V listopadu kapry rybáři slovili a převezli na sádky. Jedny jsou třeba pod hrází rybníka Broumar na Rychnovsku.
„V našich podmínkách kapr do tržní velikosti tří kilogramů roste čtyři roky,“ vysvětluje mezi betonovými nádržemi s proudící vodou vedoucí jednoho z největších východočeských rybářství Václav Kalenda, „pobyt v bazénech s proudící vodou má částečně vliv na chuť rybího masa. Čtyři až šest týdnů ryby nepřijímají potravu, během té doby vytráví a částečně se odbourá pach z rybníků.“
Ryba na sádkách ztratí jedno procento váhy.
„Je to částečně vytrávením a kapři také spálí část tuku, což je pro chuť lepší,“ pokračuje a pochvaluje podzim bohatý na srážky: „Do sádek přitéká víc vody, ryby se lépe čistí, mají dostatek přirozeného kyslíku, a tak nemusíme vodu okysličovat.“
Vedoucí správy kolowratského rybářství bydlí přímo na sádkách a s kolegy bazény hlídá. „Kdyby se přítok ucpal, ryby by se mohly začít dusit, proto musíme bazény pravidelně kontrolovat,“ říká.
Opočenští rybáři prodávají na sádkách ryby celoročně, ale 80 procent produkce dávají na vánoční trh. Velkou část prodávají na svých sádkách.
„Největší ruch tady bude od 20. prosince, kdy ryby povezeme do obchodů a menším prodejcům. Při to je pro rybu ideální minimální manipulace a co nejkratší doba mezi zabitím a konzumací,“ podotýká Kalenda.
Letos mají kolowratští rybáři v sádkách v Opočně a na Rozkoši připraveno na 100 tun ryb. Z devadesáti procent lidé na svátky kupují kapry, méně amury, pstruhy, štiky, candáty nebo líny.
Vánoční kaprNa tržní váhu 3 kilogramy roste kapr v našich podmínkách 4 roky. Na váze přibývá hlavně od dubna do září. Zbytek roku stagnuje. Tržní váhy se dožije 5 – 10 procent nasazených kaprů, podstatnou část v rybnících uloví kormoráni, volavky a vydry. V přírodě rostou ryby celý život, největší ulovení kapři vážili bezmála 30 kilogramů a měřili víc než jeden metr. |
„Lidé začínají být pohodlnější, raději si koupí filet z kapra. Každý rok takto zpracováváme o 15 až 20 procent ryb víc,“ ukazuje Václav Kalenda polystyrénové bedničky se zaledovanými porcemi. Jsou navíc zpracovány tak, aby se z masa nemusely tahat kosti.
„Filet kolmo na páteř proříznou po půl centimetru speciální nože prořezávačky a takto rozříznuté svalové kůstky se při tepelné přípravě prakticky ztratí,“ odpovídá odborník. Sám zůstává věrný kaprovi, i on však už kupuje vykostěný filet.
„Kapra neobaluji, jen filet osolím, opepřím a okmínuji a zvolna smažím na rostlinném oleji, tak abych si užil přirozenou chuť a zachoval její lehkost,“ radí.
Kapři, které firma chová ve 45 rybnících s celkovou rozlohou 300 hektarů, letos o necelých 8 procent na 89 korun za kilo podraží.
„Je to pro nás práce, která nás živí. My tady čtyři roky děláme, abychom lidem dopřáli zážitek tradičních Vánoc. Když i my si sedneme ke štědrovečerní tabuli, víme, že v celé zemi jsou tisíce lidí, kteří mají na talíři rybu od nás,“ přiznává Václav Kalenda při pohledu na šupinaté hřbety v opočenských sádkách.