„Předpokládáme, že zlatý stafylokok byl do dané provozovny zanesen nějakou osobou. Zde se rozšířil, pomnožil a vytvořil jedovatou látku, kterou nelze zničit tepelnou úpravou,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.
Právě termostabilní enterotoxin byl podle hygieniků příčinou zdravotních potíží desítek konzumentů jídla z bistra. Sedmapadesát z nich v pondělí a úterý 4. a 5. června musela ošetřit Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Také podle tamních prvních testů byl příčinou zlatý stafylokok.
Jde o běžnou bakterii, kterou má na kůži či sliznicích až polovina lidí, aniž by o tom věděli. Když se však dostane do jídla, které není dostatečně tepelně upravené, může vyvolat bolesti břicha, zvracení a průjmy. V tomto konkrétním případě bakterie vyprodukovala toxin, který nezničila ani tepelná úprava.
„Veškeré prozatímní laboratorní výsledky tomuto předpokladu odpovídají. Dle nových informací laboratoří by kompletní dotypování druhu toxinu mělo být k dispozici do jednoho až dvou týdnů,“ dodala Krejčí.
Podle ČTK je provozovna bistra stále uzavřená a její opětovné otevření musí povolit hygiena. K tomu pravděpodobně nedojde dříve, než budou hygienici přesně vědět, jak se toxin do jídla dostal.
Případ otravy desítek lidí vyšetřuje také hradecká policie jako podezření z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Zatím nikoho neobvinila.
„Stále čekáme na kompletní výsledky laboratorního zkoumání,“ řekl policejní mluvčí Jan Čížkovský.
Bistro v centru Hradce Králové po incidentu zavřelo:
5. června 2018 |