Velká spotřeba rumu není zdaleka jen výsadou nezdolných pijanů. Litry oblíbené české lihoviny pod názvem Tuzemák používají i pekaři a cukráři, kteří chtějí vyrábět poctivé sladkosti bez použití ochucovacích trestí. A i oni teď trnou, zda se v Královéhradeckém kraji neobjeví jedovatý alkohol.
Koláčky namáčené v něčem jiném než v rumu si majitelka Sladkého ráje ze Všestar Zuzana Vaisová nedokáže představit. Používá kolkovaný rum v lahvích, který kupuje v hypermarketu, avšak dobrý pocit z toho, co se teď v Česku okolo alkoholu děje, rozhodně nemá.
"Ke stáčenému alkoholu jsem nikdy neměla důvěru. Jednoho z dodavatelů, který nám rum vozil, jsem pro jistotu odřekla úplně, protože člověk po tom, co denně slyší z médií, má strach," říká cukrářka. Nyní proto sáhla po osvědčené české značce.
"Člověk se kroutí a neví, co má koupit. Zvolila jsem proto Božkov, se kterým by neměl být problém," říká Vaisová, jež do koláčků, které ve svém cukrářství vyrábí, spotřebuje asi litr a půl lihoviny za den.
"Rum se zatím nedá ničím nahradit. Samozřejmě existují různé rumové tresti, ale ty nejsou to pravé ořechové, protože jsou nepříjemně štiplavé," tvrdí cukrářka.