Díky projektu Dobromysl vznikly tři pracovní úvazky pro mladé nebo dlouhodobě nezaměstnané Hradečáky nad 45 let | foto: Michal Klíma, MAFRA

Restaurace Dobromysl nabízí kávu žaludovku, poctivé jídlo i práci

  • 2
Bylinka dobromysl neboli oregáno dokáže potěšit smysly. Restaurace Dobromysl, která ve středu slavnostně otevřela na Gočárově třídě v Hradci Králové, to dokáže také. Ochutnat v ní můžete třeba žaludovku, netradiční zdravější variantu kávy vyrobenou ze směsi drcených žaludů.

Ovšem potěšit v ní kromě smyslů můžete i svou duši. Dobromysl je totiž zároveň sociálním podnikem, jehož návštěvou pomůžete v boji s nezaměstnaností.

Díky projektu vznikly tři pracovní úvazky pro mladé nebo dlouhodobě nezaměstnané Hradečáky nad 45 let a zisk z podnikání půjde jak do rozvoje restaurace, tak na aktivity sdružení Prostor Pro, které společně se sdružením Lávka podnik provozuje.

Jedním z nových zaměstnanců restaurace je šéfkuchař Tomáš Sodomka.

Restaurace Dobromysl na Gočárově třídě v Hradci Králové
Restaurace Dobromysl na Gočárově třídě v Hradci Králové
Kněz posvětil restauraci Dobromysl v Hradci Králové

"Chci vařit zdravě, poctivě a hlavně kvalitně," těší se mladík, který by hostům doporučil třeba vepřovou panenku plněnou švestkami s dobrým červeným vínem.

V Dobromysli se vaří výhradně z místních surovin a bez chemických dochucovadel. "Naším specifikem je právě to, že děláme masitá jídla, připravovaná zdravě," říká Marie Vrzáková, manažerka sociálního podniku, která projekt vymyslela.

Dobromysl má však i speciální jídelníček pro ty, kteří maso zrovna nemusí. "Doufáme, že k nám budou rádi chodit i vegetariáni či lidé s bezlepkovou dietou, kteří mají problém najíst se v běžné restauraci," slibuje si od restaurace.

Speciálně pro lidi s bezlepkovou dietou je v každém poledním menu vyhrazené jedno jídlo.

V restauraci, která sídlí v bývalé lidové jídelně Praha, se mísí moderní osvětlení s rustikálním nábytkem. Prostředí je jednoduché, zdi zdobí decentní černobílé fotografie Hradce Králové.

Restaurace dostala požehnání od kněze

Podnik pokropil ve středu svěcenou vodou kněz Zdeněk Novák.

"Chtěl bych požehnat tomuto místu a všem, kteří tu budou pracovat. Ať Bůh vystříhá toto místo od všeho zlého," zakončil kněz svůj křest restaurace. Mezi prvními hosty podniku byl i primátor Zdeněk Fink.

"Dobromysl je velmi dobrým pokusem o spojení zdravého vaření a dobré mysli," poznamenal primátor poté, co na několikátý pokus slavnostně přestřihl pásku.

Nyní je v restauraci k vidění výstava fotografií z rekonstrukce podniku, v budoucnu se tam budou pořádat i jiné akce, jako například koncerty, degustace vín či výstavy začínajících umělců. Více se dozvíte na webu restaurace.

Jako sociální podnik funguje už od loňského února na nádvoří hradeckého hejtmanství také Bistro u dvou přátel, které zaměstnává na různé pracovní úvazky zhruba desítku zdravotně postižených.