Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fotím jen to, co se nehýbe, říká úspěšná foodblogerka Coolinářka

  9:40aktualizováno  9:40
Úspěšná královéhradecká foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářka vloni připravila dvě knižní kuchařky, jednu plnou rodinných receptů na celý rok a druhou adventní pro děti. A letos její krevety získaly první místo v prestižní soutěži Rok s Megapixelem pro profesionální i amatérské fotografy.

Svatava Vašková pořádá s hradeckým fotografem Ondřejem Litterou workshopy. | foto: Lucie Baštová

„Každý měsíc je jedno téma a jedním z nich bylo nazváno Tisíc barev, chutí a vůní světa. V početné konkurenci moji fotku odborná porota vyhodnotila jako nejlepší. Fotografování jídla je hodně specifická disciplína, které se obvykle fotografové příliš nevěnují, a to byla má šance. Já se totiž focení jídla věnuji výhradně. S oblibou říkám, že fotím jen to, co se nehýbe,“ říká matka na mateřské, bývalá manažerka hradeckého Klicperova divadla, která jen vaří manželovi a dcerce. Zárukou je pro ni typické razítko Testováno na rodině.

„Fotit jídlo obnáší hlavně obrovské množství různých rekvizit, strukturovaných podkladů, nádobí, utěrek a ubrousků. Už toho mám tolik, že mi to zabírá celou jednu místnost. Jde o prostorově velmi náročný koníček. U mě je fotografování jídla úzce spjato s mým foodblogem, což je ideální kombinace. Blog nesmí zahálet, proto člověk musí stále vymýšlet a zkoušet nové recepty a kulinářsky i fotograficky se zlepšovat,“ uvádí pardubická rodačka.

Fotogalerie

Nejdůležitější podmínkou atraktivního snímku je samozřejmě dobré světlo.

„Nepoužívám žádné reflektory ani záblesky, dnešním trendem jsou fotky jídla osvětleného jen přirozeným denním světlem. Další důležitou složkou každé foodfotografie je dobrý styling, stejně jako se líčí a oblékají modelky, je třeba ‚stylovat‘ i fotografovaný recept. K tomu pomůže zelená bylinka, trocha oleje pro lesk či ledabyle rozsypané koření či sůl kolem talíře. Za sebe můžu říct, že vše, co jsem kdy vyfotila, jsme hned snědli. Je třeba fotit rychle, aby jídlo neokoralo a bylinky nezvadly, žádné chemické či umělé kašírky nejsou potřeba,“ říká Vašková.

Do své první velké kuchařky Testováno na rodině, kterou vydalo pražské nakladatelství Fragment, uložila 80 nejlepších rodinných receptů. Na přání nakladatele připravila i Vánoční kuchařku pro kluky a holky.

„Ohlasy jsou naštěstí veskrze kladné, jsem za to moc ráda! Zejména kolem Vánoc mi od čtenářů chodilo velké množství fotografií jídel na recepty z obou kuchařek. Knížky také pomohly blogu,“ přiznává. Ten Coolinářčin se dostal do TOP30 nejoblíbenějších českých foodblogů v anketě Food blog roku.

„Blogování se postupně stává i mojí profesí, takže spolupracuji, ať už jako blogerka či fotografka, s různými potravinářskými firmami. Čím dál častěji se na Facebooku Coolinářky věnuji také hodnocení restaurací a kaváren v Hradeckém a Pardubickém kraji. A nakladatelství má zájem o další kuchařku. Tak se nechte překvapit, jaká to bude tentokrát,“ tají Svatava Vašková.

Autor:


Nejčtenější

Tygři a lev utekli z klece v zooparku na Hradecku, zneškodnili je veterináři

Uspaná zvířata v Bioparku Štít na Hradecku (16. 7. 2018)

Veterinářům se kolem půl jedné odpoledne podařilo uspat dva tygry a lva volně se pohybující po Bioparku Štít na...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Lesy ČR kvůli kůrovci zastavily stavbu nového sídla za půl miliardy

Lesy v lese. Půdorys nového sídla bude připomínat strom.

Stavba největší dřevostavby v zemi, kterou chtěly v Hradci Králové postavit Lesy České republiky se odkládá. Budova za...

Řidička předjížděla kamion, auto v protisměru vyhnala do příkopu

Řidič peugeotu havaroval mezi Výšinkou a Stříteží (12. 7. 2018).

Řidič osobního auta zabránil u Dvora Králové nad Labem čelnímu střetu a sám skončil v příkopu. Řidička v protisměru...

Réway se v Hradci pokouší o restart: Chci se dostat tam, kde jsem byl

Martin Réway

Zatímco jeho noví spoluhráči se na právě probíhající dva týdny rozprchli z Hradce na dovolenou, pro Martina Réwaye to...

Další z rubriky

Krkonošský národní park zrušil po letech zákaz kvůli nájezdům borůvkářů

Sněžka

V Krkonoších letos po dlouhé době nebude platit zákaz kvůli trhání borůvek. Správa Krkonošského národního parku v...

Friesovy boudy vaří vlastní pivo. Lákají tak turisty do odlehlého kouta

Friesovy boudy v Krkonoších

Friesovy boudy nad Strážným v Krkonoších vsadily jako jedny z prvních na vlastní pivo. Zdejší boudař Karel Polívka...

Hradec chce zapsat Gočárovy stavby v UNESCO, musí být národní památkou

Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové je dílem Josefa Gočára.

Hradec Králové nevzdává snahu o zápis Gočárových staveb na Seznam světového dědictví UNESCO. Přepracoval studii, která...

Najdete na iDNES.cz