Tradiční svíčková omáčka se bude podávat i ve formě zrmzliny (ilustrační foto).

Tradiční svíčková omáčka se bude podávat i ve formě zrmzliny (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

V Hradci začíná Gastro, ochutnejte třeba svíčkovou zmrzlinu

  • 0
V královéhradeckém Aldisu začíná festival kuchařského a cukrářského umění Gastro. Láká labužníky na ta nejlepší tradiční jídla, soutěž o nejlepší svíčkovou, ale i originální lahůdky či japonské sushi. Jen Ital v kuchyni nakonec nedorazí.

Čtvrtek bude v Hradci Králové patřit labužníkům, nejlepším kuchařům, mlsným cukrářům, prostě všem, koho baví vařit nebo si jen pochutnávat na vybraných dobrotách. V centru Aldis se už po osmnácté rozjede národní soutěž kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec 2013.

Jedním z velkých lákadel měla být televizní kuchařská hvězda - Ital Emanuele Ridi. Pořadatelé si od něj slibovali živé vystoupení, ale nakonec do Hradce nedorazí.

Nabídka Gastro Hradec

* Ve velkém sále budou vystaveny pokrmy na 248 stolech, hlavní soutěže se zúčastní 34 kuchařů a 32 cukrářů. Celkem přijede až 154 soutěžících.

* Soutěž o nejlepší svíčkovou z dvanácti přihlášených hotelů a restaurací.

* Melounová řežba a příprava sushi na čas.

* Seminář o sushi vedený lektorem Milanem Kantůrkem, odborníkem na tento pokrm.

* Ochutnávka a prodej netradičních zmrzlin, koření, čokolády nebo kávy.

* Gastronomie až z 19. století a expozice gastronomického muzea.

* Pokrmy podle knih Anuši Kejřové, zakladatelky kuchařské školy v Hradci Králové před sto lety.

"Je zavázán mnoha smlouvami a nám už se mezi ně nepodařilo procpat. Oslovili jsme ho příliš pozdě, ale pevně věříme, že to vyjde za rok. Je to přislíbené," slibuje ředitelka festivalu Helena Urbanová, která učí na škole pro sluchově postižené v hradecké Štefánikově ulici.

Kdo uvaří nejlepší svíčkovou?

Novinkou letošního ročníku bude soutěž Chuť Česka o nejlepší svíčkovou omáčku. Do soutěže se přihlásilo dvanáct hotelů a restaurací, jednu cenu pro nejlepší omáčku udělí odborná porota, druhou si určí návštěvníci.

"Možná se nám sejdou dvě nejlepší svíčkové, může se však také stát, že se komise s návštěvníky shodne," uvažuje ředitelka. Svíčkovou mohou návštěvníci ochutnat i v nezvyklém skupenství. Připravená totiž bude i svíčková zmrzlina.

"Kromě toho se bude servírovat i špenátová nebo čabajková zmrzlina," láká Urbanová.

Pořadatelé letos chtějí pozvat hlavně Hradečáky. "Jezdí k nám autobusy z celé republiky, z Hradce však v minulosti přišlo na festival málo lidí. Stejné to je i se soutěžícími, kromě dvou kuchařů v soutěži o nejlepší svíčkovou se nám místní hotely vyhýbají," povzdechla si ředitelka.

Soutěžit se bude i v přípravě sushi

Tentokrát se to má, alespoň pokud jde o návštěvníky, změnit. Kdo dorazí, projde si sály se stovkami lahůdek, chybět nebude stánek s čokoládou, kořením a sýry. Letos poprvé zařadili pořadatelé soutěž v přípravě sushi.

Pět soutěžících předvede výrobu tohoto moderního jídla z Japonska přímo před zraky diváků v šedesátiminutovém časovém limitu. Jiným lákadlem bude vyřezávání melounů taktéž na čas, limit však bude tříhodinový.

Vedle novinek ze světa moderní kuchyně potkají hosté v hlavním sále i členy Senior klubu Stará garda, kteří pravidelně na podobných akcích ukazují krásu a výhody tradiční gastronomie. Loni si pro Gastro připravili třeba štiku plněnou rybí farsi a zeleninou z 19. a 20. století.

"Je to úplně něco jiného, než se vaří dnes. Pokrmy se servírovaly celé, ne jako teď, kdy na stůl v luxusní restauraci dostanete jen miniaturní kousek z celého zvířete," vysvětluje člen Staré gardy Jiří Eichner.

Loni zavítalo na Gastro Hradec pět tisíc lidí. Vstupné stojí 80 korun, pro studenty a důchodce je za 50 korun. Sály s jídlem, dorty a dalšími pochoutkami se lidem otevřou v 10 hodin.

,