Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vůně čokolády zaplavila hradeckou Střelnici. Čokofest přilákal stovky lidí

  17:56aktualizováno  17:56
„Čokoláda, to je pro mě antistres,“ říká lámanou češtinou Chris Delettre u vstupu do kulturního domu Střelnice v centru Hradce Králové. Je sobota dopoledne a od dveří ven se táhne zástup lidí. Míří na Čokoládový festival, kterého je tento vitální Francouz organizátorem.

Čokofest v Hradci Králové (28. března 2015) | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Netradiční show má v Hradci premiéru a Chris Delettre je tím, kdo by silnou dávku „antistresu“ potřeboval ze všech nejvíce. V kapse mu drnčí telefon. „Omlouvám se, za chvíli se uvidíme,“ mizí v davu, aby pomohl rozchodit plotýnku vařiče, kde mají kuchaři za několik minut začít připravovat jídla z čokolády.

Drůbeží paštika s čokoládou

Recept od Michaely Čudové

Kuřecí játra orestujeme na cibulce, přidáme česnek.

Vše na másle podusíme, přidáme tymián, sůl, pepř, perníkové koření, nakonec smetanu. Ve směsi necháme rozpustit čokoládu.

Když jsou játra měkká, vše rozmixujeme, až vznikne hladká hmota.

Na úplný závěr můžeme přidat brusinky.

Čokoládové pivo, čokoládový kebab nebo čokoládový špíz. To vše bylo možné o víkendu na festivalu ochutnat. Parta nadšenců se v Hradci pokusila povýšit čokoládu na novou úroveň, a hlavně nabourat zažité stereotypy Čechů o této gurmánské specialitě. Na festivalu vystavovaly desítky výrobců čokolády.

„Do Hradce jsme přijeli rádi, protože Chris festivaly umí a je na nich skvělá atmosféra,“ řekla Alexandra Hurtová z Prahy, která má firmu na výrobu především tabulkové čokolády z těch nejkvalitnějších surovin.

„Zabýváme se jen pravou čokoládou, žádné náhražky nepoužíváme. Člověk, který chce kvalitu, by měl v první řadě pozorně číst etiketu, z čeho je čokoláda vyrobená. Kdo jednou kvalitní čokoládu ochutná, tak se k levným náhražkám už nevrátí,“ uvedla Hurtová.

Maso i noky s čokoládou

Pozornost přitahovala kuchyňská linka, za kterou kuchařka Michaela Čudová kouzlila jídla podle netradičních receptů. Všechny měly společné jedno: čokoládu.

Fotogalerie

„V tradiční české kuchyni na čokoládu zapomeňte, ale v některých evropských zemích si našla své pevné místo. Výborná je třeba plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s bramborovými placičkami, bramborovo-tvarohové noky v pomerančové čokoládě nebo grilovaná zelenina s omáčkou z bílé čokolády a camembertu,“ vyjmenovala Michaela Čudová recepty jídel, z nichž všechny mohli návštěvníci festivalu ochutnat.

O původu čokolády převládá názor, že jako první ji vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky dávno před příchodem Evropanů. Kakaové boby přivezl do Evropy poprvé Fernando Cortéz, který se s čokoládou setkal na dvoře aztéckého krále.Chris Delettre pořádá v Česku festivaly věnované čokoládě od roku 2011.„Chceme lidem ukázat, kde všude lze čokoládu využít, v jakých kombinacích a hlavně je seznámit s kvalitou. Bez čokolády si život nedovedu představit,“ dodal Francouz, který se v Česku usadil před dvanácti lety.

Autor:


Nejčtenější

Policie uzavřela příjezdy do Adršpachu, pod náporem Poláků kolabuje doprava

Do skalních měst v Adršpachu a Teplicích nad Metují přijely tisíce návštěvníků...

Kvůli dopravnímu kolapsu v Adršpachu na Náchodsku policisté uzavřeli dvě ze tří příjezdových komunikací do obce....

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Chaos na D11. Řidiči se otáčeli a couvali, nechtěli čekat v koloně

Auta na D11 se otáčela a couvala ke sjezdu z dálnice (16.8.2018).

Neuvěřitelný hazard téměř tří desítek řidičů zaznamenaly kamery na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou. Auta tam krátce...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Turista při toulkách v Krkonoších natočil horkem vyschlý pramen Labe

V Krkonoších vyschlo koryto u pramene Labe (8.8.2018).

Turista Luděk Bouška z Jilemnice natočil při svých toulkách Krkonošemi vyschlý pramen Labe. Video na jeho facebookovém...

Další z rubriky

Až ve třetí desítce. Hradec Králové v žebříčku kvality života klesl

Při dobré viditelnosti jsou z Nového Hradce Králové vidět Krkonoše.

Už řadu let se královéhradecká radnice ráda chlubí tím, že pravidelně zaujímá nejvyšší příčky v žebříčcích, které...

Na statku dožívají vysloužilí koně, majitelka je zachránila z jatek

Jitka Černá buduje ve Vlčkovicích na Trutnovsku stáje pro staré a nemocné koně.

Propojit svět starých koní a lidí se rozhodla Jitka Černá, která už od roku 2007 v Kuksu organizuje letní Slavnosti...

Poláci míří na výlet do Adršpachu. Doprava už pátý den kolabuje

Jarní počasí láká turisty do Adršpachu (18. 4. 2018).

Doprava do skalního města v Adršpachu na Náchodsku dnes v 11:30 opět zkolabovala, a to pátý den po sobě. Kvůli náporu...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.

Najdete na iDNES.cz