Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí chléb čerstvě vytažený z pece přilákal do skanzenu desítky lidí

  10:53aktualizováno  10:53
Podorlickým skanzenem v Krňovicích celou sobotu voněl kvásek a čerstvě upečený chléb, který lákal desítky lidí na ukázku tradičního vesnického hospodaření. K němu nesměly chybět škvarky ani domácí koláče od pravé selky.

Chléb čerstvě upečený v tradiční peci ve skanzenu v Krňovicích. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Před polednem už bylo v chalupě vše připraveno na první várku chlebů. Organizátorka Irena Zárubová připravila ve velkém lavoru těsto na několik bochníků podle tradičního receptu. Že pořádně promíchat těsto na několik bochníků je fuška, se přesvědčilo i několik dobrovolníků.

Irena Zárubová ukazuje pečení chleba v krňovickém skanzenu.

Irena Zárubová ukazuje pečení chleba v krňovickém skanzenu.

"Je to tradiční receptura. Sice je to chleba z kvasnic, ty se u nás ale používají už dlouho. Chléb je jinak z pšeničné mouky. Těsto se musí zpracovávat minimálně půl hodiny, aby se zaktivoval lepek. Půl až tři čtvrtě hodiny kyne v první nádobě a pak ještě na ošatkách, odkud se už vyklápí na lopatu," popsala postup Zárubová.

Její manžel mezitím připravoval pec. "Zatápěl jsem už ve tři ráno, abychom mohli začít sázet brzo," řekl Václav Záruba poté, co dal péct první pecny. Bylo přesně za deset minut poledne, příprava pece mu trvala přes osm hodin.

Čerstvý chléb šel na dračku

Po vytopení musel Václav Záruba celou pec pečlivě vymést. "Díky teplotě všechno vyhoří a v peci nezůstanou žádné saze. Veškerý popel a uhlíky pak musím vymést a pec zachladit vodou," vysvětlil.

Akce ve skanzenu

Sobotní Hospodaření na vsi bylo poslední prázdninovou akcí v Krňovicích, další bude až v září s řemeslníky. Poslední letošní akcí budou prosincové Vánoce na statku.

Poté, co do rozpálené pece chrstl několik hrnků vody a vymetl zbytek popele, naskládal do výhně první várku bochníků. V chalupě nebylo k hnutí, návštěvníci obklopili Zárubu ze všech stran, aby viděli, jak pomoučené bochníky mizí v útrobách pece.

"První várka se bude péct půl hodiny, druhá už zhruba čtyřicet minut, protože pec už trochu vychladne. Dá se péct až čtyřikrát," řekl Záruba. V dřívějších dobách se právě kvůli časové náročnosti při přípravě peci pekl chléb na týden i více dopředu.

Po slabé půlhodince se vůně čerstvě upečeného chleba linula až ke vstupu do skanzenu. U pece se znovu vytvořila fronta, každý byl zvědavý, jak budou podomácku vyrobené chleby vypadat. Zárubová, která mezitím připravila druhou várku, rozkrajovala horké bochníky na ochutnání. Chutnal výtečně, jeho křupavá kůrka se s těmi supermarketovými nedá srovnat.



Nejčtenější

Policie uzavřela příjezdy do Adršpachu, pod náporem Poláků kolabuje doprava

Do skalních měst v Adršpachu a Teplicích nad Metují přijely tisíce návštěvníků...

Kvůli dopravnímu kolapsu v Adršpachu na Náchodsku policisté uzavřeli dvě ze tří příjezdových komunikací do obce....

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Chaos na D11. Řidiči se otáčeli a couvali, nechtěli čekat v koloně

Auta na D11 se otáčela a couvala ke sjezdu z dálnice (16.8.2018).

Neuvěřitelný hazard téměř tří desítek řidičů zaznamenaly kamery na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou. Auta tam krátce...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Turista při toulkách v Krkonoších natočil horkem vyschlý pramen Labe

V Krkonoších vyschlo koryto u pramene Labe (8.8.2018).

Turista Luděk Bouška z Jilemnice natočil při svých toulkách Krkonošemi vyschlý pramen Labe. Video na jeho facebookovém...

Další z rubriky

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Ryby mají nádrž ve Vrchlabí zbavit motolic, nasadí je na podzim

Z dálky viditelnou dominantou rybníka je rybářský domek.

Do rybníku Kačák ve vrchlabské části Vejsplachy, který město nechalo odbahnit a vylovit, se vrátí ryby. Radnice tak...

Nezastavitelní míří do Adršpašských skal. Pomozte pohybem handicapovaným

Birell bránou projíždí na kole šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek.

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému...

Najdete na iDNES.cz