Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Cena za rozpůlenou pizzu o 40 procent vyšší. Po kritice z menu zmizela

Restaurace v Třebechovicích pod Orebem se snažila neobvyklým způsobem odrazovat své hosty od toho, aby si ve dvou objednávali jednu pizzu napůl. Pokud tak učinili, přirazila k ceně jídla 40 procent. Netradiční účtování sklidilo kritiku na sociální síti. Podle inspekce je ale v pořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T34r92a56i45k53o 84T44r89u58h21l29a46r 9288379330183

nekdy v roce 1983, hluboko do kapsy, ale chut na pizzu velika, takze jsme se 3 vydali do Pizzeria bar v East Boston, pizza 22 inch je velka, dost pro Cesky kluci, dali jsme co po kapsach bylo, ale kdyz prislo ke placeni, tak cisnik rekl ze sef ma dneska narozeniny, takkze pizza je zadarmo a muzem si dat i dalsi!

Vzpominky  na pizzeria zustanou.

+2/−1
22.8.2015 21:54

T46r84a95i49k77o 20T33r79u84h30l94a29r 9388199620343

koukam na parkovisti, kde je stanek sjidlem-pitim, prijedou 3 auta z Holandska,

obsadi stolky a vyndaji svoje privezene svaciny, hezky se napapaji, u stanku nenechaji ani gulden, nekdy po sobe i uklidi, a zase jedou dal, takze jinej kraj, jinej mrav. Tedy pouceni je: kdyz uz  jdes do restaurace, tak nejsi na nadrazi ale v soukromem objektu, ktery tam je proto, abys tam neco utratil, nebo to snad nejni jasny?

0/0
22.8.2015 21:36

P87e70t92r 16K35o27n23í44č56e92k 8894952675485

A jestli si za tím majitelka tak stojí, proč zrušili Facebook? ;-D A argument "tak si tu práci pojďte zkusit" je taky na zabití. Takhle nějak se chová "podnikatelka" bez vkusu a zdravého obchodního rozumu, která dostane hospodu od manžela, aby se něčím zabavila.

+1/−1
22.8.2015 15:28

L44u72k73á79š 87P54r35a59j88z56l81e33r 8659675648485

Takové řešení je poněkud nešťastné, na druhou stranu v ČR si pořád spousta lidí neuvědomuje, že restaurace nabízí služby! Není to samoobsluha, řeznictví nebo vietnamské bistro na rohu, aby nějaký chytrák pořád porovnával ceny vody, vína atd. se supermarketem. Těch 60,- neplatíte v dobré restauraci za vodu jako produkt, ale za to, že sedíte někde v pěkném místě v centru města a někdo vám ji přinese pod nos a uklidí po vás...

Vidím to ve svém okolí, spoustě lidem přijde dát dvě stovky za to že jim někdo naservíruje večeři a hodinu je obskakuje pomalu moc.:-/

+2/0
22.8.2015 11:22

M69i29r12o65s22l40a66v 40B12u21d67a 9812142307272

Co to je proboha za blbost? Běžně si nechávám v pizzerii rozdělit pizzu na osminky klidně i na tři talíře a bez přirážky! Ani v Itálii jsem nic podobného nezažil!

+2/−1
22.8.2015 10:14

J43i82r27i 81Z60u56z64a38ň73á79k 4628210143586

PODNIKATEL= ZLODĚJ je to ,až neuvěřitelné co ti hl;-Dupáci ještě vymyslí.

0/−1
22.8.2015 10:11

J52i93ř56í 76D91o54h29n75a64l 5815320415175

Vetsina podnikatelu rozhodne nejsou zlodeji. Koneckoncu i v te hospode mohou byt poctivi, to nedokazu posoudit.

+2/0
22.8.2015 17:20

P49e85t42r 66M76i83c35h64a88l 2810494811862

S manželkou si dáváme pizzu napůl celkem pravidelně. NIkdy a nikde jsme s tím neměli jediný problém. Vzždycky jsme dostali talíř z pizzou nakrájenou na 6 - 8 dílků, dva malé talířky a dva příbory. A nikdy po nás nikdo nechtěl žádnou přirážku. Pravda ale je, že ve v článku zmíněném pajzlu jsme nebyli.

Mimochodem, takhle jako my to dělá celkem dost párů a slušná restaurace to respektuje. On si tam člověk totiž k jídlu dá i něco k pití, kávu a pod a při placení nechá dobré obsluze i spropitné, takže se to musí vyplatit. A jen tak mimochodem, spokojený zákazník se vrací.

+3/−1
21.8.2015 22:36

D22a64n 72H91o41l76i54c36k52ý 5684730346361

no nazývat hospodu, kde jste nikdy nebyl pajzlem je trošku přes čáru, ale se vším ostatním souhlas.

+1/0
22.8.2015 9:07

P37a72v23e16l 61Š98i38m24á56n88e87k 4460958434295

Damy a panove, kazdy podnikatel ma pravo nasadit si za sve produkty sve ceny, my jako zakaznici mame zase pravo - v pripade nespokojenosti - tam priste nenakupovat. K tomu ale v dnesni dobe mame jeste pravo stezovat si na socialnich sitich a vseobecne na internetu. Treba to majitel restaurace jeste nevi, mame jiz rok 2015 a svym pristupem k zakaznikum si prave zadelal na poradnou antireklamu a dobre mu tak...

+1/−2
21.8.2015 21:42

L33u87d14v74i37k 19S66p16i21n91k88a 1892647610235

tak proto se čechům říká v zahraničí paštikáři.

0/−4
21.8.2015 17:54

K42r73y91š51t56o96f 90H75l74a86v82á58č 9972179838142

proto, že se někteří hostinští snaží hosty okrást? 8-o

+2/0
21.8.2015 19:07

J94o80s21e16f 29P79r69o59c98h28á16z16k94a 7696196488594

Vrkněte někdo, co je to za podnik! Mám to do Třebechovic kousek, docela bych se jel na ty vy...y podívat. "A pane vrchní, mohl byste nám, prosím, tu píícu rozdělit na osminky?"

0/−1
21.8.2015 15:55

M94i74r54e71k 13K91o71v35a95c37i98k 5491361171187

No doslovně vzato, kdybyste tu pizzu konzumovali ve třech a více lidech, tak by vám žádnou přirážku účtovat neměli ;-D

0/0
21.8.2015 15:58

D13a18n84i93e82l50a 16U22r93b32a90n57o78v84á 2684790275726

prý je to toto http://www.felicita-loriginale.cz/

0/0
21.8.2015 16:04

J20o47s22e18f 59P33r77o28c44h93á83z41k60a 7596906978964

Aháá! No tak to už se nedivím ničemu. Tenhle podnik skvělá pověst předchází již drahnou řádku let...

0/0
21.8.2015 16:47

D90a60v34i53d 76V53a68c41h77t80a10r24č55í21k 8689282325638

Už vím,kde nikdy nevkročím :D, více takových článků a lidé si dají bacha na rádoby podnikatele,kteří podnikají v restauratérství

+2/0
21.8.2015 15:31

K96a70r90e10l 35U70r15b31a71n 2284204891409

Zdejší reakce vypovídají o maloměšťácké povaze Čecháčků. To jsou přesně ti, kteří si v restauraci neobjednají ani pití. Když na to nemáte, tak tam nelezte. Cena je navýšená logicky proto, že obsluha musí obsluhovat dva zákazníky. Je zcela běžné, že je navýšena cena i u polovičních porcí normálního jídla (nikde, kde jsou rozumní  vám to nedají za polovic).

+4/−17
21.8.2015 14:43

D96a86n85i70e87l65a 48U65r70b67a48n27o54v96á 2284290485716

Poloviční porce běžných jídel jednak obvykle fyzicky nejsou poloviční a druhak u pizzy jde o náklady spojené s jedním talířem a příborem od jejich donesení po jejich umytí, což rozhodně není 40% z ceny pizzy. A jinak budete se divit ale jasu restaurace které si zákazníků váží. V naší pizzerii nejenom že vám pizzu rozpůlí a neplatíte navíc ani korunu ale ještě vám ochotně tu pizzu upečou tak že je každá polovina jiná, tak že pokud jste dva a každý chcete jen půlku pizzy ale každý máte chuť na jinou, tak v tom není problém.

Kdyby ty jejich pizzy byly za 80 korun tak chápu, že se jim poloviční porce nevyplatí ale vzhledem k cenám v té restauraci jde spíš o nenažranost majitele než o maloměšťáckou povahu Čecháčků - on jen blbec dá za něco tak običejného jako voda 80 korun jen aby nevypadal že je maloměšťák..

+9/−1
21.8.2015 14:52

P72e41t36r 37P11o36s98p60i98s82i71l 4323950235673

Tady přeci nejde o ty dvě porce, kdyby šlo o dva servisy polovičních jídel. Ale že vás fízluje číšník, zda neukusujete od druhého. Já si například běžně objednávám pizzu a salát, přítelkyně jen salát a pak (proti mé vůli) mi nějaký kus ukradne. :-)

Takže jsem "čecháček", kdy si myslím, že číšník nemá fízlovat a buzerovat hosty a účtovat jim za konzumaci objednaného jídla ve dvou přirážku?

+7/0
21.8.2015 15:04

V89í69t 26B67r34z96o40b66o24h41a98t33ý 7600172253171

Prosím Vás, zajímalo by mě, jaký je rozdíl v nákladech mezi tím když si dám jednu pizzu a partnerka jen pití od toho když si dám s parnerkou jednu pizzu na půl z jednoho talíře? .... apropo v restauraci jsem byl koupili jsme si pizzy dvě, každý jsme ochutnali i pizzu druhého takže nám byli naúčtovány dvě pizzy a dvakrát příplatek. Můžete mi říct jaký náklad vznikl restauraci v mém případě?

+5/0
21.8.2015 15:28

M13i51r79e47k 27K97o70v59a84c44i88k 5151491811987

Proč Čecháčkové, vy světoběžníku? Ve světě se pizza naprosto běžně jí společně. To se máme nacpat k prasknutí, abysme nebyli za Čecháčky? Co když si někdo dá polévku a sálát a pizzu na půl?

My s přítelkyní v pizzerii jíme naprosto běžně, že já mám pizzu, ona těstoviny, k tomu máme dohromady velký salát a třeba si i kus porce pak vyměníme....

+4/0
21.8.2015 15:49

P45e51t14r 86K16o57n13í79č47e75k 8114692225685

Jak obsluha obsluhuje dva zákazníky, když ten druhý (třeba manželka) "jen sedí", zatímco manžel objedná, pak se přinese jedna pizza na jednom velkém talíři a ti dva vedle sedící manželé ji rukama sní společně, každý 4 dílky. Ta přirážka je hlavně proto, aby se ta hospoda zalepila za to, že ten druhý "jako že nejí". Proto je to sviňárna.

0/0
22.8.2015 15:23

P37e75t98r 90P66o63s29p54i42s29i71l 4713550185493

Koukám, že ty ceny mají vyšší než leckde v Praze a ještě vás tam fízluje číšník, zda si nekousnete od druhého?

http://www.felicita-loriginale.cz/restaurace-pizzeria/pizza/pizza-cs.php

0/0
21.8.2015 14:39

P61e51t61r 74M58i10c87h19a13l 2370104541482

Stačila mi Margherita za 122 a dál jsem nečetl. To není hospodský, ale starý Lotrando. :-)

0/0
21.8.2015 22:38

P98e10t51r 95P11o46s25p17i22s15i57l 4243440255963

Za dva servisy jídel jako půlek pizzy na tom nevidím nic zas tak podivného. Ale to jako ta přirážka původně byla, že když dva lidé snědli dohromady jednu pizzu, tak bdělý číšník připsal na účet přirážku?8-o

0/0
21.8.2015 14:09

M70i66r44e85k 57K71o97v23a59c18i46k 5201361861897

No co tu jeden host popisoval (samozřejmě může a nemusí být pravda), tak dokonce účtovali přirážku za to, že měli dvě pizzy, ale vyměnili si kousky...

0/0
21.8.2015 14:16

P87e39t62r 73P15o43s29p30i74s54i70l 4333540385553

;-DNeuvěřitelný. Ale jediná obrana je prostě do takového pajzlu nechodit a nejlépe to co nejvíce rozšířit mezi lidi a ti by z principu měli takový pajzl jednou pro vždy "bojkotovat".

+2/0
21.8.2015 14:25

P27e43t64r 71D21o41k70t65o67r 8908360126381

tohle zase může vymyslet jenom čecháček podnikatelíček

+1/−2
21.8.2015 14:06

P45e91t10r 15K79a35m25e69n84i81c51k90ý 2373465238205

Ano, někomu bude stále divné, že pizza, kterou si koupím v sámošce za 30 korun, stojí v restauaci 120 (proboha, okradli mě!). A ještě si ji nemůžu sníst ve víc lidech - drzost, restauraci zavřít!

Nějak se zapomíná na ekonomiku provozu každé restaurace. Platí se za servis, jen malá část ceny je za jídlo samé.

+1/−2
21.8.2015 13:50

B13o11h73u67s31l61a29v 75K71r24á77l55í67k 2951150249166

V tomhle případě jde o to, aby majitel restaurace měl určitý cit pro zvyklosti a dokázal ty podmínky gramotně napsat, aniž by si tím udělal ostudu. Ale stylistická a grafická úroveň toho jídeláku je příšerná a ta formulace je opravdu tragicky legrační.

+2/0
21.8.2015 13:57

M27i91r38e61k 70K27o74v12a40c56i58k 5811301291147

Já chápu, že chtějí příplatek za to, že si dáme jednu pizzu a chci jí rozpůlit na dva talíře. Pokud by byla pizza opravdu dobrá, neměl bych problém se tam i za takových podmínek vrátit. Nechápu ale, že chtějí příplatek za to, že si dáme dvě pizzy a kousek si vyměníme. To je prostě kálení na hlavu a to bych neakceptoval. Nikdo neříká, že se má restaurace zavřít, ale reklamu si prostě dobrou neudělali...

Jinak pizza se naprosto běžně jí ve více lidech!

+6/0
21.8.2015 13:58

D33a52n56i87e35l37a 69U24r40b79a39n18o20v46á 2244260845456

Kdyby chtěl za zvýšený servis což v tomto případě obnáší jeden ušpiněný talíř a příbor navíc plus donáška a odnáška číšníka třeba 10% OK ale 40% nemá s normální ekonomikou restaurace nic společného, Navíc dle jejich jídeláku je to restaurace kde je jídlo poměrně drahé, tak že určitě nemají ceny jídla na spodní hranici ziskovosti. 

Porovnávat to s pizzou ze samoobsluhy je nesmysl. Každý samozřejmě ví že v restauraci musí zaplatit číšníka nájem topení a podobně, ale všeho s mírou. Zákazník zase není úplný blbec aby musel platit všechno. A dobrá restaurace, kde se dobře vaří a lidé se tam vracejí navíc nemusí takovéhle fígle používat, protože má dost klientů na to aby je nemusela odírat, když si chtějí dát pizzu na půl.

+2/0
21.8.2015 15:07

A76l30e28n31a 81F50i39r55s92t29o31v71á 8279881934570

Jednání restaurace je naprosto v pořádku, může si určovat ceny tak, jak Jim to vyhovuje. Pokud se to někomu nelíbí, ať jde vedle.

+2/−2
21.8.2015 13:48

M50i44r53e58k 35K79o89v31a24c30i89k 5871651911927

A ono se tu mluví o něčem jiném???

+4/0
21.8.2015 13:59

B42o41h95u84s52l83a14v 30K74r46á94l80í76k 2941190179226

Ano, každá restaurace má plné právo si udělat ostudu a negativní reklamu. ;-D

+12/0
21.8.2015 14:07

D28a25n87i72e80l41a 85U50r49b38a98n67o30v49á 2674360365376

no každopádně je zajímavé že se to nelíbí a restaurace to z jídeláku už stáhla...........víte ono to české držet hubu a krok není vždy dobré povyšovat jako to nejlepší možné řešení...

+3/0
21.8.2015 15:09
Foto

V39í84t 91R19a15i66s40e32r 2821887846198

Tady se pozná, kdo umí stolovat v restauraci (ne v bufetu), kdo je pouhý konzument a přemýšlí jen z uživatelského úhlu pohledu a naopak kdo chápe, že restaurace na určité úrovni prostě nebude preferovat dělení jedné porce mezi dva lidi, protože to nepatří k jejímu standardu a ani se to nevyplatí. To je celé. Článek docela o ničem a jen doufám, že tenhle laciný solokapr nepoškodí majitele restaurace. Budovat se dá něco roky, ale špatné slovo to může zničit za několik dnů.

+5/−12
21.8.2015 13:18

R54a28d21o81s75l47a75v 15K68l59a64u97d11a 5434758314172

Ono se tady hlavně pozná něco úplně jiného. Idiot, který si nechá tentočkovat na hlavu a ještě u toho chrochtá blahem.

+6/0
21.8.2015 13:19

B26o55h22u49s67l80a77v 36K36r16á81l16í50k 2191130619646

Ano, jde o tu určitou úroveň. Od provozovatele restaurace člověk čeká, že se nebude na jídelním lístku prezentovat na úrovni buranského taxikáře z pražského Staromáku. A pokud si majitel restaurace na svůj jídelní lístek napíše "špatná slova", která zničí jeho pověst, tak si za to může docela sám.

+13/−1
21.8.2015 13:21

J29a54n 48S18v66o91b88o60d32a 3707344369213

Majitel se "poškodil" sám a nikdo na něj nepravdivou špínu neháže. Naopak Váš úhel pohledu mi přijde dosti pokřivený.

+7/0
21.8.2015 13:24

V13í32t 64B11r75z72o38b95o14h60a40t14ý 7480202683321

Tento článek ale v ničem nelže, jen mluví o obchodní praktice jedné restaurace. Nic víc nic míň. Takže o špatném slovu, které někoho poškodí nemůže být ani řeč.  V podnikání je každé rozhodnutí riziko, které Vám může jak vydělat, tak Vás položit. Pokud restaurace cílí na lidi, kteří jak píšete umí stolovat a nejsou konzumenti, tak se přece nemusí ničeho bát, její klientela bude nad článkem patřičně nad věcí, mám ovšem pocit, že restaurace cílí uplně na jinou skupinu lidí .....

+10/0
21.8.2015 13:25
Foto

V61í18t 55R94a49i77s55e75r 2681177886308

tam spíše cílí tento článek, diskuze jede a reklamu je vidět :) ... no, taky podnikání, že jo :) ... jinak máte pravdu, ale stejně si myslím, že článek uškodit může

0/0
21.8.2015 13:32

B60o16h58u16s11l98a94v 78K82r85á17l36í88k 2361320509866

Za to už si může majitel té restaurace sám, jestli mu publicita víc pomůže, anebo uškodí. Navštěvovat podniky s extrémně špatnou pověstí je taky zajímavý typ zážitkové turistiky.

+3/0
21.8.2015 13:36

T77o61m52á77š 91R10i18c25h80t26r 3633546180347

Ten článek je o tématu, které vzbudilo silnou společenskou reakci. Takže velmi v pořádku. Že vy budete brácha majitele té restaurace? ;) Přirážet vůči nevzniklému nákladu a přesvědčení o tom, že každý si musí objednat všechno, je neschopnost obchodníka typická pro naše porevoluční období, ale ve vyspělém světě to nemá místo.

Často mi partnerka řekne "já se napiju od tebe". Tam, kde by mi takové pivo kvůli tomu o 40 % podražili, bych už nikdy nepáchl :)

+7/−1
21.8.2015 13:36

B17o64h48u74s52l53a81v 96K47r21á73l53í78k 2321470679606

Jinak řečeno, každá restaurace se snaží vydělat, ale musí to dělat s jistou úrovní. Nesmí z nich čouhat prvoplánová hamižnost jak sláma z bot.

+2/0
21.8.2015 13:38
Foto

V51í33t 34R80a39i36s77e82r 2241587976848

to je asi jádro problému... někdo v tom vidí hamižnost, někdo prostě majitelovu obchodní poilitiku, která patří k určité úrovni restaurace (teď myslím obecně nedělení porcí)... to je celé...

0/0
21.8.2015 13:42

B27o78h24u38s77l81a29v 34K86r57á97l42í94k 2631150659276

I to je umění obchodníka. Umět svoji obchodní politiku zformulovat tak, aby ji zákazníci vnímali jako výhodu a vstřícnost a ne jako snahu oškubat je, jak se dá. A jistě to chce i trochu citu pro cílovou skupinu - pokud někam chodí rodiny s dětmi, turisté nebo zamilované dvojice či manželské páry, tak to vyžaduje trochu jiné standardy než v restauraci určené pro lobbisty, mafiány a nabubřelé manažery, kteří si určitě z talíře navzájem ochutnávat nebudou. Ale ani ti asi nebudou chodit do restaurace majiteli, který se prezentuje takhle.

0/0
21.8.2015 13:54

T55o39m92á43š 57R13i13c84h10t36r 3343216960697

Víte, naprostý souhlas. Mě taková obchodní politika uráží. Má-li ale u jiných úspěch, pak tu má své místo. Ale prodávat rohlík dráž jen proto,  že si dcerka kousne, mi přijde lehce úchylné.

0/0
22.8.2015 0:04

O39n33d98ř61e93j 94H38o49r54á64k 8489364631

Ty máš na mysli restaurace, které si na nějakou úroveň jen hrají. Ve skutečné restauraci na úrovni by se v jídelním lístku takováhle věta neobjevila, protože tam nedělají  ze zákazníků pitomce. Pokud chce restaurace na úrovni příplatek za servis, tak si ho přirazí paušální částkou na osobu nebo jako procento z konzumace. Ostatně dát si ve dvou lidech porci napůl je i v dobrých restauracích naprosto běžný a samozřejmý požadavek, kterému personál bez řečí vyhoví. Protože v dobré restauraci zkrátka chtějí, aby zákazník byl spokojen, a ne  z něj vyrazit peníze navíc za každou cenu. A ze strany zákazníka by ovšem zase mělo být samozřejmé, že takový ochotný přístup při placení náležitě ocení.

+3/0
21.8.2015 13:45







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.