Pivovar Tambor ve Dvoře Králové nad Labem navařil čtrnáctku Klazar, která je kombinací českého a belgického speciálu.
"Je to trochu zvláštní pivo. Žádné podobné nemáme. Má zlatavou barvu a není běžné složením ani použitými slady. Je prostě výjimečné," láká ředitel a majitel královédvorského pivovaru Nasik Kiriakovský.
Vánoční pivo navařené v množství padesáti hektolitrů dostalo jméno po rodu, který od roku 1872 ve Dvoře vlastnil a provozoval pivovar. Výroba ukončená za komunismu se do města vrátila až loni.
Největší pivovar v kraji Primátor v Náchodě každý rok navaří na Vánoce trochu jinou dvanáctku ve speciálním balení.
"Navaříme jí tak dva tisíce hektolitrů a na konci listopadu ji dáváme na trh. Zvláštní druh piva nevaříme proto, že Primátor má největší řadu piv v zemi," vysvětluje jen mírnou obměnu ředitel Josef Hlavatý.
Trutnovský Krakonoš navařil i letos Vánoční speciál. "Je to čtrnáctka a máme jí řádově šest set hektolitrů," řekl ředitel Karel Janko. Také jeho pivovar se i v dnešní krizi a při úbytku hostů v hospodách vcelku slušně drží.
Pivovar Broumov v Olivětíně navařil tradiční sváteční dvanáctku a polotmavou sedmnáctku Opat. Firmě se letos dařilo vyrábět podobně jako loni a na leden chystá novinku: polotmavou třináctku a čokoládové pivo.
Další "mladý" pivovar v Rychnově nad Kněžnou připravil na Vánoce patnáctku Habrovák v množství 3 600 litrů.
Pivovar Nová Paka uvařil nabízí polotmavou třináctku. "Setkává se s obrovským úspěchem, už jsme ji stáčeli do lahví potřetí," pochvaluje si Pavlína Krejčová z marketingu novopackého pivovaru.