Herec Pavel Nový při soutěži o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U kapličky v Peci pod Sněžkou. (24. září 2011) | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Víc jazyků víc ví, žertoval nad Krakonošovým gulášem herec Pavel Nový

  • 0
Deset soutěžních týmů vařilo v sobotu už popáté Krakonošův guláš v Peci pod Sněžkou. Každá skupina vyfasovala patnáct kilo masa, jeden kotel s vysokým komínem a pořádný hrnec. Stoupl si k němu i herec Pavel Nový, který vařil třeba v komedii století S tebou mě baví svět.

O půl desáté se kuchaři různých restaurací, ale i laici pustili do vaření a v poledne začali jejich výtvory ochutnávat členové poroty i návštěvníci, kteří si kvalitní guláš nenechali ujít.

Každý tým povolal na guláš nejlepší muže z kuchyně. Kromě sedmi krkonošských týmů se letos poprvé zúčastnil i tým kuchařů Plzeňské restaurace ze secesního Obecního domu v Praze. A také odbornou část vyhrál.

"Vařili jsme klasický guláš z naší kuchyně. Žádný speciální recept na to nemám, ale u nás je to jedno z tradičních hlavních jídel," řekl šéfkuchař pražské restaurace Radek Dvořák.

Přestože jej nazvali Loupežnický, vařili jediní laici z Červeného Kostelce stejně klasický guláš. Všichni tři byli převlečení za loupežníky, s truhlou na lup před kotlem a hrncem.

Opravář šicích strojů letos vařil jako loupežník

Nakonec jim diváci udělili hlasováním třetí místo. Loni ale vyhráli obě kategorie a předloni dostali cenu za recesi. Vždy totiž k vaření připojí nějakou show - loni vařili guláš například jako Trautenberk, Anče, Kuba a hajnej.

Kuchaři při soutěži o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U kapličky
Spousta legrace při soutěži o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U
Kuchaři při soutěži o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U kapličky

Soutěž o nejlépe uvařený Krakonošův guláš na parkovišti U kapličky v Peci pod Sněžkou.

"Smekám před ostatními týmy profesionálů. My jsme amatéři, ale rádi guláš vaříme a chutnáme. Přijeli jsme pro srandu, která tady je," říká Vít Lelek.

Šéf týmu Richard Kuchař je v civilu opravář šicích strojů, ale má i živnost na opékání prasat. "Tohle je náš podlahář Ríša a já dělám v energetice," představuje tým loupežníků jejich "mluvčí".

Poprvé se zúčastnili soutěže před čtyřmi lety. "První ročník jsme jen sešli z chaty dolů. A pak jsme si řekli, že se příští rok zúčastníme. Od té doby tady vaříme," říká Vít Lelek.

Nového tým uvařil 70 litrů guláše, za dvě hodiny byl pryč

Celebritu přizvali do týmu kuchaři z Boudy Máma v Peci pod Sněžkou. Guláš dochucoval, ale hlavně lidem naléval známý herec Pavel Nový.

"Jsem tady za mámu i za tátu. Dochucovali jsme guláš ve třech, protože víc hlav a víc jazyků víc ví," žertoval herec, který odhadl dávku svého týmu na sedmdesát litrů.

"A snědlo se to za hodinu a tři čtvrtě. Doslova to zmizelo. Byl to fofr, jaký jsem v životě nezažil. To jsem netušil, kolik tu bude lidí," usmíval se spokojeně Pavel Nový.

Sám je skoro vyučený kuchař. "Já byl kuchař na vojně, měli jsme tam nějakého pana Fogla, který vařil za první republiky v restauraci v Budějicích na náměstí. A ten mně naučil hodně. I když už jsem uměl vařit od dětství. Naše maminka naučila vařit mne, mého bráchu a sestru. Vždycky říkala, naučte se to, nevíte, kdy to budete v životě potřebovat. A tak umím od maminky vyžehlit košili, vyprat prádlo, zalátat fusekle a vařit. Ale moje žena mi zakazuje vařit, protože prý se po mém vaření musí vždycky malovat," směje se Nový.

Jeho tým skončil v odborné soutěži třetí. Návštěvníci vybrali v laické soutěži jako nejlepší tým restaurace Enzian.