Ležácké sklepy východočeských pivovarů jsou plné silných speciálů (ilusrační foto).

Ležácké sklepy východočeských pivovarů jsou plné silných speciálů (ilusrační foto). | foto: Profimedia.cz

Sváteční piva z východních Čech lákají na hořký absint i sladký karamel

  • 3
Slavnostní velikonoční menu si žádá být spláchnuto slavnostním pivem. Sládci pivovarů v Královéhradeckém kraji proto navařili speciální piva tmavá, silná, ale i ochucená třeba absintem nebo třtinovým cukrem.

Na Velikonoce se chtějí se svými specialitami ukázat nejen hospodyňky, ale i sládci regionálních pivovarů. Ti na slavnostní tabule navařili řadu speciálů.

Černý Kvardian z Rychnova

Pivařům, kteří poctivě drželi půst, patří čtrnáctistupňový černý Kvardian, který uvařili v Podorlickém pivovaru v Rychnově nad Kněžnou. "Je určený k pití po půstu. Vaříme ho podle receptury z 30. let stejně jako bývalý sládek a majitel Podorlického pivovaru Jan Mikš," uvedl jednatel rychnovského pivovaru Tomáš Konvalina.

Černý speciál, který získal i ocenění na Jarní ceně sládků na Zvíkově, je k dostání jak v sudech, tak v lahvích s patentním uzávěrem. Intenzivní barvu, chuť i vůni mu sládek dodal použitím několika druhů aromatických karamelových sladů a také správným chmelením.

Nefiltrovaný ležák ze Dvora

Na čtrnáctistupňové pivo vsadili i v pivovaru Tambor ve Dvoře Králové nad Labem. O Velikonocích tam bude k dostání oblíbený polotmavý Klazar. Speciálně na svátky ale pivovar uvařil i jednu úplnou novinku.

"Jde o dvanáctistupňový nefiltrovaný světlý prémiový ležák R. A. Dvorský. Doposud jsme ho nabízeli jen ve filtrované verzi, nefiltrovaný je úplná novinka," řekl majitel Tamboru Nasik Kiriakovský. Ležák je k dostání zatím jen v sudech.

Speciál se třtinovým cukrem

Na chuťové buňky všech pivařů bude útočit velikonoční polotmavá čtrnáctka, kterou uvařil Pavel Propper ve svém minipivovaru v Praskačce.

"Je s přídavkem třtinového zkaramelizovaného cukru. Ten je tam především kvůli vůni. Piva ale máme jen omezené množství," upozornil Propper, který svůj speciál spolu s dalšími specialitami točí přímo v prostorách svého pivovárku.

Absintový ležák z Broumova

Velikonoce přinášejí i ochucená piva. Novinkou jara v broumovském pivovaru Opat je dvanáctka s přídavkem sedmdesátiprocentního absintu. Kdo by ale čekal silně hořký a alkoholický lomcovák, bude asi zklamaný.

"Pivo je spíš aromatické, a to díky přídavku macerátu z anýzu a pelyňku. Alkoholu má standardních pět procent," podotkl majitel broumovského pivovaru Jaroslav Nosek.

Absintový ležák Opat nabízí ve filtrované i nefiltrované verzi. Prodávat se bude i po Velikonocích. Po svátcích broumovský pivovar přijde i s další novinkou, která momentálně ještě zraje v ležáckých sklepích.

"Zhruba v půli dubna chystáme novinku – polotmavou čtrnáctku Benediktín," potvrzuje Nosek.