Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Šlechtění jablek trvá desítky let, ta nejlepší v obchodech nenajdete

Nechají vyklíčit semínko z ohryzku jablka, které bylo hezky barevné i dobré, a pak jen čekají na sklizeň? Ani náhodou. Práce na odrůdě opravdu skvělého jablka připomínají laboratorní proces, který trvá 20 i 30 let. Výsledek je však předem nejistý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M81i83l30a56n 87S67o67u42š24e48k 9926147911342

Problém vidím spíš v preferencích pětitelů a prodejců:

1. vlna: přírodní plody, co nejdříve na pultech. Zjištěná nevýhoda: celkem rychle se na proejdnách kazí, i mkdyž jsou chuťově kvalitní.

2. vlna: na prodejnách musí být jablka ošetřená tak, aby se nekazila ještě před prodejem a byla kazu odolná. Následně zjištěno, že sice jablka odolávají, ale vzhledově nevyhovují.

3. vlna: na prodejnách musí být jablka povrchově a vzhledově perfektní bez ohledu na vnitřní kazivost. Tak je to prozatím dodnes: krásná naleštěná a na pohled zdravá jablka, povrchově chemicky ošetřená, ale uvnitř se občas kazící, aniž je to navenek vidět a chuťově často na velmi nižší úrovni, chuť není preferována. Nicméně vzhled prodává. Tato vlna je aktuální až do současnosti.

4. vlna (uvažovaná do budoucna): plody musí být perfektní co do vzhledu, musí typicky jablečně vonět, což u vlny číslo 3 není, omezit vnitřní kazivost. Vlastní chuť plodu je vedlejší, důležitější je prodejnost podle vzhledu a vůně.

Nyní jsme na vlně č. 3, čeká na nás ta vlna číslo 4. Všimněme si, že v těch vlnách postupně ubývá zájem o chuť plodu a preferován je vzhled a co nejdříve vůně plodu v prodejně. Jeho kvalita uvnitř a chuť je až na posledním stupni zájmu producentů a prodejců. Jablka asi nejsou z tohoto pohledu vývoje žádnou výjimkou. V současnosti naprosto převládají preference a s tím související technologie, že prodává pouze a jedině vzhled, v busoucnu k tomu přibude vůně plodu.

Vývoj je tedy jasně ve smyslu prodejnosti coby prvotního kritéria. O to, co bude s plodem v domácnosti po koupi a ochutnání, to už nikoho nezajímá. Je třeba prodat za každou cenu. Co bude doma a jak jim to bude chutnat je pro producenty a prodejce naprosto vedlejší. A to se ani nechci zmiňovat o nějakých výživových a vitamínových hodnotách...

Shrnuto a jinak řečeno: není nad obyčejné jablko vyrostlé na vlastní zahrádce, i když nevypadá tak velkoryse, jako v prodejnách. Hodnotově ho však převyšuje mnohonásobně.

+2/−1
25.3.2018 1:30

J16u70r81a56j 18V47á85c19l81a51v64í18k 9639850145166

Nevím, jaké jabloně tento pán vyšlechtil, ale myslím, že u nás vznikly vynikající a zároveň i odolné odrůdy. Například Topaz, Rubín, Rubinola, Bohemia... Přeji mu hodně úspěchů.

+3/0
24.3.2018 18:43

Z91d65e31n42ě21k 15P79a56r29m12a 7163561835149

A co Bohemia či Golden Bohemia....???

+1/0
24.3.2018 12:49

D36a89n 74R79o18z69s61í94v58a81l 3490722120784

A obráceně, některé odrůdy jablek časem zmizely úplně např. vynikající odrůda Macoun a musí se horko těžko zachraňovat roubováním dokud to ještě jde. Lepší jablko totiž snad opravdu neexistuje. R^

+2/0
24.3.2018 9:33

L91u78c13i81a38n 18P56a36p82a59z23i11a90n 5354377151405

Výborná je i odrůda malináč, která právě pochází z Holovous a ta přestože je stará mnohem déle než ony nové, tak se na trhu také nedá sehnat. Takže i u prověřených odrůd to asi trvá stovky let než se dostane k zákazníkům.

0/0
25.3.2018 16:23

S39t34a76n24i73s43l82a76v 43K53r96e17j48c92a47r 6127116643494

Holovouský malináč podobně jako Karšovka jsou původně nahodilým semenáčem. Nikoli šlechtěncem. Podobné je tomu u ořešáku Mars který je také podobným . Šlechtění nejen ovoce ale i zeleniny mělo a má za cíl vylepšit a zkvalitnit spotřebitelskou hodnotu produktu (nikoli pouze tržní). Po mnoho let byl podobně na tom šlechtěné zelí a okurky nakládačky pěstitlů a šlechtitelů rodu Pourů z Dobré Vody u Hořic. Ti mají ve svém šlechtění nejen Pourovo červené zelí včetně krouhárenských ale i Bilské okurky nakládačky a cibuli Zlatavu. Dnes si málokterý spotřebitel dělá rozdíl mezi hybridem F1 a klasikou. Mnohé šlechtěnce moderních jabloní nemají problémy s skládkovými chorobami , včetně pihovitosti a černání, tolik známé u starých odrůd Matčino, Sudetská reneta, Hvězdnatá reneta , apod. Holovouský malináč se dá opravdu asi pouze koupit na Slavnostech Holovouského malináče v Holovousích. On se totiž pěstuje "pouze" na starých výsadbách vysokokmenných.

0/0
27.3.2018 18:30



Najdete na iDNES.cz