Podle krajské hygienické stanice je pokuta pravomocná. Hygienici ji uložili zejména proto, že provozovatel nezajistil, aby jeho činnost neohrozila nebo nepoškodila zdraví lidí infekčním nebo jiným onemocněním.
„V tomto případě došlo k negativnímu ovlivnění bezpečnosti pokrmů uváděných do oběhu ve dvou po sobě následujících dnech a následné explozivní epidemii stafylokokové enterotoxikózy,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.
Výši pokuty zdůvodnili hygienici tím, že má mít výchovný i represivní účinek, ale nemá být likvidační. Vzali ohled na okolnosti případu i následky protiprávního jednání.
Bistro bylo několik měsíců uzavřené, protože v něm od otravy platila mimořádná protiepidemická opatření.
Nyní tam působí nový provozovatel, byť redaktor MF DNES zastihl na místě původního majitele, který tam skládal zboží.
„Krajská hygienická stanice souhlasila s otevřením provozovny pro nového provozovatele. V této věci je však třeba zdůraznit, že na jedné straně se jedná o vyhovující uspořádání a vybavení vlastní provozovny, na druhé straně o způsob vlastní výroby pokrmů. To, zda bude pokrm bezpečný, je bezesporu ovlivněno úrovní vybavení provozovny, ale vždy se na tom bude zásadním způsobem podílet konkrétní činnost personálu,“ podotkla mluvčí hygieniků.
„Mikroorganismy jsou běžnou součástí našeho životního prostředí, včetně těch, které mohou vyvolávat onemocnění. Výrobce pokrmů je pak zodpovědný za to, že bude používat takové vhodné postupy, aby jeho pokrm byl i za těchto podmínek bezpečný,“ dodala Veronika Krejčí.
V provozovně v ulici V Kopečku se 5. června přiotrávili zákazníci, kteří snědli tortillu s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki. Majitel Vladimir Angelkovik už ten den odpoledne bistro sám uzavřel, jak přibývalo pacientů v nemocnici.
Hygienici už v červenci konstatovali, že k nákaze došlo nejspíše až v provozovně.
„Výsledky veškerých laboratorních rozborů prokázaly, že šlo o akutní otravu z potravin, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu. Ta byla způsobena kmenem zlatého stafylokoka s produkcí střevního jedu – enterotoxinu typu A,“ uvedla tehdy mluvčí hygieny Krejčí a upozornila, že tuto jedovatou látku nelze zničit ani tepelnou úpravou.
Policie případ vyšetřovala jako ohrožování zdraví závadnými potravinami z nedbalosti, ale v říjnu ho odložila, protože se nenašel konkrétní viník.
„Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu. Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však nešlo zjistit, který ze zaměstnanců bakterii do prodejny prvotně zanesl a který byl kontaminován až druhotně při práci,“ vysvětlila hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.
Nepodařilo se také prokázat, kdo způsobil masivní namnožení bakterie, byť by to bylo z nedbalosti.
Majitel bistra má ve stejné ulici naproti ještě jeden podnik, kde prodává burgery. Ještě v září tvrdil, že se stal obětí konkurenčního boje a sabotáže, což ale policie odmítla.
Lidé, kteří snědli závadné jídlo, měli střevní potíže. Někteří konzumenti museli kvůli zvracení, křečím v břiše a průjmu vyhledat lékařskou pomoc. Nakonec lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové ošetřili 57 lidí, další nakažené ošetřili lékaři v Pardubicích.
Bistro den po uzavření 6. června 2018