Není patrně lepší záruky pro kuchařku než razítko Testováno na rodině, tedy pokud žije a je veskrze šťastná. To potvrdí i letmé zalistování první kuchařkou Svatavy Vaškové z Hradce Králové, která ji nazvala podle svého populárního foodblogu - Coolinářka.
Ten spustila loni v létě a záhy ho prestižní server Blogerky.cz pasoval na jeden z top 5 objevů měsíce července. A to matka na mateřské, bývalá manažerka hradeckého Klicperova divadla, vaří jen manželovi a dcerce. Než usednou ke stolu, fotografuje.
Do své první velké kuchařky, kterou vydalo pražské nakladatelství Fragment, uložila 80 nejlepších rodinných receptů a rozdělila je podle ročních období. Jaro obsahuje jednoduchý recept na mazanec, velikonoční nádivkové muffiny nebo jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou, léto podrobný postup, jak ogrilovat hovězí steak, recept na portobello burger či sladkosti s ovocem, podzim inspiruje k batátové či dýňové polévce, quichi, kuřeti s nádivkou z kaštanů a brusinek, k martinským rohlíčkům a domácím müsli tyčinkám.
Zima se drží vánočních receptů - pistáciové rohlíčky, mandolety, anglický punč - i horkých polévek, kaštanové i marocké čočkové, nebo silvestrovských specialit.
Recepty jsou spolehlivě prověřené
Vše doprovázejí fotografie od autorky, která ctí tradici víc než prchavé modní trendy. Chcete důkaz? Tady je: kynuté buchty, segedínský guláš, kulajda, masopustní koblihy. Nevyhýbá se moderní mezinárodní gastronomii, avšak v jednoduchých verzích a s běžně dostupnými kvalitními surovinami.
Kuchařka Testováno na rodině, vzešlá z přání čtenářek populárního foodblogu, nebude v knihkupectvích sama, Coolinářka na přání nakladatele připravila ještě Vánoční kuchařku pro kluky a holky plnou jednoduchých sladkostí, děti si o adventu mohou samy připravit tradiční vánoční cukroví, dezerty, horké nápoje i oblíbené jedlé dárky.
Jedna z mála blogerek v kraji i ve věkové kategorii 30+ po roce na blogu vyslyšela přání nakladatele.
„Fragment dělá učebnice, dětské knížky i populární literaturu. Líbil se jim můj blog a chtěli kuchařku, to jsem byla v šoku,“ říká Coolinářka, která na nakladatelství nedá dopustit. Se vším, s čím přišla, souhlasili.
„Vymyslela jsem si titulní stránku, podtitul i razítko Testováno na rodině. I grafickou stránku celé publikace zpracovali podle mých představ. Můžu tedy říct, že knížka je od A do Z celá moje, a na to jsem pyšná. Většinou totiž za takovou kuchařkou bývá velký tým lidí, někdo to navaří, u toho je foodstylista, fotografové. To já jsem po večerech, když dcerka usnula, upravovala fotky, sepisovala recepty, zařizovala korektury,“ uvádí Svatava Vašková.
Za recepty, ty starší i své zbrusu nové, dává ruku do ohně: „Jsou spolehlivě prověřené.“
Jídla mají stupeň obtížnosti
„Jsem z foodblogerek jedna z mála, která se nezabývá žádnou dietou, jde o obyčejné recepty. Už když jsem zakládala blog, chtěla jsem, aby si každý, kdo si recept přečte, řekl: To mám, to mám, tohle taky. Tohle si koupím v prvním supermarketu. A může začít, není tam nic, co by se muselo shánět nebo se za to platily horentní sumy. Samozřejmě, jinak se píše blog z Prahy, kde je tisíce různých lahůdkových a luxusních obchodů, a jinak z Hradce. Chci dělat jednoduché, ale kvalitní recepty, které bývají hotové raz dva,“ říká autorka.
Knížka je velmi osobní, jak dokládají i rodinné snímky od hradecké fotografky Lucie Baštové, čímž se liší od konkurenčních publikací televizních kuchařů a vařících umělců. Sama fotografuje teprve půldruhého roku, ale ani snímky jídel nejsou žádná ateliérová kašírka.
„Opravdu to jsou jen naše obědy a večeře, které jsme pět minut po tom, co jsem sbalila foťák, snědli. Když to přizdobím, tak maximálně bylinkou, která je v receptu. Aby se jídlo lesklo, přeliji ho výpekem, ctím maximální autenticitu,“ říká Svatava, která se i na tmavé obálce vyhnula největšímu klišé: na obálce není paní v zástěře.
Kuchařka je už v knihkupectvích, vánoční kuchařka určená dětem s adventními recepty vyjde co nevidět. Jídla mají stupeň obtížnosti od jedné do tří vařeček, děti si mohou udělat domácí nuttelu, jedlé dárky či cukrovinky, linecké či vanilkové rohlíčky i vybrat recepty, které nikdo nezná.
„Bylo to zadání od Fragmentu, takže jsem se tím zabývala v červenci a srpnu. Horké léto, a my doma měli všude roztahané vánoční ozdoby,“ usmívá se foodblogerka. Obě kuchařky pokřtí 19. listopadu v 15:30 hodin v královéhradeckém Divadle Drak při akci Drak čte dětem, součástí bude i dílna s Coolinářkou.
Recept na martinské rohlíčky
|