Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sociální restaurace v Hradci přinese naději padesátníkům bez práce

  16:02aktualizováno  16:02
Na Gočárově třídě v Hradci Králové vzniká sociální restaurace, první svého druhu ve městě. Po rekonstrukci začne Hradečákům sloužit v bývalé jídelně Praha. Na rozdíl od konkurenčních lokálů bude restaurace založena na bázi sociální firmy, takže v ní bude pracovat velké procento lidí, kteří mají problém sehnat práci.

Bývalá jídelna Praha na Gočárově třídě v Hradci Králové. | foto: Prostor Pro

"Chceme zaměstnat těžce zaměstnatelné lidi a to ženy nad pětačtyřicet let a muže nad padesát let, kteří jsou vedeni v evidenci úřadu práce déle než rok," říká David Petr, mluvčí sdružení Prostor Pro, které za novou restaurací stojí.

Dalšími, kteří v nové restauraci najdou své uplatnění, budou i mladí dospělí ve věku od 18 do 26 let, kteří například opouštějí dětské domovy nebo se nacházejí v obtížné životní situaci, selhávají v profesní přípravě a jsou ohroženi nezaměstnaností.

Sdružení bude restauraci provozovat přes svoji nově zřízenou obecně prospěšnou společnost Lávka. První hosté si tam přijdou posedět koncem letošního roku.

"Tento týden vyzveme na facebooku veřejnost, aby nám pomohla pro naši restauraci najít vhodný název," vykládá Petr. Duch socialismu je znát v každém koutu dlouhodobě zavřené jídelny. Budoucí provozovatelé teď zvažují, jestli mají některé z "retro" prvků zachovat.

Bývalá jídelna Praha na Gočárově třídě v Hradci Králové.
Bývalá jídelna Praha na Gočárově třídě v Hradci Králové.

Starší generace by tak mohla zavzpomínat na sloupy, u nichž si před lety dávala na stojáka guláš nebo párek. Součástí interiéru zůstane třeba logo medvěda z bývalého státního podniku Pramen nebo historická reklama na mošt.

Podnik chtějí zaměřit na co nejširší spektrum návštěvníků, jenom kuřáci si svoji libůstku budou muset nechat na ven.

"Nekuřácká restaurace a kavárna bude bezbariérová a nabídne dobrá a zdravá jídla pro masožravce i vegetariány," láká Petr. Plusem bude i to, že se sdružení bude snažit v maximální míře využít suroviny od místních dodavatelů.

Restauraci tohoto typu by nebylo možné rozjet bez dotací. Peníze na nákup vybavení a provoz restaurace už občanskému sdružení přislíbila Evropská unie. Po zaběhnutí ale budou chtít být výděleční. "Případný zisk z restaurace použijeme na provoz našich sociálních a preventivních služeb," potvrzuje Petr.





Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.