Smaženého kapra mohou milovníci piva zapít třeba čertovským speciálem (ilustrační foto)

Smaženého kapra mohou milovníci piva zapít třeba čertovským speciálem (ilustrační foto) | foto: MF DNES

Pivovary navařily vánoční speciály. Je libo čertovské či skořicové pivo?

  • 5
Mandarinkové, skořicové, perníkové nebo čertovské. Taková piva s nevšední příchutí navařili sládci východočeských pivovarů na vánoční svátky. Kromě nich vsadili i na silná a tmavá piva pro opravdové fajnšmekry.

Pryč jsou doby, kdy největším luxusem na štědrovečerních stolech ve východních Čechách byla třetinka Plzně, Budvaru nebo pardubického Portera. Vždyť tahle piva dnes lze koupit i v zapadlé samoobsluze. Pivaři se ale nezměnili a o svátcích pořád chtějí popít něco extra.

Sládci pivovarů proto vymýšlejí jeden speciál za druhým. Na vánoční chutě sází pivovar Opat v Broumově, který vaří ochucená piva pro každou sezonu. Pivaři si pochutnají na světlém a tmavém ležáku s pomerančem a skořicí.

Náchodský Primátor je košer

Rabinát Židovské obce v Praze udělil pivovaru Primátor v Náchodě mezinárodní košer certifikát. Celý proces výroby si před udělením certifikátu pečlivě prošel pověřený rabín, aby zjistil, jestli výroba a suroviny opravdu odpovídají přísnému židovskému zákonu.
Pivovar získal certifikát pro 12 piv z 15 vyráběných druhů. Poprvé Primátor získal ohodnocení košer už v roce 1995. V současné době do Izraele vyváží piva Primátor Premium, 13% polotmavý a Weizenbier. Jenom v letošním roce tam už doputovaly 4 kontejnery náchodského piva.

"Prodáváme ho v lahvích, ale i v sudech. Jenom v sudech pro restaurace jsme uvařili ještě mandarinku se skořicí. A jako každoročně bude ve svátečním období k dostání polotmavá sedmnáctka," říká majitel Opata Jaroslav Nosek.

Ostatní pivovary se rozhodly konzumentům dopřát silná piva. Například minipivovar Rambousek v Hradci Králové letos vyrobil silný silvestrovský speciál.

"Vařil jsem černé šestnáctistupňové pivo s lehce karamelovým nádechem," láká sládek a majitel pivovaru Milan Rambousek. Stejně jako všechna jeho piva, je i silvestrovské Eliščino královské vařeno v omezeném množství.

"Várka tohoto piva s velice speciální recepturou měla zhruba sto litrů a je vyrobena z ojedinělých surovin," říká Rambousek.

Trutnovský Krakonoš zase navařil poctivou světlou čtrnáctku, podle sládka výjimečnou silou i chutí. Silné pivo mají i v nedalekém Dvoře Králové nad Labem.

"Připravili jsme tmavý třináctistupňový speciál Tambor. Jde o pivo charakterově blízké irským stoutům, velmi tmavé, temně rubínové barvy, plné chuti a s vyváženou hořkostí. Rozhodli jsme se k tomuto kroku z důvodu, že pivo na Jarní ceně českých sládků 2012 na Zvíkově získalo třetí místo," říká hlavní sládek pivovaru Tambor Martin Vrba.

Pořádnou patnáctku navařili na Vánoce v Podorlickém pivovaru v Rychnově nad Kněžnou. Podle stejné receptury ji ve 20. letech minulého století chystal tamní sládek Jan Mikš.

Sládek pivovaru v Nové Pace připravil řezanou třináctku, která je k dostání v běžných lahvích i v jedenapůllitrových petkách. "Krom toho jako sváteční pivo nabízíme ještě Sládkův vánoční ležák, což je světlá dvanáctka," říká novopacký sládek Pavel Kučera.

Oproti tomu "specialista na speciály", jak si říká pivovar Primátor v Náchodě, letos žádnou novinku nevymyslel. "K dispozici je pouze sváteční ležák v půllitrové lahvi pro prodejní síť v nejbližším regionu," uvedla Petra Kulhavá z náchodského pivovaru.

Trochu víc se odvázali pivovarníci v sousedním Pardubickém kraji, kde bude k ochutnání třeba perníkové nebo červené kořeněné pivo.

"Chystám Železnohorské speciály - tmavou perníkovou šestnáctku a světlou čtrnáctku. To jsou úplně nová piva, která vařím na Vánoce poprvé. Hodně tmavá šestnáctka je speciál porterového typu, má sladkou kořeněnou chuť," popisuje sládek Jaroslav Kutílek z minipivovaru ve Žlebských Chvalovicích.

Víc než 50 hospod v Pardubickém a Královéhradeckém kraji nabídne čertovský speciál pivovaru Hlinsko. "Je šestnáctiprocentní a charakteristický ďábelsky červenou barvou s andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnou a mikulášsky vyváženou plností a hořkostí," uvedla mluvčí hlineckého pivovaru Rychtář Barbora Kameníková.

,