"Instalovali jsme už pět ležáckých tanků s kapacitou 110 hektolitrů piva, které nám umožní zvýšit kapacitu našeho pivovárku asi o 1 200 hektolitrů za rok. V další fázi bychom chtěli ležácký sklep ještě rozšířit přestavbou dosud nevyužívaných prostor. Chceme tam umístit další nerezové tanky s kapacitou okolo 500 hektolitrů," řekl majitel pivovárku Milan Vedra.
Loni v Dobrušce uvařili přes tisíc hektolitrů piva. Letos by jich mohlo být ke třem tisícům a v budoucnu by tam chtěli vařit kolem deseti tisíc hektolitrů ročně.
Nyní přibyly i nové přetlačné tanky pro uchování filtrovaného piva před jeho stočením do sudů. Pivovar teď vybírá dodavatele nového zařízení pro mytí a plnění piva do sudů.
Pivovar DobruškaPivo se v Dobrušce znovu vaří od roku 2008. Od té doby se tam připravuje dvanáctistupňový kvasnicový světlý ležák Rampušák a koncem loňského roku k němu přibyla Dobrušská jedenáctka, která je kvasnicová i filtrovaná, protože se podařilo zprovoznit technologii filtrace. |
"Máme odběratele v okolních obcích, Orlických horách, Opočně, Hradci Králové a na Hlinecku. Také dodáváme lahvová piva do několika prodejen a prostřednictvím rychnovské sodovkárny odběrateli v Polsku. V Brně míří dodávky do velkoobchodu, Rampušák a jedenáctka jsou k dostání i ve specializovaných prodejnách piv v Hradci Králové, Praze a Brně. Naše piva vaříme klasicky na deklarovanou stupňovitost, mají tedy poctivých jedenáct a dvanáct stupňů," tvrdí Vedra.
Lidé si mohou dobrušské pivo koupit v PET lahvích litrových nebo jedenapůllitrových. V budoucnu by chtěl pivovar stáčet pivo i do lahví skleněných. Technologii zatím nemá, ale plnění do skla v malém postupně zkouší.