Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší rajskou omáčku ochutnávaly v Hradci z kelímků stovky lidí

  6:42aktualizováno  6:42
Na sedmnáct kuchařských škol a restaurací z celé země se v Hradci Králové pokoušelo ve čtvrtek uvařit tu nejlepší rajskou omáčku. Jejich chuť na největší české kulinářské přehlídce Gastro Hradec hodnotila nejen kuchařská porota, ale hlavně stovky návštěvníků.

Soutěž o nejlepší rajskou omáčku na kulinářské akci Gastro Hradec v královéhradeckém kongresovém centru Aldis. (3. 4. 2014) | foto: Martin Veselý, MAFRA

"Základem naší omáčky je cibule a zelenina, chybět nesmí rajčata a zapuštěný perník. Rajčata, která blanžírujeme, musí být pravá, aby vynikla chuť. Někdy můžeme přidat trochu protlaku. Na šest litrů omáčky jsme spotřebovali dvě a půl kila rajčat," líčila soutěžící Pavlína Rajmanová ze Střední školy v Lomnici nad Popelkou.

Fotogalerie

"Jako koření jsme nevynechali skořici, badián a hřebíček. Zahuštěné je to pouze 100 gramy mouky, zbytek tvoří zelenina a perník," popisovala kuchařka, která rajskou podává nejraději s hovězím nebo plněnou paprikou, s těstovinami i krupicovým nokem.

Jeden z porotců Lukáš Ende z Hradce Králové si myslí, že nejlepší omáčka musí mít vyváženou sladkokyselou chuť.

"Už jsem jich ochutnal všech sedmnáct. Je tu asi pět špičkových, které ty ostatní předhánějí. Ale co člověk, to jiná chuť, takže si myslím, že se s lidma neshodneme," řekl porotce.

Malý sál v hradeckém kongresovém centru Aldis byl plný lidí a skvělé omáčky, které brigádníci servírovali do plastových hrníčků nebo panáků, si nikdo nechtěl nechat ujít.

Už méně soutěžní omáčky chutnaly Jiřímu Eichnerovi, vyznavači tradiční české kuchyně ještě z dob předminulého století.

"Některé byly přerestované, příliš husté nebo převládal celer. Jiné měly zase hroznou barvu, byly až černé. Ano, perník se dává, ale někde ho bylo až moc. Může za to špatný technologický postup. Musí být přiměřený poměr mrkve, celeru a petržele," kritizoval omáčky kuchař z Hradce Králové.

Nejlepší rajskou omáčkou zvolili návštěvníci na 19. ročníku Gastra Hradec tu od Michaely Jurišicové ze Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku. Odborná porota vyhodnotila jako nejlepší omáčku od Zdeňka Fulína z pražského hotelu Corinthia.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Z výstavy malíře Antonína Hudečka v Galerii města Trutnova
Galerie láká na Hudečkovy české krajiny i bouřlivé italské moře

Obrazy špičkového krajináře Antonína Hudečka jsou k vidění v Galerii města Trutnova. Pro příznivce českého výtvarného umění to bude lahůdka. Galerie vypůjčila...  celý článek

Kamion v Červené Hoře na Náchodsku narazil do rekreačního objektu. (16. září...
Hasiči několik hodin vyprošťovali řidiče kamionu, který boural do domu

Vážná dopravní nehoda se stala v noci na sobotu v obci Červená Hora na Náchodsku. Řidič kamionu převážejícího autodíly krátce po půlnoci z neznámých příčin...  celý článek

Při nehodě na Chrudimsku zemřel mladý řidič (17. září 2017).
Na Chrudimsku ráno zemřel mladý řidič, s autem narazil do dvou stromů

Čtyřiadvacetiletý řidič přišel ráno o život při nehodě na Chrudimsku. S autem postupně narazil do dvou stromů, vozidlo se převrátilo a zůstalo ležet na boku....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.