Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Cena za rozpůlenou pizzu o 40 procent vyšší. Po kritice z menu zmizela

Restaurace v Třebechovicích pod Orebem se snažila neobvyklým způsobem odrazovat své hosty od toho, aby si ve dvou objednávali jednu pizzu napůl. Pokud tak učinili, přirazila k ceně jídla 40 procent. Netradiční účtování sklidilo kritiku na sociální síti. Podle inspekce je ale v pořádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T80r61a19i97k82o 34T44r68u52h77l89a38r 9828889140673

nekdy v roce 1983, hluboko do kapsy, ale chut na pizzu velika, takze jsme se 3 vydali do Pizzeria bar v East Boston, pizza 22 inch je velka, dost pro Cesky kluci, dali jsme co po kapsach bylo, ale kdyz prislo ke placeni, tak cisnik rekl ze sef ma dneska narozeniny, takkze pizza je zadarmo a muzem si dat i dalsi!

Vzpominky  na pizzeria zustanou.

+2/−1
22.8.2015 21:54

T34r88a48i56k96o 55T66r57u33h74l90a34r 9768279790463

koukam na parkovisti, kde je stanek sjidlem-pitim, prijedou 3 auta z Holandska,

obsadi stolky a vyndaji svoje privezene svaciny, hezky se napapaji, u stanku nenechaji ani gulden, nekdy po sobe i uklidi, a zase jedou dal, takze jinej kraj, jinej mrav. Tedy pouceni je: kdyz uz  jdes do restaurace, tak nejsi na nadrazi ale v soukromem objektu, ktery tam je proto, abys tam neco utratil, nebo to snad nejni jasny?

0/0
22.8.2015 21:36

P77e80t27r 57K75o62n95í53č94e42k 8644272255225

A jestli si za tím majitelka tak stojí, proč zrušili Facebook? ;-D A argument "tak si tu práci pojďte zkusit" je taky na zabití. Takhle nějak se chová "podnikatelka" bez vkusu a zdravého obchodního rozumu, která dostane hospodu od manžela, aby se něčím zabavila.

+1/−1
22.8.2015 15:28

L31u52k30á97š 59P30r24a17j89z35l93e60r 8749175428205

Takové řešení je poněkud nešťastné, na druhou stranu v ČR si pořád spousta lidí neuvědomuje, že restaurace nabízí služby! Není to samoobsluha, řeznictví nebo vietnamské bistro na rohu, aby nějaký chytrák pořád porovnával ceny vody, vína atd. se supermarketem. Těch 60,- neplatíte v dobré restauraci za vodu jako produkt, ale za to, že sedíte někde v pěkném místě v centru města a někdo vám ji přinese pod nos a uklidí po vás...

Vidím to ve svém okolí, spoustě lidem přijde dát dvě stovky za to že jim někdo naservíruje večeři a hodinu je obskakuje pomalu moc.:-/

+2/0
22.8.2015 11:22

M90i34r96o52s59l12a70v 55B90u70d91a 9932612647892

Co to je proboha za blbost? Běžně si nechávám v pizzerii rozdělit pizzu na osminky klidně i na tři talíře a bez přirážky! Ani v Itálii jsem nic podobného nezažil!

+2/−1
22.8.2015 10:14

J49i42r20i 52Z47u13z78a66ň59á31k 4698900913626

PODNIKATEL= ZLODĚJ je to ,až neuvěřitelné co ti hl;-Dupáci ještě vymyslí.

0/−1
22.8.2015 10:11

J25i87ř88í 21D83o50h39n29a71l 5615290815745

Vetsina podnikatelu rozhodne nejsou zlodeji. Koneckoncu i v te hospode mohou byt poctivi, to nedokazu posoudit.

+2/0
22.8.2015 17:20

P17e88t38r 30M54i34c44h54a28l 2630634931172

S manželkou si dáváme pizzu napůl celkem pravidelně. NIkdy a nikde jsme s tím neměli jediný problém. Vzždycky jsme dostali talíř z pizzou nakrájenou na 6 - 8 dílků, dva malé talířky a dva příbory. A nikdy po nás nikdo nechtěl žádnou přirážku. Pravda ale je, že ve v článku zmíněném pajzlu jsme nebyli.

Mimochodem, takhle jako my to dělá celkem dost párů a slušná restaurace to respektuje. On si tam člověk totiž k jídlu dá i něco k pití, kávu a pod a při placení nechá dobré obsluze i spropitné, takže se to musí vyplatit. A jen tak mimochodem, spokojený zákazník se vrací.

+3/−1
21.8.2015 22:36

D22a66n 47H31o89l20i78c91k75ý 5824120816771

no nazývat hospodu, kde jste nikdy nebyl pajzlem je trošku přes čáru, ale se vším ostatním souhlas.

+1/0
22.8.2015 9:07

P23a60v29e70l 58Š33i65m38á71n77e31k 4110258654565

Damy a panove, kazdy podnikatel ma pravo nasadit si za sve produkty sve ceny, my jako zakaznici mame zase pravo - v pripade nespokojenosti - tam priste nenakupovat. K tomu ale v dnesni dobe mame jeste pravo stezovat si na socialnich sitich a vseobecne na internetu. Treba to majitel restaurace jeste nevi, mame jiz rok 2015 a svym pristupem k zakaznikum si prave zadelal na poradnou antireklamu a dobre mu tak...

+1/−2
21.8.2015 21:42

L18u95d33v35i27k 76S38p71i81n49k71a 1192127810415

tak proto se čechům říká v zahraničí paštikáři.

0/−4
21.8.2015 17:54

K15r35y47š76t21o83f 35H57l15a40v37á77č 9502889268292

proto, že se někteří hostinští snaží hosty okrást? 8-o

+2/0
21.8.2015 19:07

J73o53s32e83f 78P58r76o64c11h83á87z46k30a 7856236628564

Vrkněte někdo, co je to za podnik! Mám to do Třebechovic kousek, docela bych se jel na ty vy...y podívat. "A pane vrchní, mohl byste nám, prosím, tu píícu rozdělit na osminky?"

0/−1
21.8.2015 15:55

M39i71r94e62k 48K54o72v81a48c28i93k 5881971871827

No doslovně vzato, kdybyste tu pizzu konzumovali ve třech a více lidech, tak by vám žádnou přirážku účtovat neměli ;-D

0/0
21.8.2015 15:58

D65a30n97i64e79l96a 62U56r57b82a74n36o94v87á 2374280265746

prý je to toto http://www.felicita-loriginale.cz/

0/0
21.8.2015 16:04

J31o20s26e30f 66P35r98o59c12h39á39z82k74a 7126946158804

Aháá! No tak to už se nedivím ničemu. Tenhle podnik skvělá pověst předchází již drahnou řádku let...

0/0
21.8.2015 16:47

D98a87v58i82d 59V76a25c46h79t72a28r76č93í21k 8989772245768

Už vím,kde nikdy nevkročím :D, více takových článků a lidé si dají bacha na rádoby podnikatele,kteří podnikají v restauratérství

+2/0
21.8.2015 15:31

K77a66r44e63l 71U65r30b93a32n 2264744171729

Zdejší reakce vypovídají o maloměšťácké povaze Čecháčků. To jsou přesně ti, kteří si v restauraci neobjednají ani pití. Když na to nemáte, tak tam nelezte. Cena je navýšená logicky proto, že obsluha musí obsluhovat dva zákazníky. Je zcela běžné, že je navýšena cena i u polovičních porcí normálního jídla (nikde, kde jsou rozumní  vám to nedají za polovic).

+4/−17
21.8.2015 14:43

D40a88n16i37e40l66a 91U71r42b10a82n86o62v79á 2814170275396

Poloviční porce běžných jídel jednak obvykle fyzicky nejsou poloviční a druhak u pizzy jde o náklady spojené s jedním talířem a příborem od jejich donesení po jejich umytí, což rozhodně není 40% z ceny pizzy. A jinak budete se divit ale jasu restaurace které si zákazníků váží. V naší pizzerii nejenom že vám pizzu rozpůlí a neplatíte navíc ani korunu ale ještě vám ochotně tu pizzu upečou tak že je každá polovina jiná, tak že pokud jste dva a každý chcete jen půlku pizzy ale každý máte chuť na jinou, tak v tom není problém.

Kdyby ty jejich pizzy byly za 80 korun tak chápu, že se jim poloviční porce nevyplatí ale vzhledem k cenám v té restauraci jde spíš o nenažranost majitele než o maloměšťáckou povahu Čecháčků - on jen blbec dá za něco tak običejného jako voda 80 korun jen aby nevypadal že je maloměšťák..

+9/−1
21.8.2015 14:52

P14e60t35r 27P48o46s45p25i92s61i64l 4543970715713

Tady přeci nejde o ty dvě porce, kdyby šlo o dva servisy polovičních jídel. Ale že vás fízluje číšník, zda neukusujete od druhého. Já si například běžně objednávám pizzu a salát, přítelkyně jen salát a pak (proti mé vůli) mi nějaký kus ukradne. :-)

Takže jsem "čecháček", kdy si myslím, že číšník nemá fízlovat a buzerovat hosty a účtovat jim za konzumaci objednaného jídla ve dvou přirážku?

+7/0
21.8.2015 15:04

V23í50t 69B90r24z73o39b16o87h12a21t24ý 7620922943291

Prosím Vás, zajímalo by mě, jaký je rozdíl v nákladech mezi tím když si dám jednu pizzu a partnerka jen pití od toho když si dám s parnerkou jednu pizzu na půl z jednoho talíře? .... apropo v restauraci jsem byl koupili jsme si pizzy dvě, každý jsme ochutnali i pizzu druhého takže nám byli naúčtovány dvě pizzy a dvakrát příplatek. Můžete mi říct jaký náklad vznikl restauraci v mém případě?

+5/0
21.8.2015 15:28

M70i93r38e30k 80K82o84v68a16c17i23k 5761491211117

Proč Čecháčkové, vy světoběžníku? Ve světě se pizza naprosto běžně jí společně. To se máme nacpat k prasknutí, abysme nebyli za Čecháčky? Co když si někdo dá polévku a sálát a pizzu na půl?

My s přítelkyní v pizzerii jíme naprosto běžně, že já mám pizzu, ona těstoviny, k tomu máme dohromady velký salát a třeba si i kus porce pak vyměníme....

+4/0
21.8.2015 15:49

P62e72t46r 27K92o53n45í91č97e57k 8624492615555

Jak obsluha obsluhuje dva zákazníky, když ten druhý (třeba manželka) "jen sedí", zatímco manžel objedná, pak se přinese jedna pizza na jednom velkém talíři a ti dva vedle sedící manželé ji rukama sní společně, každý 4 dílky. Ta přirážka je hlavně proto, aby se ta hospoda zalepila za to, že ten druhý "jako že nejí". Proto je to sviňárna.

0/0
22.8.2015 15:23

P91e52t66r 70P25o75s27p25i42s67i84l 4313170655263

Koukám, že ty ceny mají vyšší než leckde v Praze a ještě vás tam fízluje číšník, zda si nekousnete od druhého?

http://www.felicita-loriginale.cz/restaurace-pizzeria/pizza/pizza-cs.php

0/0
21.8.2015 14:39

P38e47t90r 20M98i98c29h58a12l 2500274571452

Stačila mi Margherita za 122 a dál jsem nečetl. To není hospodský, ale starý Lotrando. :-)

0/0
21.8.2015 22:38

P32e33t29r 44P17o60s25p69i20s78i95l 4353960465403

Za dva servisy jídel jako půlek pizzy na tom nevidím nic zas tak podivného. Ale to jako ta přirážka původně byla, že když dva lidé snědli dohromady jednu pizzu, tak bdělý číšník připsal na účet přirážku?8-o

0/0
21.8.2015 14:09

M78i41r70e45k 79K75o68v19a71c39i61k 5551711931647

No co tu jeden host popisoval (samozřejmě může a nemusí být pravda), tak dokonce účtovali přirážku za to, že měli dvě pizzy, ale vyměnili si kousky...

0/0
21.8.2015 14:16

P29e97t27r 81P92o18s47p49i23s56i49l 4563280675933

;-DNeuvěřitelný. Ale jediná obrana je prostě do takového pajzlu nechodit a nejlépe to co nejvíce rozšířit mezi lidi a ti by z principu měli takový pajzl jednou pro vždy "bojkotovat".

+2/0
21.8.2015 14:25

P83e12t61r 87D79o69k78t80o76r 8698620236571

tohle zase může vymyslet jenom čecháček podnikatelíček

+1/−2
21.8.2015 14:06

P15e54t14r 53K74a55m58e96n17i25c53k32ý 2403915578885

Ano, někomu bude stále divné, že pizza, kterou si koupím v sámošce za 30 korun, stojí v restauaci 120 (proboha, okradli mě!). A ještě si ji nemůžu sníst ve víc lidech - drzost, restauraci zavřít!

Nějak se zapomíná na ekonomiku provozu každé restaurace. Platí se za servis, jen malá část ceny je za jídlo samé.

+1/−2
21.8.2015 13:50

B39o29h50u50s76l54a59v 93K82r24á93l50í26k 2491210409936

V tomhle případě jde o to, aby majitel restaurace měl určitý cit pro zvyklosti a dokázal ty podmínky gramotně napsat, aniž by si tím udělal ostudu. Ale stylistická a grafická úroveň toho jídeláku je příšerná a ta formulace je opravdu tragicky legrační.

+2/0
21.8.2015 13:57

M89i44r68e52k 95K80o72v18a96c76i86k 5181651481777

Já chápu, že chtějí příplatek za to, že si dáme jednu pizzu a chci jí rozpůlit na dva talíře. Pokud by byla pizza opravdu dobrá, neměl bych problém se tam i za takových podmínek vrátit. Nechápu ale, že chtějí příplatek za to, že si dáme dvě pizzy a kousek si vyměníme. To je prostě kálení na hlavu a to bych neakceptoval. Nikdo neříká, že se má restaurace zavřít, ale reklamu si prostě dobrou neudělali...

Jinak pizza se naprosto běžně jí ve více lidech!

+6/0
21.8.2015 13:58

D31a91n47i50e22l71a 79U59r94b20a69n59o60v18á 2794660135236

Kdyby chtěl za zvýšený servis což v tomto případě obnáší jeden ušpiněný talíř a příbor navíc plus donáška a odnáška číšníka třeba 10% OK ale 40% nemá s normální ekonomikou restaurace nic společného, Navíc dle jejich jídeláku je to restaurace kde je jídlo poměrně drahé, tak že určitě nemají ceny jídla na spodní hranici ziskovosti. 

Porovnávat to s pizzou ze samoobsluhy je nesmysl. Každý samozřejmě ví že v restauraci musí zaplatit číšníka nájem topení a podobně, ale všeho s mírou. Zákazník zase není úplný blbec aby musel platit všechno. A dobrá restaurace, kde se dobře vaří a lidé se tam vracejí navíc nemusí takovéhle fígle používat, protože má dost klientů na to aby je nemusela odírat, když si chtějí dát pizzu na půl.

+2/0
21.8.2015 15:07

A37l50e57n87a 46F43i47r77s42t79o76v72á 8849261754260

Jednání restaurace je naprosto v pořádku, může si určovat ceny tak, jak Jim to vyhovuje. Pokud se to někomu nelíbí, ať jde vedle.

+2/−2
21.8.2015 13:48

M29i34r12e69k 27K31o19v83a72c41i35k 5311211101267

A ono se tu mluví o něčem jiném???

+4/0
21.8.2015 13:59

B20o82h94u38s96l29a42v 54K13r13á44l39í98k 2821320359526

Ano, každá restaurace má plné právo si udělat ostudu a negativní reklamu. ;-D

+12/0
21.8.2015 14:07

D82a43n88i55e63l43a 94U15r41b72a25n14o18v26á 2654410635666

no každopádně je zajímavé že se to nelíbí a restaurace to z jídeláku už stáhla...........víte ono to české držet hubu a krok není vždy dobré povyšovat jako to nejlepší možné řešení...

+3/0
21.8.2015 15:09
Foto

V88í88t 87R78a95i85s78e98r 2661827906198

Tady se pozná, kdo umí stolovat v restauraci (ne v bufetu), kdo je pouhý konzument a přemýšlí jen z uživatelského úhlu pohledu a naopak kdo chápe, že restaurace na určité úrovni prostě nebude preferovat dělení jedné porce mezi dva lidi, protože to nepatří k jejímu standardu a ani se to nevyplatí. To je celé. Článek docela o ničem a jen doufám, že tenhle laciný solokapr nepoškodí majitele restaurace. Budovat se dá něco roky, ale špatné slovo to může zničit za několik dnů.

+5/−12
21.8.2015 13:18

R11a49d16o81s47l77a20v 69K56l49a10u32d65a 5564268504942

Ono se tady hlavně pozná něco úplně jiného. Idiot, který si nechá tentočkovat na hlavu a ještě u toho chrochtá blahem.

+6/0
21.8.2015 13:19

B86o77h96u45s26l42a45v 64K14r46á12l75í64k 2761210249316

Ano, jde o tu určitou úroveň. Od provozovatele restaurace člověk čeká, že se nebude na jídelním lístku prezentovat na úrovni buranského taxikáře z pražského Staromáku. A pokud si majitel restaurace na svůj jídelní lístek napíše "špatná slova", která zničí jeho pověst, tak si za to může docela sám.

+13/−1
21.8.2015 13:21

J71a74n 96S35v77o87b31o92d20a 3497874659223

Majitel se "poškodil" sám a nikdo na něj nepravdivou špínu neháže. Naopak Váš úhel pohledu mi přijde dosti pokřivený.

+7/0
21.8.2015 13:24

V49í68t 38B13r78z15o93b72o84h16a69t27ý 7420402183931

Tento článek ale v ničem nelže, jen mluví o obchodní praktice jedné restaurace. Nic víc nic míň. Takže o špatném slovu, které někoho poškodí nemůže být ani řeč.  V podnikání je každé rozhodnutí riziko, které Vám může jak vydělat, tak Vás položit. Pokud restaurace cílí na lidi, kteří jak píšete umí stolovat a nejsou konzumenti, tak se přece nemusí ničeho bát, její klientela bude nad článkem patřičně nad věcí, mám ovšem pocit, že restaurace cílí uplně na jinou skupinu lidí .....

+10/0
21.8.2015 13:25
Foto

V90í72t 88R18a43i83s51e52r 2691187896758

tam spíše cílí tento článek, diskuze jede a reklamu je vidět :) ... no, taky podnikání, že jo :) ... jinak máte pravdu, ale stejně si myslím, že článek uškodit může

0/0
21.8.2015 13:32

B52o16h92u57s97l90a95v 42K46r60á96l16í29k 2571860679366

Za to už si může majitel té restaurace sám, jestli mu publicita víc pomůže, anebo uškodí. Navštěvovat podniky s extrémně špatnou pověstí je taky zajímavý typ zážitkové turistiky.

+3/0
21.8.2015 13:36

T18o44m56á22š 97R28i76c98h57t77r 3653276850437

Ten článek je o tématu, které vzbudilo silnou společenskou reakci. Takže velmi v pořádku. Že vy budete brácha majitele té restaurace? ;) Přirážet vůči nevzniklému nákladu a přesvědčení o tom, že každý si musí objednat všechno, je neschopnost obchodníka typická pro naše porevoluční období, ale ve vyspělém světě to nemá místo.

Často mi partnerka řekne "já se napiju od tebe". Tam, kde by mi takové pivo kvůli tomu o 40 % podražili, bych už nikdy nepáchl :)

+7/−1
21.8.2015 13:36

B69o24h27u30s78l23a22v 28K51r43á74l56í40k 2741810879856

Jinak řečeno, každá restaurace se snaží vydělat, ale musí to dělat s jistou úrovní. Nesmí z nich čouhat prvoplánová hamižnost jak sláma z bot.

+2/0
21.8.2015 13:38
Foto

V96í82t 25R60a73i42s62e53r 2861267576508

to je asi jádro problému... někdo v tom vidí hamižnost, někdo prostě majitelovu obchodní poilitiku, která patří k určité úrovni restaurace (teď myslím obecně nedělení porcí)... to je celé...

0/0
21.8.2015 13:42

B22o40h25u60s27l36a90v 12K37r18á54l24í88k 2921220479516

I to je umění obchodníka. Umět svoji obchodní politiku zformulovat tak, aby ji zákazníci vnímali jako výhodu a vstřícnost a ne jako snahu oškubat je, jak se dá. A jistě to chce i trochu citu pro cílovou skupinu - pokud někam chodí rodiny s dětmi, turisté nebo zamilované dvojice či manželské páry, tak to vyžaduje trochu jiné standardy než v restauraci určené pro lobbisty, mafiány a nabubřelé manažery, kteří si určitě z talíře navzájem ochutnávat nebudou. Ale ani ti asi nebudou chodit do restaurace majiteli, který se prezentuje takhle.

0/0
21.8.2015 13:54

T87o11m26á69š 91R68i44c69h81t95r 3803636760907

Víte, naprostý souhlas. Mě taková obchodní politika uráží. Má-li ale u jiných úspěch, pak tu má své místo. Ale prodávat rohlík dráž jen proto,  že si dcerka kousne, mi přijde lehce úchylné.

0/0
22.8.2015 0:04

O96n64d77ř38e13j 59H94o22r48á89k 8849584871

Ty máš na mysli restaurace, které si na nějakou úroveň jen hrají. Ve skutečné restauraci na úrovni by se v jídelním lístku takováhle věta neobjevila, protože tam nedělají  ze zákazníků pitomce. Pokud chce restaurace na úrovni příplatek za servis, tak si ho přirazí paušální částkou na osobu nebo jako procento z konzumace. Ostatně dát si ve dvou lidech porci napůl je i v dobrých restauracích naprosto běžný a samozřejmý požadavek, kterému personál bez řečí vyhoví. Protože v dobré restauraci zkrátka chtějí, aby zákazník byl spokojen, a ne  z něj vyrazit peníze navíc za každou cenu. A ze strany zákazníka by ovšem zase mělo být samozřejmé, že takový ochotný přístup při placení náležitě ocení.

+3/0
21.8.2015 13:45







Najdete na iDNES.cz