Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Dvorská zoo získala drily, ohrožené primáty s černou tváří

  9:10aktualizováno  9:10
Do Zoo Dvůr Králové dorazil vzácný náklad. Vedle lvů je další letošní horkou novinkou zahrady skupina sedmi drilů černolících. Tito primáti jsou ve volné přírodě ohroženým druhem, v Evropě se chová jen 80 jedinců. V Česku je Dvůr jedinou zahradou, kde je nyní lidé uvidí.

„Naše zoo se rozrostla o ojedinělou skupinu, v níž se tolerují dva samci. Jinak je obvyklé chovat pouze jednoho samce ve skupině kvůli jejich dominanci a agresivitě vůči jiným samcům,“ prozradil kurátor primátů královédvorské zoo Michal Podhrázský.

Fotogalerie

Hned jak chovatelé skupinu vypustili do výběhu, bylo jasné, že vládcem je samec Chepo, který je o trochu větší než druhý samec Ricardo. Obě samice, Kumasi a Kebale, přicestovaly s mláďaty, rovněž samičkami, pevně přitisknutými na břiše.

„Posledním ze skupiny je mladý samec Takamanda, který se okamžitě po příjezdu pustil do připravených mrkví a prozkoumávání nového domova,“ popsal vedoucí komunikace a mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal. 

Zoo připravuje venkovní výběh

Skupinu přivezli z Frankfurtu a umístili ji do bývalého pavilonu lvů (o novém lvím safari čtěte zde), který musela zoo pro chov drilů upravit. Návštěvníci je už teď mohou vidět ve vnitřní expozici.

Dril

  • Dril je primátem z čeledi kočkodanovitých. Je charakteristický úzkým nosem v sytě černé tváři a v dospělosti i strašidelným výrazem.
  • Svým zjevem připomíná masky černé Afriky. Samci bývají velcí zhruba 80 cm a váží přibližně 30 kg, samice jsou přibližně poloviční.
  • Drilové mají ve tvářích speciální lícní vaky, do kterých si ukládají potravu. Jsou to všežravci, ale rostlinná složka v jejich stravě převažuje.

„Úpravy venkovního výběhu budou trvat ještě přibližně měsíc, poté do něj návštěvníci nahlédnou jak ze země, tak z vyvýšené vyhlídky od nově vybudovaného lvího safari,“ řekl Stejskal.

Ve volné přírodě žije dril hlavně v lesích na pobřeží stojatých vod, v kopcích do 1000 metrů nad mořem a také v krajinné mozaice lesů a savan.

„Je přímo ohrožen vyhubením, protože jeho hlavní oblast výskytu byla silně odlesněna a je také hojně loven kvůli masu, a to často po celých tlupách,“ dodal Stejskal.

Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na několik tisíc jedinců. Žijí na poměrně malém území v hraniční oblasti Kamerunu a Nigérie a na ostrově Bioko.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.