Prodejci nabídnou na hradeckých farmářských trzích regionální zeleninu, ovoce i burčák. (Ilustrační snímek)

Prodejci nabídnou na hradeckých farmářských trzích regionální zeleninu, ovoce i burčák. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Sobotní hradecké farmářské trhy nabídnou dýně, burčák i uzeniny

  • 4
Typické podzimní produkty i farmářskou klasiku nabídnou zemědělci na sobotních trzích v hradeckých Gayerových kasárnách. K mání budou výstavní dýně z hradecké farmy Pour i burčák z náchodské vinárny Romana Floriana.

Pro zákazníky budou letošní dvanácté trhy jednou z posledních šancí nakoupit si u farmářských stánků. V zimě budou mít trhy pauzu.

"Přes zimu trhy nepořádáme, nabídka by nebyla tak pestrá. Letošní poslední budou 2. listopadu a opět s nimi začneme příští rok v dubnu," říká organizátorka Jaroslava Vajrauchová z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Farmářské trhy v příštích týdnech

21. 9. farmářské trhy v Hradci Králové a Babiččiny trhy v České Skalici

24. 9. Královédvorské farmářské trhy Dvůr Králové nad Labem

27. 9. farmářské trhy ve Vrchlabí

1. 10. Královédvorské farmářské trhy

2. 10. farmářské trhy Náchod

3. 10. Novoměstské farmářské trhy

5. 10. Babiččiny trhy v České Skalici a farmářské trhy v Hradci Králové

8. 10. Královédvorské farmářské trhy

9. 10. farmářské trhy Náchod

10. 10. Novoměstské farmářské trhy

11. 10. farmářské trhy Vrchlabí

12. 10. Babiččiny trhy v České Skalici

Letos si na farmářské trhy našly cestu tisíce lidí, opět o něco více než minulý rok. "Od roku 2011, kdy jsme farmářské trhy začali pořádat, jsme zaznamenali velký nárůst zájmu," uvádí Vajrauchová.

Přestože bývají trhy otevřené od 8 do 12 hodin, zákazníci se okolo stánků začínají trousit daleko dříve a od sedmi hodin už stojí fronty.

Škvarkový chléb i uzeniny

Na trhy se v sobotu mohou vydat i lidé vyznávající zdravou stravu: nadchnou je rakytníkové, brusinkové nebo borůvkové výrobky z farmy rodiny Cvrčků ze Lhoty pod Libčany. Kdo si sem tam dopřeje i něco mastnějšího, ten zase může zavítat k uzenářům.

Lákat bude i stánek Kvíčerovské pekárny, která bude mít v nabídce několik druhů chleba, třeba i čerstvý škvarkový.

Mezi nejoblíbenější zboží na stáncích patří tradičně uzeniny. Bývají kvalitnější a mnohem chutnější než ty ze supermarketů.

"Uzeniny se vážně nedají porovnat. Na trzích jsou sice o něco dražší, ale zato jsou opravdu z masa, kdežto v obchodě kolikrát ani nevíte, z čeho jsou," říká Vajrauchová.

Kvalitu potravin na trzích pravidelně kontroluje Krajská veterinární správa.

Hradecké farmářské trhy začínaly před dvěma roky s 22 stánky, ale na ty zítřejší už je potvrzeno 45 stánkařů. Pěstitelům, chovatelům nebo pekařům pomáhají přežít v silné konkurenci velkých řetězců.

"Přítomnost na trzích je pro nás výborná příležitost prezentovat naše výrobky. Do Hradce jezdíme moc rádi, jsme tam spokojení. Vždy je tam mnoho prodejců i nakupujících, což se nedá říci o každých trzích. Je to vynikající způsob reklamy," pochvaluje si Vlasta Kejklíčková z rodinné farmy Františka Kejklíčka.

Farmáři ze Šumavy, rybáři z Varů

Farmářské trhy znamenají pro prodejce i zpětnou vazbu, mohou si na vlastní uši vyslechnout, jak jejich produkty lidem chutnají.

"Naše potraviny lidé chválí a vracejí se za námi. To je nejdůležitější. Nejde jen o to, že si na trzích vyděláme, ale chceme prodávat kvalitní věci a od lidí zjistíme, jak na ně reagují, jestli jsou spokojení. Pak vidíme, že naše práce má smysl," říká Helena Krtičková z Kvíčerovské pekárny.

Přesto existují prodejci, kteří se z trhů v poslední době stáhli. Například uzenáři z firmy Zepo Bohuslavice mají s prezentací na farmářských trzích opačnou zkušenost.

"Trhy byly vždy dobré, ale jak se tam i vlivem konkurenčních firem potraviny zdražily, lidé je kupovali míň," vysvětluje Vít Cejnar z vedení Zepa, proč místo trhů prodávají své produkty raději v pojízdné prodejně, s níž jezdí i do Hradce.

Do Gayerových kasáren jezdí nabízet své lahůdky i zemědělci z daleka, například farmáři ze Šumavy, koupit si můžete čerstvé ryby od rybářů z Karlových Varů, víno z Moravy nebo koření z Frýdku-Místku.