22.8.2015 9:07

P79a46v79e92l 37Š46i58m38á46n46e12k 4490918684515

Damy a panove, kazdy podnikatel ma pravo nasadit si za sve produkty sve ceny, my jako zakaznici mame zase pravo - v pripade nespokojenosti - tam priste nenakupovat. K tomu ale v dnesni dobe mame jeste pravo stezovat si na socialnich sitich a vseobecne na internetu. Treba to majitel restaurace jeste nevi, mame jiz rok 2015 a svym pristupem k zakaznikum si prave zadelal na poradnou antireklamu a dobre mu tak...

+1/−2
21.8.2015 21:42

L40u97d81v27i83k 51S49p63i52n61k89a 1822767650595

tak proto se čechům říká v zahraničí paštikáři.

0/−4
21.8.2015 17:54

K34r20y46š17t26o33f 41H81l91a94v78á87č 9712709838802

proto, že se někteří hostinští snaží hosty okrást? 8-o

+2/0
21.8.2015 19:07

J30o60s18e96f 86P29r74o91c62h13á80z30k68a 7266106518214

Vrkněte někdo, co je to za podnik! Mám to do Třebechovic kousek, docela bych se jel na ty vy...y podívat. "A pane vrchní, mohl byste nám, prosím, tu píícu rozdělit na osminky?"

0/−1
21.8.2015 15:55

M23i15r29e57k 96K88o63v68a37c96i45k 5621891411657

No doslovně vzato, kdybyste tu pizzu konzumovali ve třech a více lidech, tak by vám žádnou přirážku účtovat neměli ;-D

0/0
21.8.2015 15:58

D64a42n24i90e23l62a 77U14r51b29a16n73o21v27á 2764710475806

prý je to toto http://www.felicita-loriginale.cz/

0/0
21.8.2015 16:04

J97o18s11e56f 83P84r96o28c65h31á63z42k76a 7716896288514

Aháá! No tak to už se nedivím ničemu. Tenhle podnik skvělá pověst předchází již drahnou řádku let...

0/0
21.8.2015 16:47

D63a73v79i45d 46V12a86c52h84t59a18r64č60í35k 8509612775928

Už vím,kde nikdy nevkročím :D, více takových článků a lidé si dají bacha na rádoby podnikatele,kteří podnikají v restauratérství

+2/0
21.8.2015 15:31

K23a10r43e77l 81U23r50b72a59n 2614874541359

Zdejší reakce vypovídají o maloměšťácké povaze Čecháčků. To jsou přesně ti, kteří si v restauraci neobjednají ani pití. Když na to nemáte, tak tam nelezte. Cena je navýšená logicky proto, že obsluha musí obsluhovat dva zákazníky. Je zcela běžné, že je navýšena cena i u polovičních porcí normálního jídla (nikde, kde jsou rozumní  vám to nedají za polovic).

+4/−17
21.8.2015 14:43

D38a73n25i88e29l61a 31U89r52b50a31n43o33v29á 2354520305306

Poloviční porce běžných jídel jednak obvykle fyzicky nejsou poloviční a druhak u pizzy jde o náklady spojené s jedním talířem a příborem od jejich donesení po jejich umytí, což rozhodně není 40% z ceny pizzy. A jinak budete se divit ale jasu restaurace které si zákazníků váží. V naší pizzerii nejenom že vám pizzu rozpůlí a neplatíte navíc ani korunu ale ještě vám ochotně tu pizzu upečou tak že je každá polovina jiná, tak že pokud jste dva a každý chcete jen půlku pizzy ale každý máte chuť na jinou, tak v tom není problém.

Kdyby ty jejich pizzy byly za 80 korun tak chápu, že se jim poloviční porce nevyplatí ale vzhledem k cenám v té restauraci jde spíš o nenažranost majitele než o maloměšťáckou povahu Čecháčků - on jen blbec dá za něco tak običejného jako voda 80 korun jen aby nevypadal že je maloměšťák..

+9/−1
21.8.2015 14:52

P63e94t58r 48P55o91s11p85i35s19i18l 4373710635643

Tady přeci nejde o ty dvě porce, kdyby šlo o dva servisy polovičních jídel. Ale že vás fízluje číšník, zda neukusujete od druhého. Já si například běžně objednávám pizzu a salát, přítelkyně jen salát a pak (proti mé vůli) mi nějaký kus ukradne. :-)

Takže jsem "čecháček", kdy si myslím, že číšník nemá fízlovat a buzerovat hosty a účtovat jim za konzumaci objednaného jídla ve dvou přirážku?

+7/0
21.8.2015 15:04

V96í85t 73B17r83z28o28b53o72h87a56t22ý 7570272283911

Prosím Vás, zajímalo by mě, jaký je rozdíl v nákladech mezi tím když si dám jednu pizzu a partnerka jen pití od toho když si dám s parnerkou jednu pizzu na půl z jednoho talíře? .... apropo v restauraci jsem byl koupili jsme si pizzy dvě, každý jsme ochutnali i pizzu druhého takže nám byli naúčtovány dvě pizzy a dvakrát příplatek. Můžete mi říct jaký náklad vznikl restauraci v mém případě?

+5/0
21.8.2015 15:28

M33i14r69e85k 67K10o29v65a86c26i65k 5961331131787

Proč Čecháčkové, vy světoběžníku? Ve světě se pizza naprosto běžně jí společně. To se máme nacpat k prasknutí, abysme nebyli za Čecháčky? Co když si někdo dá polévku a sálát a pizzu na půl?

My s přítelkyní v pizzerii jíme naprosto běžně, že já mám pizzu, ona těstoviny, k tomu máme dohromady velký salát a třeba si i kus porce pak vyměníme....

+4/0
21.8.2015 15:49

P43e46t24r 15K74o61n64í73č17e15k 8764392565315

Jak obsluha obsluhuje dva zákazníky, když ten druhý (třeba manželka) "jen sedí", zatímco manžel objedná, pak se přinese jedna pizza na jednom velkém talíři a ti dva vedle sedící manželé ji rukama sní společně, každý 4 dílky. Ta přirážka je hlavně proto, aby se ta hospoda zalepila za to, že ten druhý "jako že nejí". Proto je to sviňárna.

0/0
22.8.2015 15:23

P87e41t10r 66P18o87s71p83i46s98i10l 4623690385493

Koukám, že ty ceny mají vyšší než leckde v Praze a ještě vás tam fízluje číšník, zda si nekousnete od druhého?

http://www.felicita-loriginale.cz/restaurace-pizzeria/pizza/pizza-cs.php

0/0
21.8.2015 14:39

P80e13t48r 96M35i91c48h50a21l 2510614761812

Stačila mi Margherita za 122 a dál jsem nečetl. To není hospodský, ale starý Lotrando. :-)

0/0
21.8.2015 22:38

P81e53t67r 42P20o76s24p41i28s96i33l 4503180155953

Za dva servisy jídel jako půlek pizzy na tom nevidím nic zas tak podivného. Ale to jako ta přirážka původně byla, že když dva lidé snědli dohromady jednu pizzu, tak bdělý číšník připsal na účet přirážku?8-o

0/0
21.8.2015 14:09

M42i11r36e63k 38K80o68v64a64c87i93k 5541151591557

No co tu jeden host popisoval (samozřejmě může a nemusí být pravda), tak dokonce účtovali přirážku za to, že měli dvě pizzy, ale vyměnili si kousky...

0/0
21.8.2015 14:16

P98e75t77r 94P69o14s79p12i39s29i29l 4443830695463

;-DNeuvěřitelný. Ale jediná obrana je prostě do takového pajzlu nechodit a nejlépe to co nejvíce rozšířit mezi lidi a ti by z principu měli takový pajzl jednou pro vždy "bojkotovat".

+2/0
21.8.2015 14:25
Foto

P70e71t62r 66D81o56k85t72o81r 8378750936211

tohle zase může vymyslet jenom čecháček podnikatelíček

+1/−2
21.8.2015 14:06

P42e44t97r 29K71a24m27e30n21i88c84k61ý 2583415888915

Ano, někomu bude stále divné, že pizza, kterou si koupím v sámošce za 30 korun, stojí v restauaci 120 (proboha, okradli mě!). A ještě si ji nemůžu sníst ve víc lidech - drzost, restauraci zavřít!

Nějak se zapomíná na ekonomiku provozu každé restaurace. Platí se za servis, jen malá část ceny je za jídlo samé.

+1/−2
21.8.2015 13:50

B66o28h11u82s18l12a30v 71K77r82á60l87í43k 2431950499416

V tomhle případě jde o to, aby majitel restaurace měl určitý cit pro zvyklosti a dokázal ty podmínky gramotně napsat, aniž by si tím udělal ostudu. Ale stylistická a grafická úroveň toho jídeláku je příšerná a ta formulace je opravdu tragicky legrační.

+2/0
21.8.2015 13:57

M64i84r18e17k 40K58o32v21a15c80i78k 5941471791727

Já chápu, že chtějí příplatek za to, že si dáme jednu pizzu a chci jí rozpůlit na dva talíře. Pokud by byla pizza opravdu dobrá, neměl bych problém se tam i za takových podmínek vrátit. Nechápu ale, že chtějí příplatek za to, že si dáme dvě pizzy a kousek si vyměníme. To je prostě kálení na hlavu a to bych neakceptoval. Nikdo neříká, že se má restaurace zavřít, ale reklamu si prostě dobrou neudělali...

Jinak pizza se naprosto běžně jí ve více lidech!

+6/0
21.8.2015 13:58

D77a70n60i65e97l21a 59U54r10b64a32n32o81v61á 2444120805546

Kdyby chtěl za zvýšený servis což v tomto případě obnáší jeden ušpiněný talíř a příbor navíc plus donáška a odnáška číšníka třeba 10% OK ale 40% nemá s normální ekonomikou restaurace nic společného, Navíc dle jejich jídeláku je to restaurace kde je jídlo poměrně drahé, tak že určitě nemají ceny jídla na spodní hranici ziskovosti. 

Porovnávat to s pizzou ze samoobsluhy je nesmysl. Každý samozřejmě ví že v restauraci musí zaplatit číšníka nájem topení a podobně, ale všeho s mírou. Zákazník zase není úplný blbec aby musel platit všechno. A dobrá restaurace, kde se dobře vaří a lidé se tam vracejí navíc nemusí takovéhle fígle používat, protože má dost klientů na to aby je nemusela odírat, když si chtějí dát pizzu na půl.

+2/0
21.8.2015 15:07

A12l35e29n83a 21F87i32r62s13t44o33v59á 8209211834490

Jednání restaurace je naprosto v pořádku, může si určovat ceny tak, jak Jim to vyhovuje. Pokud se to někomu nelíbí, ať jde vedle.

+2/−2
21.8.2015 13:48

M37i87r42e41k 27K19o82v33a73c14i58k 5141291841857

A ono se tu mluví o něčem jiném???

+4/0
21.8.2015 13:59

B96o66h16u24s26l69a42v 47K11r54á85l36í20k 2261220329906

Ano, každá restaurace má plné právo si udělat ostudu a negativní reklamu. ;-D

+12/0
21.8.2015 14:07

D14a71n77i21e38l76a 94U96r15b43a97n23o31v26á 2474850745896

no každopádně je zajímavé že se to nelíbí a restaurace to z jídeláku už stáhla...........víte ono to české držet hubu a krok není vždy dobré povyšovat jako to nejlepší možné řešení...

+3/0
21.8.2015 15:09
Foto

V22í18t 66R97a23i27s71e30r 2191367146208

Tady se pozná, kdo umí stolovat v restauraci (ne v bufetu), kdo je pouhý konzument a přemýšlí jen z uživatelského úhlu pohledu a naopak kdo chápe, že restaurace na určité úrovni prostě nebude preferovat dělení jedné porce mezi dva lidi, protože to nepatří k jejímu standardu a ani se to nevyplatí. To je celé. Článek docela o ničem a jen doufám, že tenhle laciný solokapr nepoškodí majitele restaurace. Budovat se dá něco roky, ale špatné slovo to může zničit za několik dnů.

+5/−12
21.8.2015 13:18

R54a62d75o81s19l32a79v 51K97l52a84u97d77a 5824678564882

Ono se tady hlavně pozná něco úplně jiného. Idiot, který si nechá tentočkovat na hlavu a ještě u toho chrochtá blahem.

+6/0
21.8.2015 13:19

B45o29h38u96s98l49a11v 80K77r67á67l66í75k 2101230879826

Ano, jde o tu určitou úroveň. Od provozovatele restaurace člověk čeká, že se nebude na jídelním lístku prezentovat na úrovni buranského taxikáře z pražského Staromáku. A pokud si majitel restaurace na svůj jídelní lístek napíše "špatná slova", která zničí jeho pověst, tak si za to může docela sám.

+13/−1
21.8.2015 13:21

J63a55n 25S77v40o49b18o91d32a 3647294309773

Majitel se "poškodil" sám a nikdo na něj nepravdivou špínu neháže. Naopak Váš úhel pohledu mi přijde dosti pokřivený.

+7/0
21.8.2015 13:24

V84í30t 71B79r17z54o35b52o85h94a10t80ý 7950432953871

Tento článek ale v ničem nelže, jen mluví o obchodní praktice jedné restaurace. Nic víc nic míň. Takže o špatném slovu, které někoho poškodí nemůže být ani řeč.  V podnikání je každé rozhodnutí riziko, které Vám může jak vydělat, tak Vás položit. Pokud restaurace cílí na lidi, kteří jak píšete umí stolovat a nejsou konzumenti, tak se přece nemusí ničeho bát, její klientela bude nad článkem patřičně nad věcí, mám ovšem pocit, že restaurace cílí uplně na jinou skupinu lidí .....

+10/0
21.8.2015 13:25
Foto

V52í37t 17R67a38i74s75e34r 2331267986598

tam spíše cílí tento článek, diskuze jede a reklamu je vidět :) ... no, taky podnikání, že jo :) ... jinak máte pravdu, ale stejně si myslím, že článek uškodit může

0/0
21.8.2015 13:32

B21o78h77u31s72l33a41v 24K79r79á10l41í91k 2481660679716

Za to už si může majitel té restaurace sám, jestli mu publicita víc pomůže, anebo uškodí. Navštěvovat podniky s extrémně špatnou pověstí je taky zajímavý typ zážitkové turistiky.

+3/0
21.8.2015 13:36

T49o32m80á78š 27R55i40c94h13t77r 3343186910127

Ten článek je o tématu, které vzbudilo silnou společenskou reakci. Takže velmi v pořádku. Že vy budete brácha majitele té restaurace? ;) Přirážet vůči nevzniklému nákladu a přesvědčení o tom, že každý si musí objednat všechno, je neschopnost obchodníka typická pro naše porevoluční období, ale ve vyspělém světě to nemá místo.

Často mi partnerka řekne "já se napiju od tebe". Tam, kde by mi takové pivo kvůli tomu o 40 % podražili, bych už nikdy nepáchl :)

+7/−1
21.8.2015 13:36

B85o80h12u21s71l25a29v 79K63r51á56l30í83k 2641670449576

Jinak řečeno, každá restaurace se snaží vydělat, ale musí to dělat s jistou úrovní. Nesmí z nich čouhat prvoplánová hamižnost jak sláma z bot.

+2/0
21.8.2015 13:38
Foto

V94í58t 77R91a30i94s80e86r 2701847296868

to je asi jádro problému... někdo v tom vidí hamižnost, někdo prostě majitelovu obchodní poilitiku, která patří k určité úrovni restaurace (teď myslím obecně nedělení porcí)... to je celé...

0/0
21.8.2015 13:42

B52o38h13u18s63l79a60v 37K96r20á46l87í83k 2641460319316

I to je umění obchodníka. Umět svoji obchodní politiku zformulovat tak, aby ji zákazníci vnímali jako výhodu a vstřícnost a ne jako snahu oškubat je, jak se dá. A jistě to chce i trochu citu pro cílovou skupinu - pokud někam chodí rodiny s dětmi, turisté nebo zamilované dvojice či manželské páry, tak to vyžaduje trochu jiné standardy než v restauraci určené pro lobbisty, mafiány a nabubřelé manažery, kteří si určitě z talíře navzájem ochutnávat nebudou. Ale ani ti asi nebudou chodit do restaurace majiteli, který se prezentuje takhle.

0/0
21.8.2015 13:54

T96o62m13á82š 82R52i30c31h26t66r 3923596810677

Víte, naprostý souhlas. Mě taková obchodní politika uráží. Má-li ale u jiných úspěch, pak tu má své místo. Ale prodávat rohlík dráž jen proto,  že si dcerka kousne, mi přijde lehce úchylné.

0/0
22.8.2015 0:04

O17n65d98ř12e23j 59H20o46r76á82k 8789204721

Ty máš na mysli restaurace, které si na nějakou úroveň jen hrají. Ve skutečné restauraci na úrovni by se v jídelním lístku takováhle věta neobjevila, protože tam nedělají  ze zákazníků pitomce. Pokud chce restaurace na úrovni příplatek za servis, tak si ho přirazí paušální částkou na osobu nebo jako procento z konzumace. Ostatně dát si ve dvou lidech porci napůl je i v dobrých restauracích naprosto běžný a samozřejmý požadavek, kterému personál bez řečí vyhoví. Protože v dobré restauraci zkrátka chtějí, aby zákazník byl spokojen, a ne  z něj vyrazit peníze navíc za každou cenu. A ze strany zákazníka by ovšem zase mělo být samozřejmé, že takový ochotný přístup při placení náležitě ocení.

+3/0
21.8.2015 13:45







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.