Vloni v květnu pivo poprvé ochutnali dvorští pivaři, brzy se začalo točit v hospodách ve městě a už v srpnu získalo v kategorii nefiltrovaných piv v Žatci první místo mezi 152 pivy. Letos na stejné soutěži Tambor opět obsadil jedno z předních míst, tentokrát třetí.
To už sládek vaří třikrát víc než vloni. Počítá, že letos uvaří hodně přes tři tisíce hektolitrů piva.
"Letošního července jsem si moc neužil. Co pracuji v pivovarnictví, se mi ještě nestalo, aby lidi vypili všechnu dvanáctku, kterou jsme měli v tancích. Dva týdny jsme byli bez dvanáctky, než dozrála další," říká Vrba, který se vyučil kdysi v pivovaru Radegast a má desetiletou zahraniční praxi.
Zrovna v těchto dnech dovařil várku vánočního piva. Ta bude ležet v tancích do prosince a je kombinací českého a belgického speciálu. Loni lidem ze Dvora vánoční pivo chutnalo, a tak ho sládek vaří znovu. Jinak dnes Tambor vaří desítku, jedenáctku, dvanáctku a polotmavou třináctku.
Nejlepší k výrobě piva je kojenecká voda
Rodinný pivovar Tambor vloni rozšířil počet malých pivovarů v kraji, když obnovil tradici dvorského pivovarnictví. Tamní pivovar přestal vařit pivo v únoru roku 1979, pak ještě tři roky sloužil jako stáčírna pivovaru trutnovského.
Nový královédvorský pivovar vznikl přesně o třicet let později, avšak jinde. U dlouhého objektu zaniklé továrny na lodní lana. V nových prostorách jsou varna, ležácké tanky, stáčírna a sklepy, které se letos kvůli nečekaně se zvyšující výrobě musely rozšiřovat.
KOŠERTambor se dostal mezi šest pivovarů v republice, které získaly certifikát, že mohou vyrábět takzvané košer pivo. Tedy podle židovských zákonů bez příměsí, pouze z čistých produktů a v přísných pracovních podmínkách. |
Jeho sládek to potvrzuje: "Vaříme tradiční pivo. Vezmeme ječmen, slad, vodu z vrtu, přidáme kvasinky, chmel. Uvaříme a necháme ležet. Nic do piva nepřidáváme. Žádné stabilizátory, žádný cukr, žádný chmelový extrakt, žádná barviva. Jen pražený nebo zkaramelizovaný slad, když vaříme tmavé pivo. Proto je také naše pivo světlejší než jiná piva."
Úspěch piva Tambor však nepřišel ze dne na den. Muselo svést boj o pivaře.
"Český trh s pivem je už rozdělený, takže když chcete přijít s novým pivem, zákonitě odeberete konzumenty jinému pivovaru. V našem případě jsme se museli pustit do nerovného zápasu s těmi velkými, které mají své stálé odběratele, často zavázané různými smlouvami," říká Kiriakovský.
Pivo se objevilo i na CNN
Dnes pivo Tambor točí nejen řada hospod ve Dvoře a okolí, ale pivovar má i svou restauraci Ambrozia v Praze. Dvorské pivo se stalo také jedním z piv takzvané Aliance P. I. V., tedy pivně inteligentních výčepů, což je nová síť restaurací v Praze.
Její hospody mají na čepu různá piva středních, malých a nejmenších pivovarů, které často sázejí na tradiční výrobu či neobvyklé chutě.
"Díky této síti hospod se naše pivo objevilo i v americké zpravodajské televizi CNN. Její reportéři dělali v Praze reportáž o hospodách, kde mají na čepu denně třeba pětadvacet piv, a šéf pivní aliance schválně držel v ruce naše pivo v naší sklenici a pořád z něj před kamerou upíjel," usmívá se Kiriakovský.
Teď se snaží své pivo dostat za hranice. Začal je plnit do lahví a zkouší dostat Tambora bez pasterování na běžný trh. Cestou pivovarů, které za pár korun dodávají pivo velkým obchodním řetězcům, jít odmítá.