Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zoo Dvůr Králové vyslala pelikány na Filipíny, mají nahradit vyhynulé

  7:05aktualizováno  7:05
Šest pelikánů skvrnozobých ze zoo Dvůr Králové pomůže s obnovením populace tohoto druhu na Filipínách. V minulosti tam zcela vyhynuli. Pro zoo je to další ochranářský projekt.

Návrat do volné přírody bude postupný. | foto: Zoo Dvůr Králové, Simona Jiřičková

Dvorská zoo ve spolupráci se zoo v Plzni odeslala 4. května šest pelikánů ze svého chovu na Filipíny. Dva samečci a čtyři samičky dorazili do Avilon Zoo 6. května v dobré fyzické kondici.

„Ihned po příjezdu jsme jim nabídli živé tilapie, do kterých se nadšeně pustili. Pelikáni budou po třicet dní ponecháni v karanténě, kde si postupně zvyknou na nové prostředí,“ popsal ředitel Avilon Zoo Joaquin Gaw.

Fotogalerie

Dvorská zoo spolupracuje na návratu pelikánů skvrnozobých s Avilon Zoo, která se nachází nedaleko hlavního města Manily na ostrově Luzon, a se záchrannou stanicí Talarak na ostrově Negros.

„Naším cílem je založit chov pelikánů v několika místních záchranných stanicích, aby se odchovaná mláďata v budoucnu stala základem nové volně žijící populace,“ řekl dvorský zoolog a jeden z koordinátorů projektu Michal Podhrázský.

Na Filipínách vyhynuli od šedesátých let

Další přesun dvorských pelikánů na Filipíny je naplánován na podzim tohoto roku. V první řadě je nutné tam pro ptáky vytvořit vhodné podmínky k rozmnožování v lidské péči. Teprve poté bude možné přejít k jejich postupnému vracení zpět do volné přírody.

Pelikáni skvrnozobí byli poprvé vědecky popsáni právě na Filipínách, kde se ještě na začátku 20. století hojně vyskytovali. „Vlivem postupné ztráty jejich přirozeného prostředí tu byl tento druh v šedesátých letech prohlášen za vyhynulý. V současné době obývají zejména oblasti Indie, Kambodži a Šrí Lanky,“ uvedla mluvčí dvorské zoo Andrea Jiroušová.

Zoo Dvůr Králové chová pelikány skvrnozobé od roku 2004 a jako jediná v České republice je pravidelně rozmnožuje. Od roku 2007 odchovala už 58 mláďat.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.