Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší rajskou omáčku ochutnávaly v Hradci z kelímků stovky lidí

  6:42aktualizováno  6:42
Na sedmnáct kuchařských škol a restaurací z celé země se v Hradci Králové pokoušelo ve čtvrtek uvařit tu nejlepší rajskou omáčku. Jejich chuť na největší české kulinářské přehlídce Gastro Hradec hodnotila nejen kuchařská porota, ale hlavně stovky návštěvníků.

Soutěž o nejlepší rajskou omáčku na kulinářské akci Gastro Hradec v královéhradeckém kongresovém centru Aldis. (3. 4. 2014) | foto: Martin Veselý, MAFRA

"Základem naší omáčky je cibule a zelenina, chybět nesmí rajčata a zapuštěný perník. Rajčata, která blanžírujeme, musí být pravá, aby vynikla chuť. Někdy můžeme přidat trochu protlaku. Na šest litrů omáčky jsme spotřebovali dvě a půl kila rajčat," líčila soutěžící Pavlína Rajmanová ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou.

Fotogalerie

"Jako koření jsme nevynechali skořici, badián a hřebíček. Zahuštěné je to pouze 100 gramy mouky, zbytek tvoří zelenina a perník," popisovala kuchařka, která rajskou podává nejraději s hovězím nebo plněnou paprikou, s těstovinami i krupicovým nokem.

Jeden z porotců Lukáš Ende z Hradce Králové si myslí, že nejlepší omáčka musí mít vyváženou sladkokyselou chuť.

"Už jsem jich ochutnal všech sedmnáct. Je tu asi pět špičkových, které ty ostatní předhánějí. Ale co člověk, to jiná chuť, takže si myslím, že se s lidma neshodneme," řekl porotce.

Malý sál v hradeckém kongresovém centru Aldis byl plný lidí a skvělé omáčky, které brigádníci servírovali do plastových hrníčků nebo panáků, si nikdo nechtěl nechat ujít.

Už méně soutěžní omáčky chutnaly Jiřímu Eichnerovi, vyznavači tradiční české kuchyně ještě z dob předminulého století.

"Některé byly přerestované, příliš husté nebo převládal celer. Jiné měly zase hroznou barvu, byly až černé. Ano, perník se dává, ale někde ho bylo až moc. Může za to špatný technologický postup. Musí být přiměřený poměr mrkve, celeru a petržele," kritizoval omáčky kuchař z Hradce Králové.

Nejlepší rajskou omáčkou zvolili návštěvníci na 19. ročníku Gastra Hradec tu od Michaely Jurišicové ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku. Odborná porota vyhodnotila jako nejlepší omáčku od Zdeňka Fulína z pražského hotelu Corinthia.

Autor:


Nejčtenější

Policie uzavřela příjezdy do Adršpachu, pod náporem Poláků kolabuje doprava

Do skalních měst v Adršpachu a Teplicích nad Metují přijely tisíce návštěvníků...

Kvůli dopravnímu kolapsu v Adršpachu na Náchodsku policisté uzavřeli dvě ze tří příjezdových komunikací do obce....

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Chaos na D11. Řidiči se otáčeli a couvali, nechtěli čekat v koloně

Auta na D11 se otáčela a couvala ke sjezdu z dálnice (16.8.2018).

Neuvěřitelný hazard téměř tří desítek řidičů zaznamenaly kamery na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou. Auta tam krátce...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Turista při toulkách v Krkonoších natočil horkem vyschlý pramen Labe

V Krkonoších vyschlo koryto u pramene Labe (8.8.2018).

Turista Luděk Bouška z Jilemnice natočil při svých toulkách Krkonošemi vyschlý pramen Labe. Video na jeho facebookovém...

Další z rubriky

VIDEO: Bloudění po parkovištích a hlava na hlavě. Adršpach okupují Poláci

Fronta u vstupu do skalního města v Adršpachu (16.8.2018).

Druhý den po sobě museli policisté uzavřít příjezdové cesty do obce Adršpach na Náchodsku. Především turisté z Polska,...

Na statku dožívají vysloužilí koně, majitelka je zachránila z jatek

Jitka Černá buduje ve Vlčkovicích na Trutnovsku stáje pro staré a nemocné koně.

Propojit svět starých koní a lidí se rozhodla Jitka Černá, která už od roku 2007 v Kuksu organizuje letní Slavnosti...

Místní spekulují o úmyslném zapálení barokního zámku v Horním Maršově

V Horním Mašově hoří barokní zámek

V Horním Maršově na Trutnovsku v neděli ráno kolem páté hodiny začal hořet barokní zámek. Požár zničil střechy na celém...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz