Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

STOLETÉ HOSPODY: Obsah trezoru v Secessi nechce znát ani majitel

  14:34aktualizováno  14:34
Hostinec na hlavním tahu v Kostelci nad Orlicí nabízí cestu zpět časem. Vítejte v Secessi a světě Alfonse Muchy, který se na podobě stoleté hospody výrazně podepsal. Lampy, věžičky, třípatrové sklepy a břečťan na zdi dělají z kdysi elegantní restaurace stále příjemný lokál.

Dnešní podoba restaurace Secesse | foto: Petr Broulík, MF DNES

Host vstupuje vchodem vyzdobeném kovovými ornamenty s lampami. Ční nad ním věžičky sloužící i jako nosiče praporů. Některé ozdobné secesní prvky zůstaly i na vnitřním vybavení, typické florální kroucení mají kryty původní vzduchotechniky ve stropě. Nynější majitel se držel původní podoby i při výměně velkých oken.

Stavitel Vincent Hlaváček postavil v roce 1901 novou, tehdy moderní stylovou restauraci se sálem na hlavní silnici. Jmenovala se Novozámecká, protože vede ke kosteleckému novému zámku. Silnici tehdy ještě lemovaly stromy a byla mnohem klidnější. Později dostala jméno Komenského.

Na starých fotografiích dokonce část restaurace obepíná břečťan. Ve sklepích majitel našel zbytky karbidového osvětlení, karbid zřejmě napájel také lampy na vchodu. Elektřinu získala restaurace až po první světové válce.

Stavitel Vincent Hlaváček ji zřejmě brzy prodal rodině Stárkových, která provozovala populární a honosný podnik až do znárodnění.

Secesse 1935: ceny levné, taneční parket a kuželník

V Katalogu krajinské výstavy, která se konala v Kostelci nad Orlicí v roce 1935, zůstal zachovaný dobový inzerát. Majitel Václav Stárek láká do Secesse: "Hradecký porter, 12° ležák, lahvové pivo, každou denní dobu výborná teplá kuchyně, veškeré druhy vína, ceny levné. Taneční parket. Kuželník."

V 50. letech dnešní druhá místnost sloužila jako výrobna vánočních ozdob.

Secesse v prvních letech své existence

Secesse v prvních letech své existence

"Byla to pobočka továrny na ozdoby ze Dvora Králové v době, kdy hledali novou provozovnu. Když jsme hospodu koupili, snášeli jsme dolů z půdy papírové krabice s vánočními ozdobami. Vzal jsem si je domů, ale dnes už je móda vánočních ozdob trochu jinde. Tenkrát byly ozdoby větší, byly to velké koule," říká majitel podniku Jan Šlaj.

O výrobě ozdob v Secessi je záznam v kronikách města. "Restaurace, na konci 50. a 60. let již dost sešlá, byla pěkně opravena a nyní je připravována další modernizace a rozšíření o ubytovací prostory v sousedním domě. V r. 1958 byla v Secessi zřízena výrobna vánočních ozdob, ale brzy byla zde zrušena," přepisujeme i s žalostným slohem tehdejšího kronikáře.

Data a staré fotografie pomohla pro dnešní díl seriálu vyhledat "sběratelka historických dat" Lenka Libotovská. Ta našla v kronikách města několik ukázek, jak se Secesse účastnila společenského a kulturního života v Kostelci.

Spisovatelka radila ženám co s hlasovacím lístkem

V roce 1913 nechali vysázet kulovité javory před Secessí a vlastně v celé Novozámecké ulici členové Okrašlovacího spolku. 19. ledna 1919 se konala valná hromada Řemeslnickorolnické besedy, která do Secesse přesídlila po první světové válce.

Pozdrav ze Secesse tetičce, strýčkovi i dalším

Pozdrav ze Secesse tetičce, strýčkovi i dalším

Hostinec Secesse obrostlý břečťanem v roce 1921

Hostinec Secesse obrostlý břečťanem v roce 1921

Koncem března 1919 přednášela v Secessi spisovatelka P. Moudrá. Ukázala, jak se má zachovat česká žena v samostatném českém státě, dostane-li do ruky hlasovací lístek.

Z dalších zápisů je zjevné, že v Secessi měly schůze spolky, církve a Sokol.

Jan Šlaj koupil restauraci od původních majitelů, tedy rodiny Stárkových, před dvanácti lety. Přestavěl WC, postavil personálu sociální zařízení a nedávno modernizoval kuchyni.

Na místní dršťkovou nebo gulášovou polívku se scházejí strávníci už po desáté ráno. Ostatně v Secessi se vždy vařilo dobré české jídlo.

Sklepy ukrývaly led až do léta

Nynější majitel si proto restaurace patřičně váží a shromažďuje k ní historické materiály. Ve sbírce má třeba původní plán fasády, která nakonec vypadá trochu jinak.

Současný výčep v restauraci Secesse

Současný výčep v restauraci Secesse

Dnešní lokál v restauraci Secesse

Dnešní lokál v restauraci Secesse

Nejvíce ho ale překvapily třípatrové sklepy. Dnes se ve druhém sklepení chladí pivo, ale sklepy dříve sloužily hlavně k ledování.

"V lednu a únoru se nasekaly na Orlici tlusté kusy ledu, ty se odvezly do sklepa a tam sloužily k chlazení piva ještě v létě," říká Jan Šlaj. On sám byl v nejhlubším sklepení teprve před rokem.

Jeho zeť Karel Rykala, který restauraci provozuje, přiznává, že tam byl až před měsícem. "Ale nic v nich není. Dokonce do něj ani nezatéká spodní voda. Tak je ten dům dobře postavený," říká hospodský.

A jedno tajemství restaurace zatím nechce znát ani Jan Šlaj. "Když jsme před rokem rekonstruovali kuchyni, našli jsme v jedné ze zdí trezor. Ale neotevřeli jsme ho. Znovu jsme ho zazdili. Možná v něm nic není, ale možná je tam nějaké poselství bývalých majitelů budoucím generacím," usmívá se majitel.

Autor:


Nejčtenější

Policie uzavřela příjezdy do Adršpachu, pod náporem Poláků kolabuje doprava

Do skalních měst v Adršpachu a Teplicích nad Metují přijely tisíce návštěvníků...

Kvůli dopravnímu kolapsu v Adršpachu na Náchodsku policisté uzavřeli dvě ze tří příjezdových komunikací do obce....

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...



Chaos na D11. Řidiči se otáčeli a couvali, nechtěli čekat v koloně

Auta na D11 se otáčela a couvala ke sjezdu z dálnice (16.8.2018).

Neuvěřitelný hazard téměř tří desítek řidičů zaznamenaly kamery na dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou. Auta tam krátce...

Slovenský šerpa napsal historický milník, na vrchol Sněžky vynesl 165,5 kila

Slovenský šerpa pokořil sedmdesát let starý rekord (18. srpna 2018).

Tři padesátiletí extrémní vynašeči dohromady na zádech odnesli čtyři metráky vody. Čekala je kamenitá cesta i dvě stě...

Turista při toulkách v Krkonoších natočil horkem vyschlý pramen Labe

V Krkonoších vyschlo koryto u pramene Labe (8.8.2018).

Turista Luděk Bouška z Jilemnice natočil při svých toulkách Krkonošemi vyschlý pramen Labe. Video na jeho facebookovém...

Další z rubriky

Až ve třetí desítce. Hradec Králové v žebříčku kvality života klesl

Při dobré viditelnosti jsou z Nového Hradce Králové vidět Krkonoše.

Už řadu let se královéhradecká radnice ráda chlubí tím, že pravidelně zaujímá nejvyšší příčky v žebříčcích, které...

Adršpach zkolaboval třetí den po sobě. Jeďte vlakem, radí policie

Turisté na cestě do skalního města v Adršpachu (16.8.2018).

Policie v pátek po 11. hodině opět uzavřela příjezdové cesty do Adršpachu. Kvůli dopravnímu kolapsu byly silnice...

Na statku dožívají vysloužilí koně, majitelka je zachránila z jatek

Jitka Černá buduje ve Vlčkovicích na Trutnovsku stáje pro staré a nemocné koně.

Propojit svět starých koní a lidí se rozhodla Jitka Černá, která už od roku 2007 v Kuksu organizuje letní Slavnosti...

Najdete na iDNES.cz