Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Staročeská kuchyně je pracná, ale pomalu se vrací, říká hradecký kuchař

Kuchař Jiří Eichner z Hradce Králové připomíná, jak skvěle se v Čechách vařilo ještě v 19. století. Na tradiční českou kuchyni nedá dopustit, ví o ní takřka všechno, inspiraci hledá až v časech Rakouska-Uherska. "Recepty vybíráme ze starých knih," říká kuchař z klubu Stará garda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J18o26s67e46f 84V23a39l87a 9760733903683

mam pocit, ze gastronomie v CR jde uplne jinym smerem nez gastronomie v Bavorsku nebo ve Francii. Podle mne je v CR prevaha tech kucharu, kteri nabizi vylepsene "socialisticke minutky". proste maso sup ven z mrazaku na panev, farmarske brambory a zelenina, k tomu sosik z krabice. V Bavorsku jsem teprve pochopil, co to je dobre jidlo, kdyz jsem na mnoha mistech zkousel takovou klasiku jako veprova pecene s knedlikem a se zelim To byla lahudka, a pokazde trochu jinak. Nebo takova vec jako sadlo z veprove pecene jako predkrm. Navic veprova pecene patri do te nejnizsi cenove relace vubec. Obavam se, ze tak ma vypadat domaci kuchyne, a ne shanet zarucene stare recepty, kdyz je ale uz neumim zajimave podat

0/0
6.4.2014 17:14

J31o34s56e31f 49V98a68l25a 9960803123303

P.S. zapomnel jsem dodat, ze chapu smysl clanku, ale ta ceska "klasika" by nemela byt nabizena jako draha luxusni varianta jidla, ale jako chutny a cenove dostupny zaklad, na kterem by se dalo stavet. Pokud kuchar zvladne podavat chutnou a cenove dostupnou veprovou peceni, at si potom treba smazi kraby v testicku

0/0
6.4.2014 17:18

J15i93ř70í 42B72l50u27m42a 9324573431365

česká kuchyně fuj, pořádnej hamburger s hranolkama, pizza nebo suši, kam se na to nějaký český blitky hrabou :-) R^ EU

+2/−12
6.4.2014 16:04

P72e13t33r 16M53u55r29č42e87k 3528766110

Hmm...Ty jseš ale blůma.

+6/−1
6.4.2014 16:27

V78á19c79l36a17v 86H21o72s74c51h 8506888692441

Co blůma, jelítko je to

+3/−1
6.4.2014 17:08

J51o43s35e94f 61V52a96l42a 9540233953633

Pan Bluma to ma dokonce v obcance. Ale tipl bych si, ze jste mu skocili oba hezky na spek :-)))

+2/0
6.4.2014 17:28

D92a59n53i13e15l 37S63c63h69a89c34h45e46r69l 9603305622446

Bluma - Jseš akorát d.ement nic víc.

0/0
6.4.2014 20:25

B45á19r14a 85T17e92s90n33e14r54o88v65á 5225250434579

Dříve se večer udělal vývar, aby se ráno slil a použil. To dnes i kvůli hygieně ani nejde.

A v tom je zakopaný pes... :-/

+13/0
6.4.2014 14:17

L42a17d67i47s87l85a28v 79M19i15k95a 1651439414894

V tomhle až tak zakopaný pes není, každý normální kuchař co umí vařit to takhle samozřejmě dělá, jenže většina je pořád ještě zvyklá tam kydnout vývar z prášku, otočit maso na pánvi a podávat to jako specialitu podniku, ale hlavní problém je v lidech, u nás se za ty léta prostě kuchyně v restauracích, ale i doma,zdegenerovaly tak, že nejde o to se dobře a kvalitně najíst, ale zaplácnout žaludek a hlavně aby to bylo do stovky.....stačí se podívat na recepty co jsou po netu, když recept na  zdravou zeleninovou polévku si předsatavují takhle: Vyndáme zmrzlou zeleninu, dáme do hrnce, zalejem vodou kam přidáme 2x masox, povaříme, rozmixujem, dochutíme podravkou a magi a výborná polévka je na světě.

+6/0
6.4.2014 15:02

B62á96r44a 19T20e56s10n67e30r98o59v47á 5965500544569

Netuším, jaké recepty se objevují na internetu, podle těch vařím opravdu jen velice výjimečně, a to ještě spíš na doporučení. Nicméně faktem je, že dnes se kvůli hygienickým předpisům spousta kuchařů bojí to či ono udělat a takový den odleželý gulášek už si v hospodě prostě nedáte - a přitom je 2x lepší než čerstvě uvařený. :-(

+7/0
6.4.2014 15:04

A76l13e38x12a22n41d75r 26K65o10s97t88k51a 5589596429516

A nejlepší paradox na tom je, že pokiud jste stejně v kuchyni a něco potřebujete na podlévání, tak ten vývar po domácku nevyjde o nic dráž než ten hnus z pytlíku. Respektive na surovinách je rozdíl možná tak korunu na porci. Zato zákazník si pošmákne.

+3/0
6.4.2014 15:36

B57o53h55u12m68i43l88a 21M18a17j98e90r45o73v32á 4427121674

fuj

0/0
6.4.2014 17:00

P62e30t10e23r 45H40o43s20e31k 6152507189869

prosim Vas muzete me vysvetlit co to ma spoleneho s hyygienou?

0/0
6.4.2014 17:18

L57í12d93a 50M48a85r23e86l90o30v93á 4230492409511

S hygienou ? Používat uvařené jídlo (polévku, brambory) lze pouze do určitého času (cca 2 hodiny) kvůli množícím se bakteriím - takže nelze uvařit vývar den předem, nebo uvařit o den dřív kotel brambor na zapékané brambory...:-/

+1/0
6.4.2014 21:09

Z43l67a95t30u87š38e 58J29e15l27í19n45k80o62v91á 1795342597152

A není to spíše prvorepubliková, či Rakousko-Uherská kuchyně?

Jako staročeskou to opravdu nevidím. Také by bylo třeba rozlišovat mezi chudou venkovskou s některými bohatšími prvky bohatších obyvatel ze statků a městskou levnou či bohatší vrstvou.

+6/−6
6.4.2014 13:27

B15á49r95a 87T19e54s21n47e67r17o59v82á 5925960754249

Plus máte hlavně za ten druhý odstavec, protože rozdíl chudý venkov/bohatší město byl opravdu značný.

+4/−1
6.4.2014 14:18

H10a26n22a 58H67a52n83a 2839159661320

V Brne na Pekarske je restaurace Forhaus a ta je zamerena na kuchyni z doby Rakousko-Uherska... tak at pan nerika, ze se to nikde jinde neda koupit! :-) 

A jidlo je tam desne fajn, skoro vsechno tam pripravuji kuchari, vcetne peceni chleba. Zadne polotovary...

+5/0
6.4.2014 13:27

P31a16v66e69l 88S17ý10k43o63r34a 7237832827291

Jo, Preclíkářka, je jediná ulice v Brně, která má i metro. ;-);-)

+1/−2
6.4.2014 13:42
Foto

M30i98r46o21s30l43a31v 79M46a79c30e65k 5171305310432

to jsem nejedl ale slyšel jsem, že Crusty Crab dělá dobrý hambáče

+3/−13
6.4.2014 13:07

V39i65k86t47o54r 77V78e10s58e48l39ý 5725623394275

To jste slyšel špatně. Dělá nejhorší hambáče.

+1/−1
6.4.2014 14:06

A95l91e59x31a40n63d49e83r 86W84i50n84t10e61r 9679844653141

ty v tom nectes tu ironie?

0/0
6.4.2014 15:22

V97i46k74t39o15r 50V30e50s96e80l57ý 5805903624495

Ne, já v tom čtu reklamu.

0/0
6.4.2014 15:27

P87e70t44r 75J66a80n59d51a 9793467624531

Reklamu? Na co? Na animáč Sponge Bob?

Ale Vy jste si myslel, že Crusty Crab je nějaký zlý řetězec, že? ;-D;-D;-D

+1/0
6.4.2014 15:32

V25i20k24t91o44r 41V35e86s10e22l55ý 5705183334595

Neznám.

0/0
6.4.2014 15:33

P15e68t91r 33J45a62n23d64a 9853117144161

To jsem pochopil, když jste začal o reklamě.

0/0
6.4.2014 15:37

A61l27e10x22a84n88d39e15r 58W62i49n31t92e90r 9509924263621

nekteri "ogari"te ani nectou a uz maz minus jen za presentaci ;-D

0/0
6.4.2014 15:20

J20a26r60o22s66l28a44v 82F48i87š39e19r 8205849815231

Snad nejíš hambáče, ultrabolševiku?8-o

+1/0
6.4.2014 15:22

M35a74r24t32i25n 65F59r70i19č 4832751118

Já jsem blbý burák ty jsi blbý burák ...

0/0
6.4.2014 16:13







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.