Rumovou tresť nechtějí cukráři používat, rum teď raději kupují v hypermarketech. (Ilustrační snímek)

Rumovou tresť nechtějí cukráři používat, rum teď raději kupují v hypermarketech. (Ilustrační snímek) | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

Jedovatého metanolu se děsí i cukráři, do sladkostí přidávají rum

  • 41
Strach z jedovatého alkoholu, který má v republice na svědomí už téměř dvě desítky obětí, mají také cukráři. Ti přidávají do některých cukrovinek rum a z obav před metanolem ruší objednávky u svých dodavatelů jako cukrářka ze Všestar na Hradecku.

Velká spotřeba rumu není zdaleka jen výsadou nezdolných pijanů. Litry oblíbené české lihoviny pod názvem Tuzemák používají i pekaři a cukráři, kteří chtějí vyrábět poctivé sladkosti bez použití ochucovacích trestí. A i oni teď trnou, zda se v Královéhradeckém kraji neobjeví jedovatý alkohol.

Koláčky namáčené v něčem jiném než v rumu si majitelka Sladkého ráje ze Všestar Zuzana Vaisová nedokáže představit. Používá kolkovaný rum v lahvích, který kupuje v hypermarketu, avšak dobrý pocit z toho, co se teď v Česku okolo alkoholu děje, rozhodně nemá.

"Ke stáčenému alkoholu jsem nikdy neměla důvěru. Jednoho z dodavatelů, který nám rum vozil, jsem pro jistotu odřekla úplně, protože člověk po tom, co denně slyší z médií, má strach," říká cukrářka. Nyní proto sáhla po osvědčené české značce.

"Člověk se kroutí a neví, co má koupit. Zvolila jsem proto Božkov, se kterým by neměl být problém," říká Vaisová, jež do koláčků, které ve svém cukrářství vyrábí, spotřebuje asi litr a půl lihoviny za den.

"Rum se zatím nedá ničím nahradit. Samozřejmě existují různé rumové tresti, ale ty nejsou to pravé ořechové, protože jsou nepříjemně štiplavé," tvrdí cukrářka.