Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fotím jen to, co se nehýbe, říká úspěšná foodblogerka Coolinářka

  9:40aktualizováno  9:40
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka vloni připravila dvě knižní kuchařky, jednu plnou rodinných receptů na celý rok a druhou adventní pro děti. A letos její krevety získaly první místo v prestižní soutěži Rok s Megapixelem pro profesionální i amatérské fotografy.

Svatava Vašková pořádá s hradeckým fotografem Ondřejem Litterou workshopy. | foto: Lucie Baštová

„Každý měsíc je jedno téma a jedním z nich bylo nazváno Tisíc barev, chutí a vůní světa. V početné konkurenci moji fotku odborná porota vyhodnotila jako nejlepší. Fotografování jídla je hodně specifická disciplína, které se obvykle fotografové příliš nevěnují, a to byla má šance. Já se totiž focení jídla věnuji výhradně. S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe,“ říká matka na mateřské, bývalá manažerka hradeckého Klicperova divadla, která jen vaří manželovi a dcerce. Zárukou je pro ni typické razítko Testováno na rodině.

„Fotit jídlo obnáší hlavně obrovské množství různých rekvizit, strukturovaných podkladů, nádobí, utěrek a ubrousků. Už toho mám tolik, že mi to zabírá celou jednu místnost. Jde o prostorově velmi náročný koníček. U mě je fotografování jídla úzce spjato s mým foodblogem, což je ideální kombinace. Blog nesmí zahálet, proto člověk musí stále vymýšlet a zkoušet nové recepty a kulinářsky i fotograficky se zlepšovat,“ uvádí pardubická rodačka.

Fotogalerie

Nejdůležitější podmínkou atraktivního snímku je samozřejmě dobré světlo.

„Nepoužívám žádné reflektory ani záblesky, dnešním trendem jsou fotky jídla osvětleného jen přirozeným denním světlem. Další důležitou složkou každé foodfotografie je dobrý styling, stejně jako se líčí a oblékají modelky, je třeba ‚stylovat‘ i fotografovaný recept. K tomu pomůže zelená bylinka, trocha oleje pro lesk či ledabyle rozsypané koření či sůl kolem talíře. Za sebe můžu říct, že vše, co jsem kdy vyfotila, jsme hned snědli. Je třeba fotit rychle, aby jídlo neokoralo a bylinky nezvadly, žádné chemické či umělé kašírky nejsou potřeba,“ říká Vašková.

Do své první velké kuchařky Testováno na rodině, kterou vydalo pražské nakladatelství Fragment, uložila 80 nejlepších rodinných receptů. Na přání nakladatele připravila i Vánoční kuchařku pro kluky a holky.

„Ohlasy jsou naštěstí veskrze kladné, jsem za to moc ráda! Zejména kolem Vánoc mi od čtenářů chodilo velké množství fotografií jídel na recepty z obou kuchařek. Knížky také pomohly blogu,“ přiznává. Ten Coolinářčin se dostal do TOP30 nejoblíbenějších českých foodblogů v anketě Food blog roku.

„Blogování se postupně stává i mojí profesí, takže spolupracuji, ať už jako blogerka či fotografka, s různými potravinářskými firmami. Čím dál častěji se na Facebooku Coolinářky věnuji také hodnocení restaurací a kaváren v Hradeckém a Pardubickém kraji. A nakladatelství má zájem o další kuchařku. Tak se nechte překvapit, jaká to bude tentokrát,“ tají Svatava Vašková.

Autor:



Nejčtenější

Exkurze do továrny na převodovky. Ostražitost robotů testují vadné díly

Výroba převodovky ve Vrchlabí

Na začátku jsou kusy oceli a na konci jeden z nejsložitějších dílů v autě. Vítejte ve fabrice na převodovky.

VIDEO: Vrak už měsíce hyzdí hradecký okruh, úřady dávají ruce pryč

Už několik měsíců stojí na hradeckém okruhu odstavené auta. Za tu dobu se z něj...

Jako horkou bramboru si přehazují úředníci Ředitelství silnic a dálnic a Hradeckého kraje s policií vrak auta, který...



Kvůli marihuaně přišla o doklady řidička, po přesednutí i spolujezdkyně

policie velikonoce řidič alkohol kontrola

V rozmezí pouhých dvou hodin zabavila policejní hlídka v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku řidičské průkazy dvěma...

VIDEO: Vrtulník „opřený“ o svah zachraňoval turistku z Obřího dolu

Záchrana turistky v Obřím dole v Krkonoších

V náročných podmínkách o minulém víkendu zasahovali letečtí záchranáři s vrtulníkem u turistky, která se zřítila ze...

Z hradeckého okruhu zmizel vrak auta, zřejmě ho dal odtáhnout majitel

Už několik měsíců stojí na hradeckém okruhu odstavené auta. Za tu dobu se z něj...

Čtyři dny poté, co iDNES.cz upozornil na vrak auta hyzdící měsíce Gočárův okruh v Hradci Králové, vůz z odstavného...

Další z rubriky

VIDEO: Ledovou jízdu v Krkonoších vyhrál už posedmé musher Vondrák

Sedminásobný vítěz Ledové jízdy Jiří Vondrák.

Jiří Vondrák z Rudníku znovu přepsal historii Ledové jízdy. Zasněženými Krkonošemi prosvištěl se svou psí smečkou...

Lyžař v Krkonoších narazil do stromu. Má zlomeninu a poraněné obratle

Vrtulník odváží zraněného lyžaře do nemocnice (ilustrační snímek).

Devatenáctiletý lyžař se dopoledne zranil v areálu v Černém Dole ve východních Krkonoších. Ve vysoké rychlosti vyjel ze...

Za pokus o vraždu spoluvězně ve Valdicích ocelovou tyčí dostal 13 let

Gabriela Nagyho přivedli ke Krajskému soudu v Hradci Králové těžkooděnci...

Krajský soud poslal na třináct let do vězení Gabriela Nagyho, který se ve věznici ve Valdicích na Jičínsku snažil zabít...

Advantage Consulting, s.r.o.
PRACOVNÍK VÝVOJE – POLYMERY

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 28 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz