Pálenku umí z borůvek i mrkve, zájem o ni vzrostl po metanolové aféře

  7:28
Jiří Horák postavil před sedmi lety v Lanžově na Trutnovsku na místě starého chléva palírnu. Od té doby je v ní zavřený i 17 hodin denně. Pálenky umí vyrábět téměř z čehokoli, třeba z třešní, jablek, hrušek, rakytníku, mrkve či borůvek.

Výroba domácích destilátů ho dnes zaměstnává prakticky celý rok. Z vyprávění třiašedesátiletého Jiřího Horáka je na první pohled zřejmé, že práce je pro něj zároveň velkým koníčkem.

Jinak by jen těžko mohl mezi desítkami sudů s kvasícím rozdrceným ovocem a bublajícími kotli trávit celé dny. „Obvykle chodím do práce v šest ráno a odcházím kolem jedenácté večer. V sobotu i neděli. Jsem tady pořád, stává se, že mi lidé přivezou ovoce v jedenáct večer, když se z chalup vracejí domů. Člověka musí ta práce bavit, jinak by to nemohl dělat,“ říká majitel jediné palírny na Trutnovsku.

Horák s manželkou provozuje v kempu ve Velkém Vřešťově občerstvení a před lety sháněl práci na zimu. „Pálení mě vždycky zajímalo. Tchán je profesor chemie, sám jsem si dřív nechával pálenky dělat. Objel jsem hodně palíren v Čechách i na Moravě a přebíral poznatky,“ vykládá.

Starší dvoukotlovou technologii koupil na Moravě a zařízení si sám namontoval. Také přestavbu chléva na palírnu dělal vlastníma rukama. Ještě nedávno topil dřevem, v současnosti už kotle vytápí plyn.

Výroba destilátů pro něj už dávno není jen sezonní prací. Zatímco loni první ovoce nakládal do sudů až v polovině září, letos už v květnu. „Letošní rok je zvláštní, ovoce začalo dozrávat minimálně o měsíc dřív. Projevilo se obrovské sucho i teplo. Loni nebyly žádné třešně, letos jsem měl 90 sudů. Tento rok pálím ze všeho: švestky, mirabelky, jablka, hrušky,“ jmenuje.

Rukama projdou tuny ovoce

Pálenky dělal také z černého jeřábu, borůvek, angreštu, rybízu, jahod, malin, mrkve nebo dýně. „Kromě melounu jsem pálil snad už všechno,“ říká s úsměvem. Podle něj nezáleží na tom, z jakého materiálu se pálenky vyrábějí, pro výsledek je nejdůležitější kvalitní a zralé ovoce.

„Lidé si myslí, že na zahradě shrabou jablka a budou z toho mít dobrou kořalku. I jeden shnilý kousek však může celou pálenku zkazit. Proto si raději kvas připravuju sám,“ vysvětluje Horák. 

Jeho rukama projdou tuny ovoce: „Člověk to musí složit, dovézt, vysypat do bedny, nadrtit, dát do sudů a upěchovat. Projde mi to rukama několikrát. Celý den se nezastavím.“ 

Přestože má počítač, veškerou evidenci vede také ručně a údaje o pálení pečlivě zaznamenává do sešitu. Zájem o jeho pálenky je tak velký, že sudy s ovocem už pomalu nemá kam dávat. Jsou pod střechou i na dvorku, celkem 450 plastových sudů. Ty největší mají objem 200 litrů. Majitel palírny je neustále kontroluje a přemísťuje podle toho, jak rychle v nich ovoce kvasí. 

Mezitím dohlíží na samotný proces pálení, který je pod pečlivou kontrolou úřadů. Na zařízení pro výrobu lihovin je 92 plomb a celníci jezdí na kontrolu každý měsíc.

Po domácí pálence nebolí hlava

Litr pálenky se dá udělat z 10 kilogramů, někdy ale prý nestačí ani dvojnásobné množství. Klíčovou roli hraje zralost a podíl nerozkvasitelných cukrů. Přestože dvoukotlové pálení trvá pouze kolem devíti hodin, celý proces výroby pálenky od naložení ovoce po naplnění demižonů zabere i několik měsíců. Většina pálenek, které Horák dělá, má 51 procent alkoholu.

„Když si to lidé nechají doma vyvětrat, mají z toho 50 procent. To je ideální pití,“ poznamenává. Jsou zákazníci, kteří si ve Lhotce nechávají vyrobit i desítky litrů kořalky. 

Odběratele má v Hradci Králové, Trutnově, Kolíně, Liberci, a dokonce i ve Zlíně. Zájem lidí o pálení podle něj oproti minulosti výrazně vzrostl. Velký dopad měla metanolová aféra, která si u nás na přelomu let 2012 a 2013 vyžádala téměř 50 obětí. 

„Lidé jsou od té doby nedůvěřiví, chtějí mít jistotu a čím dál častěji si nechávají dělat vlastní pálenky. Přibývá taky těch, kteří si už nechtějí kupovat nekvalitní alkohol v obchodě. Po domácí pálence nebolí hlava, není vám špatně, můžete to míchat s pivem nebo vínem. Kdo si na to zvykne, už nic jiného nepije,“ uzavírá Horák.

Autor:
  • Nejčtenější

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...