Východočeši jedli na Vánoce i dumlíkačku, měla chránit před svrabem

  9:14aktualizováno  9:14
Vánoční svátky byly a jsou spojeny s jídlem. Slavnostní vánoční večeře Východočechů a při ní pojídané pokrmy však dříve vypadaly úplně jinak než dnes. Výrazně také ubylo tradic spojených s vánočním stolováním.

Tradiční východočeská vánoční tabule je k vidění ve skanzenu na Veselém kopci. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kapr a bramborový salát? Kdepak, na východě Čech na vánoční stůl patřilo něco úplně jiného. "Všechno, co se objevilo na štědrovečerním stole, mělo svoje místo a poslání, svůj tajemný význam," píše Jiří Marhold v knize Krkonošská kuchařka.

Přípravy na štědrovečerní hostinu začínaly zhruba týden před Vánoci. Těm naši předci říkali hody, proto celý podzim šetřili, aby bylo za co hodovat. "Tím jediným a hlavním dárkem bývala v polovině devatenáctého století na venkově štědrovečerní večeře," říká ředitelka skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska Ilona Vojancová.

Tradičně se začínalo pečením dobrot, které musely ještě změknout. Třeba zázvorky bývaly po vyndání z pece tvrdé jako kámen, což ale mělo i svou výhodu, protože je děti nemohly sníst.

Tradiční vrkoč posléze nahradil stromeček

O takzvané dlouhé noci se pekly koláče a vánočky, jimž se na horách říkalo štědrounice.

"U nás se peklo v chlební peci. Tahle práce byla dědovou výsadou. Pec roztopil, vymetl a pak zavlažil mokrým věchtem slámy, načež zavelel: Noste! Kdo měl ruce a nohy, přinášel k peci pochoutky, které se ocitaly na stole jen v čas vánoční. Nejdříve vánočky. Děda hlídal jejich zrání podle barvy kůrky i podle hnědnutí papíru, na kterém byly položeny, plechy s nimi přemisťoval, otáčel," vzpomínal na vánoční přípravy dnes již nežijící krkonošský etnograf Miloš Gerstner.

V Orlických horách se na Štědrý den vše točilo kolem takzvaného vrkoče. "Ten byl v českých domácnostech velmi oblíben, později ho nahradil právě stromeček," říká Vojancová. Vrkoč byl pečený pletený věnec z kynutého těsta, do něhož se šikmo vzhůru zapíchlo osm špejlí. Na ty se navlékly hrozinky a sušené švestky. Špejle s různými cukrovinkami, fíky a pozlacenými ořechy se zapichovaly i do jablek.

Mnohá jídla byla spjata s různými tradicemi a posláním. Na Vysočině se před štědrovečerní večeří dávaly pod talíře kapří šupiny, aby rodina měla dost peněz. V Krkonoších ze stejného důvodu dávali pod ubrus drobný peníz a jako první chod večeře býval hrách.

Houbový kuba jako prevence nemocí

Téměř po celých východních Čechách voněl o svátcích černý kuba, jídlo z hub, které se v Krkonoších připravovalo z hub a rohlíků, jinde se svařené houby smíchaly s kroupami.

"Houby totiž ochraňovaly před nemocemi," vysvětluje Vojancová. Aby vánoční večeře byla bohatá, připravovala se ještě zapražená polévka či jáhly se švestkami. V kuchařkách, které se věnují regionálním kuchyním, lze najít i recepty na pokrmy, jako je dumlíkačka - což byla hustá polévka, jejíž součástí byla sladká řepa, vařila se v nejchudších rodinách a údajně chránila proti svrabu.

Lidé na venkově začali své zvyky měnit zhruba v období první světové války, kdy se také v domácnostech ve větší míře začal objevovat stromeček. Ve třicátých letech minulého století býval hlavním chodem jablečný závin, o deset let později se na talíři objevil kapr. A také hutné polévky, oblíbené byly hrachová nebo bramborová.

Autor:

Nejčtenější

Alkohol i rvačky, stovky dělníků z ciziny vyvolávají v Libáni napětí

V Libáni už se nesmí pít před večerkou ani jinde na veřejnosti (6.11.2018).

Byla to poklidná obec, teď se však Libáň na Jičínsku podle místních úplně proměnila. Napětí vyvolává přísun stovek...

Karoq v Kvasinách skončí, Volkswagen tam začne montovat Passaty

Volkswagen Passat

Vedení Volkswagenu rozhodlo o zajímavé rošádě. Výrobu vozů rodiny Passat, která dlouho bývala vlajkovou lodí německého...

Na smartphony za dumpingové ceny čekaly v Hradci stovky lidí celou noc

Otevření obchodu Mi Store v královéhradeckém Auparku

Český distributor mobilů Xiaomi otevřel v Hradci Králové novou značkovou prodejnu Mi Store. Start prodeje a výrazné...

Na hřebeni Krkonoš hořela louka, zasahovali čeští i polští hasiči

Požár u Labské boudy (17. listopadu 2018)

Hasiči kolem půl desáté večer zlikvidovali požár louky v Krkonoších u česko-polské hranice nad Labskou boudou. Oheň...

Zárybnická: Není nic hezčího, než vyběhnout a dívat se, jak Špindl svítí

Meteoroložka Alena Zárybnická našla nový domov v krkonošském Špindlerově Mlýně.

Nejznámější česká meteoroložka Alena Zárybnická je rodilá Pražanka. Láska k horám ji ale před deseti lety zavedla do...

Další z rubriky

Sester v Hradeckém kraji chybí už stovka, hejtman žádá pomoc od vlády

Rehabilitační oddělení nemocnice v Náchodě (23.6.2010).

Na sto zdravotních sester schází nemocnicím v Královéhradeckém kraji. V dalších letech může být ještě hůř. Hradecký...

Hradec se pře se státem, kdo chce podjezd pod budoucí dvoukolejkou

Správa železniční dopravní cesty chce nechat vykácet vzrostlé kaštany v...

Nové vedení Hradce Králové matou protichůdná prohlášení o kontroverzním podjezdu pod železniční dvoukolejkou na...

Ředitel by chtěl muzeum bez vitrín, dotek s exponáty i videomapping

Ředitel Muzea Náchodska Sixtus Bolom-Kotari

Nový ředitel Sixtus Bolom-Kotari se pokouší probudit Muzeum Náchodska a otevřít ho více veřejnosti. Za sebou má osm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz