Opravená hospoda „U Prďoly“ na Kuksu (28.8.2014). | foto: Archiv Revitalizace Kuks

Prďola má nájemce, proslulá hospoda na Kuksu bude vařit českou kuchyni

  • 14
Sice už asi nebude mít takovou atmosféru, jak si pamatují její štamgasti, přesto zpráva o ní řadu lidí potěší. Hospoda U Prďoly na Kuksu, která zavřela před třemi lety, má nového nájemce. Sdružení Revitalizace Kuks jej vybrala v prosinci a v provozu by nová restaurace mohla být už od poloviny března.

Tehdy se lidem otevře celý zrekonstruovaný barokní komplex (více o otevření čtěte zde). Rekonstrukce původní hospody U Prďoly v domě s popisným číslem 57 je součástí projektu Kuks -Braunův kraj II. 

„V této budově jsme opravili sklepní prostor, kde vznikne expozice, multimediální sál, veřejné WC a v podkroví zázemí pro hospodu a prostory pro další aktivity, jako je dětský koutek, školení, dílny a podobně,“ prozradil ředitel sdružení Martin Puš.

Původní hospoda U Prďoly na Kuksu v roce 2011.

Vedoucím projektu bylo jasné, že vybrat nájemce do kdysi vyhlášené hospody a navíc v době, kdy jsou lidé natěšení, jak bude vypadat Kuks po obřích opravách, nebude snadné.

Nový nájemce navíc musí sám zainvestovat nejen vybavení kuchyně, ale také veškeré vybavení hospody včetně obložení stěn a nábytku. A to vše musí schválit památkáři, budova je totiž zároveň kulturní památkou.

V létě se otevřou dvě zahrádky a dětský koutek

„Případní zájemci tak byli předem limitováni nejen malým prostorem, ale též tím, jak vlastně má interiér hospody vypadat. Bylo pro nás milým překvapením, že se do nabídkového řízení nakonec přihlásili tři zájemci. Nakonec jsme vybrali Lukáše Schůrka a paní Lenku Fikrovou, kteří nabídli nejvýhodnější podmínky a přicházejí s velmi zajímavou nabídkou služeb. Pro tento projekt si založili společnost Baroque - place with taste a jejich představou jsou i další služby v celém kukském údolí, například ubytování,“ přiblížil Puš. 

Doufá, že Prďola otevře už 13. března: „V každém případě by znovuotevřená hospoda měla přivítat první návštěvníky s otevřením nové turistické sezony.“

Restaurace by měla nabízet českou a regionální kuchyni složenou z prvotřídních surovin, zejména od českých farmářů. V letní sezoně budou moct návštěvníci využít posezení na dvou zahrádkách a pro děti tu bude koutek.

Prďola se původně říkalo svéráznému hostinskému Jaroslavu Vohradníkovi, který v Kuksu čepoval pivo čtyřicet let až do své smrti v roce 2011 (více čtěte zde). Šenk pro lázeňské hosty zde nechal zřídit zakladatel Kuksu hrabě Špork už v roce 1720.

Součástí projektu je rovněž rekonstrukce budovy číslo 72, kde vzniklo nové turistické informační centrum a ubytování ve dvou apartmánech.