Největší a nejtěžší hamburger v ČR vyrobil šéfkuchař Pavel Červinka. Monstrózní...

Největší a nejtěžší hamburger v ČR vyrobil šéfkuchař Pavel Červinka. Monstrózní burger o průměru půl metru vážil i s hranolky 4625 gramů. Sníst se jej pokusil Miroslav Christ z Hradce Králové. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Bankéř zápasil dvě hodiny s největším českým hamburgerem. Marně

  • 40
Největší a nejtěžší hamburger u nás v sobotu vyrobil šéfkuchař Pavel Červinka z restaurace golfového resortu Nová Amerika u Jaroměře. Monstrózní burger o průměru půl metru vážil i s hranolky 4 625 gramů. Sníst se jej pokusil Miroslav Christ z Hradce Králové. Po dvouhodinovém boji svou snahu vzdal, na talíři zbyla přibližně čtvrtina.

Pavel Červinka dělal největší český hamburger celé dopoledne, pouze příprava bulky trvala čtyři hodiny. Na výrobu jídla použil jeden kilogram mletých hovězích hrudí, dvě sklenice kyselých okurek, kilo rajčat, deset červených cibulí a půldruhého kilogramu bramborových hranolek. V hamburgeru nechyběla slanina, majonéza, sýr ani listy salátu.

„Ještě nikdy jsem takhle velké jídlo nedělal. Byla to v podstatě větší verze hamburgerů, které běžně máme na jídelním lístku,“ uvedl kuchař, jenž dříve vařil v michelinských restauracích v Irsku.

Před sobotní premiérou cvičně upekl více než kilovou bulku, aby zjistil, jakou bude mít kvalitu. „Potřeboval jsem ověřit, jestli takhle velká bulka bude pořád měkká a její konzistence i chuť budou stejná jako u malé,“ vysvětlil Pavel Červinka.

Trénink? Několik chodů v restauraci

Bankéř Miroslav Christ měl dobré předpoklady k tomu, aby se stal prvním mužem u nás, který gigantický hamburger sní. Předurčovaly ho k tomu už tělesné propozice: výška 190 centimetrů, váha 120 kilogramů. Hradecký svalovec se rozjel ve velkém stylu.

Během prvních 30 minut spořádal zhruba polovinu burgeru. Pak už s jídlem a hlavně sám se sebou bojoval. Sousta zapíjel pivem, dvakrát se byl venku projít, přesto se do něj asi čtvrtina bulky s masem nevešla.

„Ze začátku to šlo rychle, protože jsem měl hlad. Druhá půlka byla horší, každé sousto bylo těžší a těžší. Už jsem z toho neměl radost a nechutnalo mi to,“ popsal své pocity Christ, který tak prohrál sázku.

Na sobotní výkon se začal připravovat den předtím. V restauraci snědl několik chodů. „Hodně jsem pil, abych si roztáhnul žaludek. K večeři jsem snědl asi kilo a půl jídla, chtěl jsem zjistit, jak na tom jsem,“ popsal trénink.

Jeho dosud největším zápisem bylo spořádání dvou kilogramů vepřového kolene. „Není to tak, že musím sníst takhle velké jídlo, abych se najedl, prostě se ale do mě vejde,“ dodal Christ. To, co se nepodařilo královéhradeckému bankéři, může zkusit každý. Restaurace Nová Amerika má od nynějška maxiburger ve stálém menu.

Největší hamburger vyrobený v Evropě podle dostupných informací vážil 8,5 kilogramu. Pro restauraci to může být další velká výzva. „Pokud najdeme skupinu 15 až 20 lidí, kteří to dokážou sníst, rádi ho uděláme. Rekordní evropský hamburger byl vyrobený ze 4,5 kilogramu masa, věřím, že zvládneme ještě větší,“ naznačil majitel golfového resortu Stephan Friedreich.