Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí chléb čerstvě vytažený z pece přilákal do skanzenu desítky lidí

  10:53aktualizováno  10:53
Podorlickým skanzenem v Krňovicích celou sobotu voněl kvásek a čerstvě upečený chléb, který lákal desítky lidí na ukázku tradičního vesnického hospodaření. K němu nesměly chybět škvarky ani domácí koláče od pravé selky.

Chléb čerstvě upečený v tradiční peci ve skanzenu v Krňovicích. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Před polednem už bylo v chalupě vše připraveno na první várku chlebů. Organizátorka Irena Zárubová připravila ve velkém lavoru těsto na několik bochníků podle tradičního receptu. Že pořádně promíchat těsto na několik bochníků je fuška, se přesvědčilo i několik dobrovolníků.

Irena Zárubová ukazuje pečení chleba v krňovickém skanzenu.

Irena Zárubová ukazuje pečení chleba v krňovickém skanzenu.

"Je to tradiční receptura. Sice je to chleba z kvasnic, ty se u nás ale používají už dlouho. Chléb je jinak z pšeničné mouky. Těsto se musí zpracovávat minimálně půl hodiny, aby se zaktivoval lepek. Půl až tři čtvrtě hodiny kyne v první nádobě a pak ještě na ošatkách, odkud se už vyklápí na lopatu," popsala postup Zárubová.

Její manžel mezitím připravoval pec. "Zatápěl jsem už ve tři ráno, abychom mohli začít sázet brzo," řekl Václav Záruba poté, co dal péct první pecny. Bylo přesně za deset minut poledne, příprava pece mu trvala přes osm hodin.

Čerstvý chléb šel na dračku

Po vytopení musel Václav Záruba celou pec pečlivě vymést. "Díky teplotě všechno vyhoří a v peci nezůstanou žádné saze. Veškerý popel a uhlíky pak musím vymést a pec zachladit vodou," vysvětlil.

Akce ve skanzenu

Sobotní Hospodaření na vsi bylo poslední prázdninovou akcí v Krňovicích, další bude až v září s řemeslníky. Poslední letošní akcí budou prosincové Vánoce na statku.

Poté, co do rozpálené pece chrstl několik hrnků vody a vymetl zbytek popele, naskládal do výhně první várku bochníků. V chalupě nebylo k hnutí, návštěvníci obklopili Zárubu ze všech stran, aby viděli, jak pomoučené bochníky mizí v útrobách pece.

"První várka se bude péct půl hodiny, druhá už zhruba čtyřicet minut, protože pec už trochu vychladne. Dá se péct až čtyřikrát," řekl Záruba. V dřívějších dobách se právě kvůli časové náročnosti při přípravě peci pekl chléb na týden i více dopředu.

Po slabé půlhodince se vůně čerstvě upečeného chleba linula až ke vstupu do skanzenu. U pece se znovu vytvořila fronta, každý byl zvědavý, jak budou podomácku vyrobené chleby vypadat. Zárubová, která mezitím připravila druhou várku, rozkrajovala horké bochníky na ochutnání. Chutnal výtečně, jeho křupavá kůrka se s těmi supermarketovými nedá srovnat.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V dodávce, kterou v Hradci Králové zastavila policie, se mačkalo 26 dělníků....
V třímístné dodávce jelo 26 lidí, cizinci mířili do práce na stavbu

Skoro tři desítky lidí se naskládaly do třímístné dodávky, kterou policie zastavila v úterý ráno v Hradci Králové. Posádku tvořili cizinci, kteří jeli pracovat...  celý článek

Oltářní obraz Klanění Tří králů od Petra Brandla v zámecké kapli Zjevení Páně...
Cenný Brandlův obraz z kaple patří Smiřicím, ne farnosti, rozhodl soud

Oltářní obraz Klanění Tří králů od Petra Brandla, který byl v českých zemích jedním z hlavních představitelů vrcholného baroka, bude i nadále patřit městu...  celý článek

Muzeum východních Čech v Hradci Králové.
Je to divadlo, zpochybnili uchazeči výběr šéfa Muzea východních Čech

Radní Královéhradeckého kraje odsunuli rozhodnutí o novém řediteli Muzea východních Čech v Hradci Králové. Důvodem jsou otevřené dopisy dvou uchazečů, jimž se...  celý článek

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Pečovatel/ka - moderní zařízení v Praze - 18 - 19 000 Kč - velice zajímavé

MIKUPEX TRADE s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 18 000 - 19 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.