Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Mladý pivovar ve Dvoře Králové vsadil na poctivý mok

  15:08aktualizováno  15:08
Je to jen rok a půl, co sládek Martin Vrba uvařil v pivovaru Tambor ve Dvoře Králové nad Labem první várku nového piva. A odstartoval tím doslova raketový vzestup nejmladšího pivovaru v Královéhradeckém kraji.

Výčep v pivovaru Tambor | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Vloni v květnu pivo poprvé ochutnali dvorští pivaři, brzy se začalo točit v hospodách ve městě a už v srpnu získalo v kategorii nefiltrovaných piv v Žatci první místo mezi 152 pivy. Letos na stejné soutěži Tambor opět obsadil jedno z předních míst, tentokrát třetí.

To už sládek vaří třikrát víc než vloni. Počítá, že letos uvaří hodně přes tři tisíce hektolitrů piva.

"Letošního července jsem si moc neužil. Co pracuji v pivovarnictví, se mi ještě nestalo, aby lidi vypili všechnu dvanáctku, kterou jsme měli v tancích. Dva týdny jsme byli bez dvanáctky, než dozrála další," říká Vrba, který se vyučil kdysi v pivovaru Radegast a má desetiletou zahraniční praxi.

Sládek pivovaru Tambor Martin Vrba

Sládek pivovaru Tambor Martin Vrba

Pivovar Tambor

Pivovar Tambor

Zrovna v těchto dnech dovařil várku vánočního piva. Ta bude ležet v tancích do prosince a je kombinací českého a belgického speciálu. Loni lidem ze Dvora vánoční pivo chutnalo, a tak ho sládek vaří znovu. Jinak dnes Tambor vaří desítku, jedenáctku, dvanáctku a polotmavou třináctku.

Nejlepší k výrobě piva je kojenecká voda

Rodinný pivovar Tambor vloni rozšířil počet malých pivovarů v kraji, když obnovil tradici dvorského pivovarnictví. Tamní pivovar přestal vařit pivo v únoru roku 1979, pak ještě tři roky sloužil jako stáčírna pivovaru trutnovského.

Nový královédvorský pivovar vznikl přesně o třicet let později, avšak jinde. U dlouhého objektu zaniklé továrny na lodní lana. V nových prostorách jsou varna, ležácké tanky, stáčírna a sklepy, které se letos kvůli nečekaně se zvyšující výrobě musely rozšiřovat.

KOŠER

Tambor se dostal mezi šest pivovarů v republice, které získaly certifikát, že mohou vyrábět takzvané košer pivo. Tedy podle židovských zákonů bez příměsí, pouze z čistých produktů a v přísných pracovních podmínkách.

Majitel pivovaru Nasik Kiriakovský prý sází především na poctivé pivo: "Náš pivovar vděčí za kvalitu především kvalitní vodě. Tu čerpá ze 130 metrů hlubokého vrtu. Dole pod námi je podzemní jezero, do kterého se voda dostává přes pórovitá podloží. Je to ryze spodní voda, tak čistá, že v ní nejsou minerály ani jiné složky. Má kvalitu kojenecké vody a ta je pro pivo nejlepší."

Jeho sládek to potvrzuje: "Vaříme tradiční pivo. Vezmeme ječmen, slad, vodu z vrtu, přidáme kvasinky, chmel. Uvaříme a necháme ležet. Nic do piva nepřidáváme. Žádné stabilizátory, žádný cukr, žádný chmelový extrakt, žádná barviva. Jen pražený nebo zkaramelizovaný slad, když vaříme tmavé pivo. Proto je také naše pivo světlejší než jiná piva."

Úspěch piva Tambor však nepřišel ze dne na den. Muselo svést boj o pivaře.

"Český trh s pivem je už rozdělený, takže když chcete přijít s novým pivem, zákonitě odeberete konzumenty jinému pivovaru. V našem případě jsme se museli pustit do nerovného zápasu s těmi velkými, které mají své stálé odběratele, často zavázané různými smlouvami," říká Kiriakovský.

Pivo se objevilo i na CNN

Dnes pivo Tambor točí nejen řada hospod ve Dvoře a okolí, ale pivovar má i svou restauraci Ambrozia v Praze. Dvorské pivo se stalo také jedním z piv takzvané Aliance P. I. V., tedy pivně inteligentních výčepů, což je nová síť restaurací v Praze.

Majitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský

Majitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský

Její hospody mají na čepu různá piva středních, malých a nejmenších pivovarů, které často sázejí na tradiční výrobu či neobvyklé chutě.

"Díky této síti hospod se naše pivo objevilo i v americké zpravodajské televizi CNN. Její reportéři dělali v Praze reportáž o hospodách, kde mají na čepu denně třeba pětadvacet piv, a šéf pivní aliance schválně držel v ruce naše pivo v naší sklenici a pořád z něj před kamerou upíjel," usmívá se Kiriakovský.

Teď se snaží své pivo dostat za hranice. Začal je plnit do lahví a zkouší dostat Tambora bez pasterování na běžný trh. Cestou pivovarů, které za pár korun dodávají pivo velkým obchodním řetězcům, jít odmítá.

Autor:




Hlavní zprávy

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.