Do nové provozovny v ulici V Lipkách se vejde 40 lidí a příchozí musí mnohdy počkat, než se uvolní místo u stolu.
"Byla jsem tady několikrát a pokaždé jsem si pochutnala, vaří tu skvěle a levně," libuje si Dana Novotná a ostatní ve frontě přitakávají, někteří si dokonce berou jídlo s sebou i k večeři.
"Zavedli jsme obor hotelnictví a cestovní ruch, proto jsem si řekla, proč dávat naše žáky do cizích hotelů, když i my potřebujeme vydělat nějaké peníze," říká ředitelka školy Helena Matyková.
Obyvatelé krajského města se mohou v komplexu budov nechat od studentů také ostříhat, koupit si od nich květiny nebo využít levnější kosmetické služby.
K otevření studentské restaurace v bývalé pekárně se škola inspirovala u podobných zařízení v Brně, Trutnově či Uherském Hradišti. Studenty oborů kuchař a číšník zaučují přímo v praxi učitel odborného výcviku Václav Vávra a šéfkuchař Zdeněk Šlapák, který má řadu ocenění z gastronomických soutěží.
Sestavují denní menu podle aktuálního ročního období, kromě české kuchyně zkoušejí i světová jídla a krajové speciality. Některé dny vaří jen jednu polévku a jedno hlavní jídlo, jindy si lidé mohou vybírat ze dvou polévek a čtyř hlavních jídel.
Podobná restaurace vznikne i na třídě ČSA
Podobný podnik nejpozději do konce roku vznikne i na hradecké třídě ČSA, kam se z Třebechovic pod Orebem letos přestěhovala soukromá hotelová škola. I tam budou v kuchyni vařit budoucí učňové a hosty budou obsluhovat budoucí číšníci.
"Teď řešíme a propočítáváme DPH, organizaci rozvrhů a časů na obědy, ale otevřít bychom chtěli co nejdřív," uvedl ředitel Hotelové školy Hradec Králové Petr Hájek.
Na novou restauraci se prý už těší i úředníci z nedalekého hradeckého magistrátu.
"Problém ale možná vznikne u studentů, kteří by museli platit vyšší částku, protože jako soukromá škola dostáváme od státu nižší dotace na stravování než školy státní," říká manželka ředitele Hana Hájková, která prý ještě bude vyjednávat o podmínkách s krajským úřadem.