Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Staročeská kuchyně je pracná, ale pomalu se vrací, říká hradecký kuchař

Kuchař Jiří Eichner z Hradce Králové připomíná, jak skvěle se v Čechách vařilo ještě v 19. století. Na tradiční českou kuchyni nedá dopustit, ví o ní takřka všechno, inspiraci hledá až v časech Rakouska-Uherska. "Recepty vybíráme ze starých knih," říká kuchař z klubu Stará garda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J64o42s98e45f 52V40a69l63a 9410623303863

mam pocit, ze gastronomie v CR jde uplne jinym smerem nez gastronomie v Bavorsku nebo ve Francii. Podle mne je v CR prevaha tech kucharu, kteri nabizi vylepsene "socialisticke minutky". proste maso sup ven z mrazaku na panev, farmarske brambory a zelenina, k tomu sosik z krabice. V Bavorsku jsem teprve pochopil, co to je dobre jidlo, kdyz jsem na mnoha mistech zkousel takovou klasiku jako veprova pecene s knedlikem a se zelim To byla lahudka, a pokazde trochu jinak. Nebo takova vec jako sadlo z veprove pecene jako predkrm. Navic veprova pecene patri do te nejnizsi cenove relace vubec. Obavam se, ze tak ma vypadat domaci kuchyne, a ne shanet zarucene stare recepty, kdyz je ale uz neumim zajimave podat

0/0
6.4.2014 17:14

J38o86s10e45f 13V43a70l47a 9970953103483

P.S. zapomnel jsem dodat, ze chapu smysl clanku, ale ta ceska "klasika" by nemela byt nabizena jako draha luxusni varianta jidla, ale jako chutny a cenove dostupny zaklad, na kterem by se dalo stavet. Pokud kuchar zvladne podavat chutnou a cenove dostupnou veprovou peceni, at si potom treba smazi kraby v testicku

0/0
6.4.2014 17:18

J26i29ř68í 67B53l16u45m15a 9784773631935

česká kuchyně fuj, pořádnej hamburger s hranolkama, pizza nebo suši, kam se na to nějaký český blitky hrabou :-) R^ EU

+2/−12
6.4.2014 16:04

P60e19t82r 47M83u44r29č77e62k 3478786330

Hmm...Ty jseš ale blůma.

+6/−1
6.4.2014 16:27

V56á83c95l41a33v 59H14o68s42c59h 8286328702121

Co blůma, jelítko je to

+3/−1
6.4.2014 17:08

J20o34s26e24f 18V59a33l15a 9830923593333

Pan Bluma to ma dokonce v obcance. Ale tipl bych si, ze jste mu skocili oba hezky na spek :-)))

+2/0
6.4.2014 17:28

D62a63n76i32e85l 78S50c45h21a68c20h13e80r29l 9723935602116

Bluma - Jseš akorát d.ement nic víc.

0/0
6.4.2014 20:25

B89á59r75a 81T34e93s60n47e39r28o98v50á 5105120804109

Dříve se večer udělal vývar, aby se ráno slil a použil. To dnes i kvůli hygieně ani nejde.

A v tom je zakopaný pes... :-/

+13/0
6.4.2014 14:17

L95a50d91i20s73l49a81v 35M90i51k23a 1221439884854

V tomhle až tak zakopaný pes není, každý normální kuchař co umí vařit to takhle samozřejmě dělá, jenže většina je pořád ještě zvyklá tam kydnout vývar z prášku, otočit maso na pánvi a podávat to jako specialitu podniku, ale hlavní problém je v lidech, u nás se za ty léta prostě kuchyně v restauracích, ale i doma,zdegenerovaly tak, že nejde o to se dobře a kvalitně najíst, ale zaplácnout žaludek a hlavně aby to bylo do stovky.....stačí se podívat na recepty co jsou po netu, když recept na  zdravou zeleninovou polévku si předsatavují takhle: Vyndáme zmrzlou zeleninu, dáme do hrnce, zalejem vodou kam přidáme 2x masox, povaříme, rozmixujem, dochutíme podravkou a magi a výborná polévka je na světě.

+6/0
6.4.2014 15:02

B38á54r82a 12T10e56s79n39e81r70o47v48á 5325450694679

Netuším, jaké recepty se objevují na internetu, podle těch vařím opravdu jen velice výjimečně, a to ještě spíš na doporučení. Nicméně faktem je, že dnes se kvůli hygienickým předpisům spousta kuchařů bojí to či ono udělat a takový den odleželý gulášek už si v hospodě prostě nedáte - a přitom je 2x lepší než čerstvě uvařený. :-(

+7/0
6.4.2014 15:04

A18l32e80x32a32n12d50r 36K50o77s49t90k82a 5809486149506

A nejlepší paradox na tom je, že pokiud jste stejně v kuchyni a něco potřebujete na podlévání, tak ten vývar po domácku nevyjde o nic dráž než ten hnus z pytlíku. Respektive na surovinách je rozdíl možná tak korunu na porci. Zato zákazník si pošmákne.

+3/0
6.4.2014 15:36

B41o70h95u27m98i80l52a 25M21a19j48e36r10o59v89á 4307821144

fuj

0/0
6.4.2014 17:00

P89e61t65e62r 35H13o55s61e32k 6172887559109

prosim Vas muzete me vysvetlit co to ma spoleneho s hyygienou?

0/0
6.4.2014 17:18

L32í43d97a 89M74a73r50e19l51o37v16á 4210922119101

S hygienou ? Používat uvařené jídlo (polévku, brambory) lze pouze do určitého času (cca 2 hodiny) kvůli množícím se bakteriím - takže nelze uvařit vývar den předem, nebo uvařit o den dřív kotel brambor na zapékané brambory...:-/

+1/0
6.4.2014 21:09

Z49l27a58t70u98š75e 57J51e83l77í44n92k70o46v57á 1455362647182

A není to spíše prvorepubliková, či Rakousko-Uherská kuchyně?

Jako staročeskou to opravdu nevidím. Také by bylo třeba rozlišovat mezi chudou venkovskou s některými bohatšími prvky bohatších obyvatel ze statků a městskou levnou či bohatší vrstvou.

+6/−6
6.4.2014 13:27

B26á92r12a 68T25e56s41n94e48r33o59v51á 5425110544229

Plus máte hlavně za ten druhý odstavec, protože rozdíl chudý venkov/bohatší město byl opravdu značný.

+4/−1
6.4.2014 14:18

H14a57n28a 55H34a73n90a 2249229391790

V Brne na Pekarske je restaurace Forhaus a ta je zamerena na kuchyni z doby Rakousko-Uherska... tak at pan nerika, ze se to nikde jinde neda koupit! :-) 

A jidlo je tam desne fajn, skoro vsechno tam pripravuji kuchari, vcetne peceni chleba. Zadne polotovary...

+5/0
6.4.2014 13:27

P79a71v92e91l 79S56ý83k84o17r47a 7587432237671

Jo, Preclíkářka, je jediná ulice v Brně, která má i metro. ;-);-)

+1/−2
6.4.2014 13:42
Foto

M79i19r27o34s36l11a90v 25M34a53c86e18k 5181835510112

to jsem nejedl ale slyšel jsem, že Crusty Crab dělá dobrý hambáče

+3/−13
6.4.2014 13:07

V86i56k84t75o60r 33V55e40s78e93l58ý 5265473734545

To jste slyšel špatně. Dělá nejhorší hambáče.

+1/−1
6.4.2014 14:06

A24l14e87x54a63n72d89e84r 38W88i63n46t48e15r 9719484103421

ty v tom nectes tu ironie?

0/0
6.4.2014 15:22

V15i59k12t58o46r 17V55e63s85e54l42ý 5525743774595

Ne, já v tom čtu reklamu.

0/0
6.4.2014 15:27

P97e72t13r 29J38a86n38d96a 9703557864951

Reklamu? Na co? Na animáč Sponge Bob?

Ale Vy jste si myslel, že Crusty Crab je nějaký zlý řetězec, že? ;-D;-D;-D

+1/0
6.4.2014 15:32

V86i16k35t17o54r 58V82e41s24e52l65ý 5675803974105

Neznám.

0/0
6.4.2014 15:33

P85e44t52r 85J23a85n85d50a 9423687284701

To jsem pochopil, když jste začal o reklamě.

0/0
6.4.2014 15:37

A54l76e61x41a12n59d20e68r 57W60i46n86t93e91r 9459454553171

nekteri "ogari"te ani nectou a uz maz minus jen za presentaci ;-D

0/0
6.4.2014 15:20

J45a48r40o86s51l62a27v 69F72i20š10e64r 8915489355861

Snad nejíš hambáče, ultrabolševiku?8-o

+1/0
6.4.2014 15:22

M37a63r62t21i62n 17F70r38i52č 4342961658

Já jsem blbý burák ty jsi blbý burák ...

0/0
6.4.2014 16:13







Najdete na iDNES.cz