Firma z Hradce bude učit v Etiopii, jak se vaří pivo plzeňského typu (ilustrační foto).

Firma z Hradce bude učit v Etiopii, jak se vaří pivo plzeňského typu (ilustrační foto). | foto: MF DNES

Hradecká firma naučí Etiopany vařit pivo, postaví tam pivovar

  • 6
Hradecká firma ZVU Potez vybuduje v Etiopii pivovar za víc než půl miliardy. Africký výrobce v něm bude vařit pivo plzeňského typu podle receptu českých sládků. Obliba piva na kontinentě stoupá.

Málokdo ví, že Etiopie je země, kde rádi pijí pivo a kde se čím dál větší oblibě těší to české - plzeňského typu.

A právě takové teď Etiopany naučí vařit hradecká firma ZVU Potez, která získala velkou zakázku na stavbu pivovaru pro výrobce piva Raya Brewery. První na to upozornily Hospodářské noviny.

ZVU Potez Hradec Králové

Akciová společnost vyrábí zařízení pro chemický, petrochemický, farmaceutický a potravinářský průmysl i pro klasické a jaderné elektrárny. Vyrábí a dodává kompletní technologická zařízení pivovarů a cukrovarů a zajišťuje i veškeré další činnosti vedoucí k předání investičního celku na klíč.

Odborníci z hradecké společnosti zprostředkují Afričanům kompletní technologii na vaření včetně zaškolení pracovníků a receptů.

Pivovar půjde do provozu už v létě

Stavba pivovaru, která bude stát přes půl miliardy a na níž spolupracuje ještě spřízněná hradecká firma Dio, bude hotová do konce příštího roku.

"Kontrakt jsme uzavřeli před pár měsíci, nyní zahajujeme výrobu. Do provozu bychom chtěli pivovar uvádět asi v létě," uvedl generální ředitel firmy ZVU Jiří Flídr.

"Během toho budeme školit personál a naši sládkové navaří první várky, abychom vyzkoušeli, zda bude investorovi pivo vyhovovat. Výsledkem pak budou konkrétní pivní recepty, které jim přehrajeme do počítače," dodal ředitel.

Z Hradce kvůli tomu vyrazí do osmdesátimilionové země na východním pobřeží afrického kontinentu pět až deset zaměstnanců. "S africkými kolegy spolupracujeme už delší dobu, takže nás už znají a my zas známe tamní prostředí," chválí si ředitel.

Firmy hledá další trhy, v Evropě je plno

Raya Brewery, která ovládá až 15 procent pivovarského trhu v Etiopii, dostane od Hradečáků "know-how" na přípravu všech typů spodně kvašeného piva neboli piva plzeňského typu. Kompletní technologie pak bude umět vyrobit třeba i u nás dobře známá a oblíbená sváteční piva pro různé příležitosti.

Pivovar vyroste u města Maychew, asi 650 kilometrů severně od hlavního města Addis Abeby. Za rok vyrobí 600 tisíc hektolitrů piva. "Jde o poměrně velký pivovar. Když bych to měl srovnat, je to zhruba asi jako třetina Budvaru," přirovnává Flídr.

Obliba piva v Etiopii neustále roste. Kromě Čechů tam staví pivovary i Němci, zájem mají také Číňané. Pivo se tam pije více lahvové než točené. O české pivo je podle ředitele zájem hlavně kvůli tomu, že je "pitelné", což mimo jiné znamená, že po vypití jednoho nebo dvou půllitrů zůstává chuť i na další.

Díky projektu firma přijme několik nových pracovníků. V nejbližší době by se mohla hradecká stopa objevit i na dalších exotických místech ve světě, kromě Afriky třeba v asijském Bhútánu. Malé království mezi Čínou a Indií také projevilo zájem o české pivo.

"Evropa už je plná, ale tady se objevují nové možnosti. Zatím je to však teprve v prvopočátcích," sděluje ředitel.

Afrikanista tvrdí, že pivo bude místním chutnat

Že bude Afričanům české pivo chutnat, si myslí i odborník na Afriku Jan Klíma z Univerzity Hradec Králové. "České pivo má dobrou pověst a pivo plzeňského typu je pojmem kdekoliv na světě. Pro Afričany je to osvěžující alternativa. Myslím, že úspěch je zaručený," říká.

Právě v Africe má české pivo velkou šanci se prosadit, neboť na tomto kontinentu už má pivo svou tradici.

"V celé subsaharské Africe se kdysi dělala jakási prosná piva z nakvašených plodů, které se vařily ve velkých kádích. Výsledkem bylo husté, ale málo alkoholické pití," prozrazuje docent filozofické fakulty hradecké univerzity Klíma.

Tato tradice ustoupila a až zhruba v posledních třiceti letech v Africe stoupla obliba piva evropského typu. "Většinou šlo o plechovková piva známých západoevropských koncernů. Stojí hodně peněz, a přitom je toho jen třetinka," říká odborník, který Afriku procestoval křížem krážem.

V poslední době jsou tam stále populárnější piva točená. "Jde o velmi výrazný trend a jsem přesvědčen, že i české pivo bude nejen v Etiopii slavit úspěch. Západoevropská plechovková piva jsou příliš nasládlá a nejsou osvěžující tak, jako je české, které probouzí chuť dát si ještě jedno," míní.

Obliba piva v Africe stoupá, jak se tu postupně usazují nové pivovary, které umějí vařit. "Česká produkce v tomto nikdy nezklamala, Etiopie je navíc obrovská země, má 80 milionů obyvatel a tím pádem velký trh. Musím však upozornit, že východní oblast je muslimská, tam by mohli proti pivu dokonce protestovat," pokračuje Klíma.

Zatímco v Evropě je pivo lidovým nápojem, které se pije takřka při každé příležitosti, na africkém kontinentě je to stále nápoj pro střední a bohaté vrstvy.