Restaurace Aquarium v Hradci Králové. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Český „Michelin“ ocenil tři restaurace v hradeckém kraji

  • 1
Průvodce Grand restaurant, který vydává gurmán Pavel Maurer, zařadil mezi stovku nejlepších i tři restaurace z hradeckého kraje. Nejlepší je v Jičíně, další dvě jsou z Hradce.

Čtyřiatřicátou nejlepší českou restaurací se podle Maurerova průvodce Grand restaurant stal jičínský podnik U Dělové koule 1866, který za sebou nechal i takové podniky, jako jsou třeba Kampa Park nebo Hergetova cihelna, luxusní pražské restaurace oblíbené mezi turisty i celebritami.

Restaurace U dělové koule v Jičíně.

Výběru Grand restaurant, který Pavel Maurer vydává od roku 2002, se přezdívá český Michelin. Žebříček se sestavuje zprůměrováním hodnocení hostů na webových stránkách.

"Oproti loňsku jsme si polepšili o čtyři místa. Takové umístění bereme jako ocenění naší dlouholeté práce," říká jednatel restaurace U Dělové koule David Brusák. Restaurace v hotelu Jičín bodovala u poroty zejména poctivě připravenými českými jídly.

"Vyhlášenou specialitou našeho podniku je pečená kachna se švestkami, na níž si pochutnali i americký velvyslanec nebo český prezident," říká Brusák. Oproti většině pražských podniků Dělová koule boduje poměrem kvalita cena. Jedna osoba se tam dle průvodce nají průměrně za 420 korun.

Na webu Grand restaurant jednotlivé podniky anonymně hodnotí i sami hosté. Také u nich má hodnocení dobré. "Jsme tu poprvé a nadšeni - určitě top na Jičínsku. Výborné jídlo, ale i obsluha, což se zas tak často nevidí," píše na internetových stránkách jeden z hodnotících.

Umístil se i nový hradecký podnik Aquarium

Mezi prvními padesáti se umístila i nová restaurace Aquarium z Hradce Králové. Skončila těsně za restaurací CottoCrudo pražského hotelu Four Seasons, kterou kdysi ještě pod názvem Allegro vedl italský kuchař Andrea Accordi. Ten v ní získal první michelinskou hvězdu pro zemi z bývalého východního bloku.

Restaurace Aquarium v Hradci Králové.

"Samotného mě to velice překvapilo, potěšilo a zahřálo u srdce. Radost vzápětí střídá motivace a závazek, abychom nastavenou laťku udrželi. Neustále je co zlepšovat," říká jednatel restaurace Aquarium Jiří Bodlák.

Restaurace nabízí středomořskou kuchyni: těstoviny, ryby, ale i španělské tapas. V týdnu připravuje také obědová menu. Restaurace se objevila nejen na žebříčku sta nejlepších podniků, ale i v TOP 10 nejlevnějších oceněných restaurací. Průměrná cena tam je 330 korun.

Třetí nejlepší restaurací v kraji je Šatlava

Do stovky nejlepších českých restaurací milovníci jídla zařadili i královéhradeckou Šatlavu, která skončila na 75. místě.

Restaurace Šatlava v Hradci Králové.

"Pokud by byly všechny restaurace s cenami pod 200 korun za pokrm stejně kvalitní jako Šatlava, mohly by všechny luxusní pražské restaurace s legendárními šéfy klidně zavřít," hodnotí hradecký podnik, který sídlí v budově bývalé městské šatlavy, jeden z hostů.

Restaurace se v Mauerově žebříčku objevila i loni, to byla v hodnocení poměru kvalita-cena dokonce na druhém místě.

"Gastronomii se věnujeme poctivě a dlouhodobě, jdeme vlastní cestou, která není jednoduchá," přiznává provozovatel Šatlavy Jan Nechanický. V žebříčku nejlépe hodnocených restaurací se kromě Dělové koule, Šatlavy a Aquaria objevily i dvě restaurace ze sousedního Pardubického kraje.

Hned za hradeckou Šatlavou se umístila pardubická restaurace Bonté, která sídlí v přízemí budovy tamního centra ČSOB Pojišťovny. Je první pardubickou restaurací, která se do Maurerovy brožurky dostala (více čtěte zde).