Na Velikonoce se chtějí se svými specialitami ukázat nejen hospodyňky, ale i sládci regionálních pivovarů. Ti na slavnostní tabule navařili řadu speciálů.
Černý Kvardian z Rychnova
Pivařům, kteří poctivě drželi půst, patří čtrnáctistupňový černý Kvardian, který uvařili v Podorlickém pivovaru v Rychnově nad Kněžnou. "Je určený k pití po půstu. Vaříme ho podle receptury z 30. let stejně jako bývalý sládek a majitel Podorlického pivovaru Jan Mikš," uvedl jednatel rychnovského pivovaru Tomáš Konvalina.
Černý speciál, který získal i ocenění na Jarní ceně sládků na Zvíkově, je k dostání jak v sudech, tak v lahvích s patentním uzávěrem. Intenzivní barvu, chuť i vůni mu sládek dodal použitím několika druhů aromatických karamelových sladů a také správným chmelením.
Nefiltrovaný ležák ze Dvora
Na čtrnáctistupňové pivo vsadili i v pivovaru Tambor ve Dvoře Králové nad Labem. O Velikonocích tam bude k dostání oblíbený polotmavý Klazar. Speciálně na svátky ale pivovar uvařil i jednu úplnou novinku.
"Jde o dvanáctistupňový nefiltrovaný světlý prémiový ležák R. A. Dvorský. Doposud jsme ho nabízeli jen ve filtrované verzi, nefiltrovaný je úplná novinka," řekl majitel Tamboru Nasik Kiriakovský. Ležák je k dostání zatím jen v sudech.
Speciál se třtinovým cukrem
Na chuťové buňky všech pivařů bude útočit velikonoční polotmavá čtrnáctka, kterou uvařil Pavel Propper ve svém minipivovaru v Praskačce.
"Je s přídavkem třtinového zkaramelizovaného cukru. Ten je tam především kvůli vůni. Piva ale máme jen omezené množství," upozornil Propper, který svůj speciál spolu s dalšími specialitami točí přímo v prostorách svého pivovárku.
Absintový ležák z Broumova
Velikonoce přinášejí i ochucená piva. Novinkou jara v broumovském pivovaru Opat je dvanáctka s přídavkem sedmdesátiprocentního absintu. Kdo by ale čekal silně hořký a alkoholický lomcovák, bude asi zklamaný.
"Pivo je spíš aromatické, a to díky přídavku macerátu z anýzu a pelyňku. Alkoholu má standardních pět procent," podotkl majitel broumovského pivovaru Jaroslav Nosek.
Absintový ležák Opat nabízí ve filtrované i nefiltrované verzi. Prodávat se bude i po Velikonocích. Po svátcích broumovský pivovar přijde i s další novinkou, která momentálně ještě zraje v ležáckých sklepích.
"Zhruba v půli dubna chystáme novinku – polotmavou čtrnáctku Benediktín," potvrzuje Nosek.