Dnešní pivovarský areál byl dokončen v roce 1869. Památkově chráněná má být například sladovna. Přestože v roce 2006 v ní velkou část zařízení včetně zásob sladu a ječmene zničily dva požáry, zachováno je její původní členění.
"Máme klasickou sladovnu, kde na pískovcových humnech klíčí ječmen. Takových je už v České republice málo a naše je jedna z nejmenších, které zůstaly v provozu," vysvětluje majitel pivovaru Milan Vedra. Tradičně připravený slad dobrušský pivovar dokonce prodává.
Na sladovnu navazuje dvoulískový hvozd, kde se na roštech suší teplým vzduchem naklíčený slad. Strojní zařízení, která v nich slad obrací, jsou z roku 1927. O devět let starší je zařízení varny, které vyrobila První brněnská strojírenská společnost.
PIVOVAR DOBRUŠKAPivo se v Dobrušce po pauze v polovině 90. let a změně vlastníka vaří opět od roku 2008. Od té doby se tady připravuje dvanáctistupňový kvasnicový světlý ležák Rampušák a od konce loňského roku k němu přibyla Dobrušská jedenáctka, která je kvasnicová i filtrovaná. Vloni v Dobrušce uvařili přes tisíc hektolitrů piva. Letos by to mohlo být třem tisícům hektolitrů, od dubna by se měl totiž rozšířit počet tanků ve sklepě. |
Uprostřed varny stojí velký nablýskaný měděný kotel pro vaření piva. Okolo jsou větší a menší kohouty, které vypadají jako na zaoceánské lodi. Ještě předtím, než se začne v kotli vařit, teče vždy z měděných trubek do korýtka sladina. Přitom z ní stoupá pára a ve varně to nasládle voní.
Šrotovník je v provozu přes 80 let
Unikátní je také strojní zařízení v podkroví varny - takzvaná šrotovna. "Čistí a následně šrotuje slad na várku," vysvětluje Milan Vedra. Tady si člověk připadá opravdu jako ve skanzenu. Šrotovník vyrobený továrnou na filtry a pivovarské stroje Novák & Jahn v Praze je v provozu už přes osmdesát let.
"Obdobně byla v minulosti vybavena většina pivovarů. V současné době je srovnatelný typ k vidění pouze v pivovaru Broumov-Olivětín," říká památkářka Květa Jordánová, která návrh na zapsání pivovaru jako kulturní památky vloni sama připravila. ¨
Ve šrotovně se dochoval i původní vozík na kolejnicích, do kterého sladová tluč padá a pak se v něm přepravuje. Dobové jsou i další přístroje, například násypný koš, transmise, které suroviny rozvádějí, vakuometr z třicátých let nebo váha.
Pokud by se objekty stály kulturní památkou, mohl by pivovar na jejich údržbu a obnovu získávat dotace. Národní památkový ústav v Josefově nyní musí návrh na zapsání postoupit na Ministerstvo kultury, které o tom pak bude rozhodovat.
"Památková hodnota pivovaru v Dobrušce spočívá především v autenticitě funkčního strojního zařízení a technických detailů z let 1927-1936," uvádí Jordánová, jež oceňuje i zachování původních prvků i polohu pivovaru při úpatí Novoměstského kopce, do něhož jsou vyhloubeny ležácké sklepy.
Do nich se vstupuje masivním portálem a kamennou chodbou. "Lidé projdou s odborným výkladem sladovnou a pivovarem a potom ve sklepní restauraci mohou ochutnat naše piva," láká Vedra.