Pivo z Dobrušky lidem chutná. Výroba stoupne o tisíce hektolitrů

  8:45aktualizováno  8:45
Staročeský pivovárek v Dobrušce zvyšuje výrobu. V budoucnu by v něm majitel chtěl vařit až deset tisíc hektolitrů ročně. Dvanáctistupňový Rampušák dokonce nedávno zvítězil mezi světlými pivy v prestižní soutěži Zlatý pohár Pivex - pivo 2012.

Vytáčení sladiny v pivovaru v Dobrušce | foto: Pavel Bednář, MF DNES

Do soutěže Zlatý pohár Pivex - pivo 2012, která se konala v Brně, se letos minipivovary mohly přihlásit poprvé. 

"Je to pro nás rozhodně velký úspěch, kterého si velmi ceníme. Navíc odborným garantem soutěže byl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Praze. To potvrzuje, že naše piva jsou dobrá. Vaříme je klasickým způsobem na deklarovanou stupňovitost, mají tedy poctivých jedenáct a dvanáct stupňů extraktu původní mladiny," řekl majitel pivovárku Milan Vedra.

Staročeský pivovárek v Dobrušce

Stávající pivovar v Křovické ulici dostavěli měšťané v roce 1869. Pivovar díky dochovaným technologiím z 30. let minulého století dokonce aspiruje na kulturní památku. Původní zařízení stále slouží. Na sladovnu navazuje dvoulískový hvozd, kde se naklíčený slad na roštech suší teplým vzduchem, se strojním zařízením z roku 1927. O devět let starší je varna, kde se sladina s chmelem vaří v měděném kotli. Unikátní je také šrotovna v podkroví, kde se čistí a šrotuje slad na várku.

Pivovar už loni uspěl v soutěži Pivo České republiky 2011. "V kategorii světlých ležáků z minipivovarů se umístila naše Dobrušská jedenáctka. Na druhém místě a hned za ní skončil Rampušák, který získal ještě druhé místo v kategorii kvasnicových piv," dodal Vedra.

Porotci srovnávali chuť, vůni i hořkost

Na Zlatém poháru Pivex se v kategorii minipivovarů do druhého kola degustací probojovalo kromě Rampušáka ještě dalších devět piv ze sedmi minipivovarů. Až za Rampušákem skončil světlý ležák Dobřanská hvězda z Pivovaru-restaurantu Modrá hvězda a Antošův ležák z pivovaru Antoš.

Ve dvoukolové soutěži se utkalo 45 značek z šestnácti pivovarů. Porotci srovnávali chuť, plnost, vůni, říz, hořkost, ale i další vlastnosti.

Staročeskému pivovárku se daří od té doby, co ho nový majitel po roce 2008 začal obnovovat. Ve zkušebním provozu nyní běží nová linka za téměř jeden a půl milionu korun na mytí a plnění sudů.

"To, že jsme do linky investovali, neznamená, že jen zvýšíme produkci. Dříve jsme museli řešit mytí sudů jinde, nyní jsme schopni vše udělat u nás, bez dalších nákladů na převoz a manipulace se sudy. Zařízení s kapacitou pětatřiceti kusů umytých a stočených sudů za hodinu pokryje narůstající spotřebu výroby při splnění všech požadavků na kvalitu," vysvětlil Vedra.

V Dobrušce si připravují i vlastní slad

Kvůli zájmu o dobrušská piva, filtrovanou i nefiltrovanou jedenáctku a dvanáctistupňového Rampušáka, už loni zjara pivovárek vybudoval nové ležácké tanky, v nichž dozrávají. Pět tanků s kapacitou 110 hektolitrů zvýšilo kapacitu asi o 1 200 hektolitrů za rok.

Fotogalerie

"Chtěli bychom ležácký sklep ještě rozšířit, a to přestavbou dosud nevyužívaných prostor. Chceme tam umístit další nerezové tanky s kapacitou okolo 500 hektolitrů," řekl Vedra. Postupně plánuje také stáčení do skleněných lahví. Technologii zatím nemá, ale plnění do skla v malém už zkouší.

Zatímco předloni v Dobrušce uvařili přes tisíc hektolitrů, loni to už bylo ke třem tisícům. A v budoucnu chtějí vařit přes 10 tisíc hektolitrů ročně. Staročeský pivovárek od roku 2008 vaří Rampušáka a od konce roku 2010 k němu přibyla Dobrušská jedenáctka, která je kvasnicová i filtrovaná, protože se podařilo zprovoznit technologii filtrace.

Dobrušská piva mají nahořklou chuť, na kterou má velký vliv i slad, který si připravují vlastní. Zachovala se tam totiž klasická původní sladovna, ve které ječmen klíčí na pískovcových humnech. Takových zbylo v republice málo, dobrušská je jednou z nejmenších, které jsou stále v provozu. Slad dodává i jiným pivovarům.

Nejčtenější

Alkohol i rvačky, stovky dělníků z ciziny vyvolávají v Libáni napětí

V Libáni už se nesmí pít před večerkou ani jinde na veřejnosti (6.11.2018).

Byla to poklidná obec, teď se však Libáň na Jičínsku podle místních úplně proměnila. Napětí vyvolává přísun stovek...

Požár, jaký byl u Labské boudy, nepamatují deset let, zásah trval 21 hodin

Požár louky nad Labskou boudou v Krkonoších (17.11.2018).

Téměř 21 hodin zasahovali hasiči ze Špindlerova Mlýna u požáru louky a lesa nad Labskou boudou v Krkonoších. Na místě...

Karoq v Kvasinách skončí, Volkswagen tam začne montovat Passaty

Volkswagen Passat

Vedení Volkswagenu rozhodlo o zajímavé rošádě. Výrobu vozů rodiny Passat, která dlouho bývala vlajkovou lodí německého...

Na hřebeni Krkonoš hořela louka, zasahovali čeští i polští hasiči

Požár u Labské boudy (17. listopadu 2018)

Hasiči kolem půl desáté večer zlikvidovali požár louky v Krkonoších u česko-polské hranice nad Labskou boudou. Oheň...

Dívky si stěžují na modelingovou agenturu. Mění názvy, dál vybírá tisíce

Ilustrační snímek

Kontroverzní modelingová agentura ze Slovenska mění názvy, ale v Česku nadále působí pod stejnými vlastníky. Loni před...

Další z rubriky

V podkrkonošském Žďáru chybí škola i hospoda, komunita „pustinu“ mění

Horní Žďár v Podkrkonoší

V bývalé sudetské vesnici Horní Žďár chybí škola i služby, přesto si ji desítky mladých lidí vybrali jako místo pro...

Ředitel by chtěl muzeum bez vitrín, dotek s exponáty i videomapping

Ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari

Nový ředitel Sixtus Bolom-Kotari se pokouší probudit Muzeum Náchodska a otevřít ho více veřejnosti. Za sebou má osm...

Domov pro lidi s roztroušenou sklerózou má po proměně i dlážděné náměstí

Budovy, kde se léčí lidé s roztroušenou sklerózou, nově propojilo dlážděné...

V areálu bývalého jezuitského kláštera v Žirči u Dvora Králové nad Labem, který od roku 2001 slouží nemocným s...

Najdete na iDNES.cz