ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Jsou plné cukru a chutí, přesto test pomerančových džusů našel i nevábné kusy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je pěkně kulatý, oranžový, voní skvostně, chutná ještě lépe a navrch je pomeranč plný vitaminu C. Co víc si od parťáka proti únorovému splínu a virózám přát. Jenže zároveň vše, co máme rádi, je prý buď nemravné, nezákonné, nebo to jde na tloušťku. Což platí i pro ovocné šťávy obsahující pomeranč. Nezavrhujte je, ale dejte si je spíš za odměnu.

„V ovoci je i plno dalších prospěšných látek: fenolových sloučenin, minerálních látek nebo antioxidantů,“ přibližuje další pomerančové benefity docent Aleš Rajchl, vedoucí Ústavu konzervace potravin na pražské VŠCHT.

Premiové testy

Komu je přitom zatěžko pomeranč loupat a žvýkat, může stejné dobrodiní načerpat i z džusu, samozřejmě neslazeného, za studena lisovaného a šetrně konzervovaného. Nebo snad ne?

Jak ukázaly výsledky aktuálního testu MF DNES, tak jednoduché to není. Jako ostatně vždy...

Potíž nastala při senzorickém hodnocení – lahve měly na první pohled proměnlivý obsah, šťáva barvy od sytě žluté po lehce našedlou až nazelenalou byla i rozličně zakalená. Pach testovaného džusu byl chemický a zatuchlý.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Prémiové testy