Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Radnice v Jičíně dostala pokutu za rekonstrukci denního stacionáře

  14:27aktualizováno  14:27
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil městu Jičín pokutu za údajné pochybení při zadávání veřejné zakázky při rekonstrukci denního stacionáře Apropo v Jičíně. Podle úřadu město chybovalo hned v několika bodech.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Radnice se stavební firmou uzavřela dodatek ke smlouvě na odkanalizování objektu a dále provedení silnoproudých a slaboproudých rozvodů, čímž mohl zadavatel podle úřadu ovlivnit výběr nejvhodnější zakázky. Vedení města jakékoli pochybení odmítá.

„Úřad udělil městu pokutu ve výši 30 tisíc korun. Podle mého názoru tyto vícepráce předpokládat nešly. V tomto smyslu jsme podali takzvaný rozklad a bude o tom rozhodovat odvolací orgán,“ uvedl starosta Jičína Jan Malý (ANO).

Antimonopolní úřad (ÚOHS) se případem zabýval z podnětu anonymního pisatele, který obvinil vedení města, že při opravě došlo k překročení limitu víceprací o 40 procent a dokonce ke zneužití evropské dotace. Anonym požaduje přešetřit samotný průběh rekonstrukce (o podnětu jsme psali zde).

Kromě úřadu se případu věnuje i policie, která vyslechla dva úředníky města, avšak trestní řízení zatím nezahájila. Policie si vyžádala všechny dokumenty i veškerou komunikaci s poskytovatelem dotace.

„Jestli ÚOHS došel k závěru, že šlo o správní delikt, tak si nemyslím, že orgány činné v trestním řízení by dospěly k tomu, že by se mohlo jednat o přečin nebo trestný čin. Není to ještě ukončené, výsledek vyšetřování od policie nemám,“ uvedl Malý.

Úřad prověřoval také postup v zakázce na výkon práce technického dozoru investora a koordinátora kontroly bezpečnosti práce. V tomto případě kontroloři nezjistili nic, co by bylo důvodem k zahájení správního řízení.

Nový denní stacionář pro tělesně a mentálně postižené, který bude využívat asi 20 klientů neziskové organizace Apropo Jičín, otevřel koncem dubna. V objektu zrekonstruovaném v základní škole v Soudné ulici vznikla třeba herna, odpočívárna, jídelna nebo dílna pro výtvarné a pracovní činnosti.

Stavbaři upravili také vstup do zahrady a ze spojovací chodby vznikla zimní zahrada. Na půdě jsou nově dva jednopokojové cvičné byty pro mladé dospělé. Celkem stavba stála 25 milionů a další asi čtyři miliony korun vnitřní vybavení a zařízení pro imobilními klienty.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.