"Zaplavené plodiny je nutno považovat za zdravotně závadné," upozornila náměstkyně ředitele královéhradecké hygieny Katarína Poláková.
Řeky a potoky v pátek a v sobotu zaplavily i mnoho domů a zahrad pod Orlickými horami.
Podle hygieniků by lidé rozhodně zaplavenou zeleninu neměli jíst, aby jim nezpůsobila zdravotní potíže. Záplavová voda totiž může obsahovat splachy z jímek, odpadních vod, žump či hnojišť, které mohou vyvolat infekce.
"Voda může být kontaminována také různými chemickými látkami," uvedla Poláková.
Plodiny, které voda nezatopila úplně, avšak které byly v její blízkosti a ještě dál rostou, doporučují odborníci požívat až po hygienické kontrole. Nejdřív však po třech týdnech od konce záplav.
Jíst lze jen umyté konzervy
Jíst se nemají ani zaplavené potraviny z kuchyní a spíží, kromě neporušených konzerv, v nichž je jídlo hermeticky uzavřené.
"Před použitím se však musí očistit a dezinfikovat," radí hygienička Poláková. Vše ostatní by se mělo zlikvidovat.
Pokud už někdo zaplavené potraviny požil a udělalo se mu nevolno, neměl by nic ponechat náhodě.
"V případě prvních příznaků onemocnění, jako jsou bolení břicha, průjem či teplota, by měli raději navštívit svého lékaře," míní Poláková.
Zaplavené studny by měly projít sanací a rozborem vody
Nebezpečím jsou také zatopené studny. Pokud je lidé používají jako zdroj pitné vody, mají provést sanaci a zadat vyšetření jakosti vody.
"Do té doby by neměli vodu ze zatopené studny používat k pití, přípravě jídel a nápojů, k osobní hygieně ani k omývání potravin," řekla Poláková.
Hygienici také doporučují, aby lidé vodou ze zaplavených studní ani nezalévali zeleninu. Zejména ne tu, kterou pak jedí syrovou.