Krkonošská nemocnice platila investici z vlastního rozpočtu. Podle jejího ředitele Vladimíra Drymla je gastrocentrum na srovnatelné úrovni s obdobnými pracovišti ve fakultních nemocnicích.
„Jedná se o příspěvek v boji s jednou z nejrozšířenějších a nejzákeřnějších chorob v České republice - s rakovinou tlustého střeva," uvedl ředitel.
Gastrocentrum se skládá ze dvou samostatných pracovišť pro endoskopické vyšetření jícnu, žaludku a střev. Mohou zde tedy pracovat dva lékařské týmy najednou. Kromě gastroskopií a koloskopií zdravotníci provádějí drobné endoskopické zákroky, například odstranění střevních polypů.
Lékaři díky novým přístrojům odhalí nemoc v raném stádiu
Díky nejmodernějším endoskopům, které jsou v současnosti na trhu, lékaři umějí odhalit nádorové onemocnění v raném stádiu a pacienti tak mají vysokou šanci na uzdravení.
„Plně digitální endoskopy umožňují vyseknout a zvýraznit určité spektrum a my tak dokážeme zjistit cévní struktury ve sliznici, které se při nádorech mění. To stará technika neumožňovala,“ vysvětlil internista Jan Válek.
Celé vyšetření lze také nahrávat a dále s ním pracovat. Součástí gastrocentra je skříň pro uchovávání endoskopických přístrojů a myčka, která zabrání přenosu infekcí z jednoho pacienta na druhého. Celé oddělení s malou čekárnou je klimatizované.
Nemocnice v současnosti dělá zhruba deset gastroskopií a koloskopií denně. Díky rozšíření stávajícího pracoviště může kapacitu ještě zvýšit.