Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácího škvařeného sádla prodám mraky, říká vyhlášený řezník Masopust

  9:09aktualizováno  9:09
Zprávy o odhalených nekvalitních uzeninách a mase ve velkých obchodech obracejí pozornost lidí zpět k malým masnám. I když tam třeba šunka stojí víc, zákazníci ocení kvalitu. A také specifické produkty. "Nejvíc lidé berou moje škvařené sádlo. Toho prodám mraky," říká řezník Milan Masopust z Kocléřova na Trutnovsku.

Řeznictví Milana Masopusta v Kocléřově na Trutnovsku | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Uzenář je jeden z těch, kteří v kraji staví na kvalitě domácích produktů. Avšak i on v posledních měsících zažívá, jak mu krize a utahování opasků zčásti ubírají klientelu, kterou si od 90. let se svým malým řeznictvím bez reklamy vybudoval.

Na druhé straně právě zprávy o vrácení kamionu zkaženého masa do země, odkud vyjel, či polských uzeninách plných posypové soli zneklidňují některé lidi tak, že vyhledávají menší uzenářství.

"V poslední době pozoruji, že ke mně do krámu přijíždí hodně mladých žen. Nakupují často hlavně pro děti. Nevím, možná je zneklidňují podobné zprávy," říká Milan Masopust. Jeho zákazníci ale musí počítat s tím, že jeho maso a uzeniny jsou dražší než v řetězcích.

Fotogalerie

"Třeba dnes mi přišla kýta bez kosti jen o několik korun levnější, než jak si ji koupí člověk v hypermarketu. Musíte tam přidat daň a už nemůžete cenou konkurovat. Vždyť kolik je obchoďáků s prodejnami masa jen v blízkém Dvoře Králové. Natož v Hradci," krčí rameny uzenář.

A kroutí hlavou nad nadprodukcí masa. "Když jdete kolem takového řeznictví v supermarketu večer v neděli a vidíte, kolik tam toho leží, tak ani nelze pochopit, jak se to může všechno prodat. Pak se to překládá, obrací, aby to lidi vůbec koupili," říká.

Přitom pamatuje ještě nedávno doby, kdy i velkovýrobci dělali uzeniny kvalitně.

"Dnes jsou šunky a šunkové salámy, kde je spousta vody. Nebo jak může být uzená krkovice drahá stejně jako syrová? V ceně přece musí být nějaká práce, nějaká energie. A když ne, tak je to něčím nastavené. Dnes se dá maso udržet různými preparáty," říká Milan Masopust.

Maso z jatek ve Vrchlabí

Sám odebírá maso z jatek ve Vrchlabí, s nímž je hodně spokojen. Má asi třicet druhů vlastních výrobků, část podle vlastních receptur. Zákazníci si tak mohou vychutnat originální chutě jeho cigárka, klobás, točeného salámu a buřtů.

"V zimě jdou hlavně vařené výrovky, jelita, slabé párky, tlačenka, uzeniny. Teď na jaře a v létě začne jít zase hodně na odbyt maso připravené na grilování, špekáčky," říká uzenář.

Milan Masopust výrobu střídá. Jeden týden dělá vařenou, druhý týden udí. "A když vidím, že něco dochází, tak to příští týden udělám. Dělám ale jen pro svůj krám, nikomu to nedodávám. Ani bych to nezvládl, pomáhá mi jen rodina," říká muž.

Proto ho nakonec na soutěž tatarských bifteků loni přihlásil jeden z jeho zákazníků. "Koupil kus tataráku a někam to odvezl. Ale já už jsem se o výsledek pak nezajímal," říká skromně.

"Lidé kupují maso na neděli"

V úterý a středu přicházejí do jeho krámu v Kocléřově "svačináři", ve čtvrtek a pátek pak přijíždějí lidé, kteří nakupují maso na víkend. "Trochu jako by se to vracelo do dob, kdy se maso jedlo v neděli," říká s nadsázkou řezník.

Masopustovo řeznictví navštěvují s oblibou chalupáři, kterých je kolem spousta. Jsou z Prahy i Hradce Králové. "Nakoupí si tady i domů, občas přivezou nějaké známé. Tak se o nás lidé dovídají. Ale mně je jedno, kdo přijde. Hlavně že mu to chutná a koupí. Mám ale hodně stálých zákazníků. Jen kdyby dnes bylo mezi lidmi dost peněz. Šlo by to samo," říká Milan Masopust.

Rodinný krámek v obci mu stačí. "Můžu ho rozšířit o nějaké zařízení, které nám ulehčí práci. Ale jinak zůstaneme rodinným krámkem, který po mně převezme dcera," říká.

Autor:



Nejčtenější

Žena chce milion za nezdařenou operaci prsu. Porušila léčbu, řekl svědek

Žena se u hradeckého soudu domáhá milionu korun za údajně nezvládnutou operaci...

Okresní soud v Hradci Králové řeší případ ženy, která žaluje tamní kliniku Sanus za pokaženou plastiku poprsí. Žena...

Vláda zastavila přípravy přehrady Pěčín, proti které se bouřili místní

Vizualizace přehrady Zdobnice - Pěčín, varianta se sypanou hrází.

Vláda pozastavila přípravy na vybudování přehrady Zdobnice-Pěčín v Orlických horách. Projekt nenašel podporu v regionu....



První kapitán hradecké éry odchází. Nevím, co bude dál, říká Šimánek

Hradecký Jiří Šimánek (uprostřed) si proklestil cestu před brankáře Šimona...

Hokejový útočník Jiří Šimánek nebude od příští sezony hrát za hradecký Mountfield, devětatřicetiletý hráč končí poté,...

Na obchvatu Jaroměře závisí D11, zatím však nemá povolení ani pozemky

Ostrý provoz na dálnici D11 u Hradce Králové (21.8.2017).

Kolaudace dálnice D11 k Jaroměři je podmíněná stavbou severního obchvatu tohoto města ležícího severně od Hradce...

Hradec povede nový trenér, Sýkora po dvou letech končí

Hlavní hradecký kouč Václav Sýkora vysvětluje hráčům další cvičení.

Hokejisté Hradce Králové budou mít v příští sezoně nového trenéra. U týmu po dvou letech končí Václav Sýkora. Loni i...

Další z rubriky

Rada nejmenovala ředitele hořické školy, dál čelí podezření z manipulací

Zleva Vladimír Derner (Koalice), Martin Červíček (ODS), Jiří Štěpán (ČSSD),...

Rada Královéhradeckého kraje jmenovala 13 ředitelů středních škol z 15 konkurzů. Hejtmanství se přesto nepodařilo...

Muž podle obžaloby přinutil nožem taxikářku vystoupit. Bál jsem se, tvrdí

Obžalovaný Josef Franěk u Krajského soudu v Hradci Králové (17.4.2018).

Před Krajským soudem v Hradci Králové stanul Josef Franěk. Obžaloba ho viní z loupežného přepadení taxikářky, která jej...

Na tahu z Jičína do Hradce čekají řidiče kolony, opravy potrvají do léta

Dopravní omezení u Úlibic na hlavním tahu z Jičína směrem na Hradec Králové a...

Pevné nervy si řidiči musí přibalit na cestu mezi Jičínem a Úlibicemi na frekventovaném úseku směrem na Hradec Králové...

Advantage Consulting, s.r.o.
DELPHI VÝVOJÁŘ

Advantage Consulting, s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

Najdete na iDNES.cz