Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Východočeši jedli na Vánoce i dumlíkačku, měla chránit před svrabem

  9:14aktualizováno  9:14
Vánoční svátky byly a jsou spojeny s jídlem. Slavnostní vánoční večeře Východočechů a při ní pojídané pokrmy však dříve vypadaly úplně jinak než dnes. Výrazně také ubylo tradic spojených s vánočním stolováním.

Tradiční východočeská vánoční tabule je k vidění ve skanzenu na Veselém kopci. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kapr a bramborový salát? Kdepak, na východě Čech na vánoční stůl patřilo něco úplně jiného. "Všechno, co se objevilo na štědrovečerním stole, mělo svoje místo a poslání, svůj tajemný význam," píše Jiří Marhold v knize Krkonošská kuchařka.

Přípravy na štědrovečerní hostinu začínaly zhruba týden před Vánoci. Těm naši předci říkali hody, proto celý podzim šetřili, aby bylo za co hodovat. "Tím jediným a hlavním dárkem bývala v polovině devatenáctého století na venkově štědrovečerní večeře," říká ředitelka skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska Ilona Vojancová.

Tradičně se začínalo pečením dobrot, které musely ještě změknout. Třeba zázvorky bývaly po vyndání z pece tvrdé jako kámen, což ale mělo i svou výhodu, protože je děti nemohly sníst.

Tradiční vrkoč posléze nahradil stromeček

O takzvané dlouhé noci se pekly koláče a vánočky, jimž se na horách říkalo štědrounice.

"U nás se peklo v chlební peci. Tahle práce byla dědovou výsadou. Pec roztopil, vymetl a pak zavlažil mokrým věchtem slámy, načež zavelel: Noste! Kdo měl ruce a nohy, přinášel k peci pochoutky, které se ocitaly na stole jen v čas vánoční. Nejdříve vánočky. Děda hlídal jejich zrání podle barvy kůrky i podle hnědnutí papíru, na kterém byly položeny, plechy s nimi přemisťoval, otáčel," vzpomínal na vánoční přípravy dnes již nežijící krkonošský etnograf Miloš Gerstner.

V Orlických horách se na Štědrý den vše točilo kolem takzvaného vrkoče. "Ten byl v českých domácnostech velmi oblíben, později ho nahradil právě stromeček," říká Vojancová. Vrkoč byl pečený pletený věnec z kynutého těsta, do něhož se šikmo vzhůru zapíchlo osm špejlí. Na ty se navlékly hrozinky a sušené švestky. Špejle s různými cukrovinkami, fíky a pozlacenými ořechy se zapichovaly i do jablek.

Mnohá jídla byla spjata s různými tradicemi a posláním. Na Vysočině se před štědrovečerní večeří dávaly pod talíře kapří šupiny, aby rodina měla dost peněz. V Krkonoších ze stejného důvodu dávali pod ubrus drobný peníz a jako první chod večeře býval hrách.

Houbový kuba jako prevence nemocí

Téměř po celých východních Čechách voněl o svátcích černý kuba, jídlo z hub, které se v Krkonoších připravovalo z hub a rohlíků, jinde se svařené houby smíchaly s kroupami.

"Houby totiž ochraňovaly před nemocemi," vysvětluje Vojancová. Aby vánoční večeře byla bohatá, připravovala se ještě zapražená polévka či jáhly se švestkami. V kuchařkách, které se věnují regionálním kuchyním, lze najít i recepty na pokrmy, jako je dumlíkačka - což byla hustá polévka, jejíž součástí byla sladká řepa, vařila se v nejchudších rodinách a údajně chránila proti svrabu.

Lidé na venkově začali své zvyky měnit zhruba v období první světové války, kdy se také v domácnostech ve větší míře začal objevovat stromeček. Ve třicátých letech minulého století býval hlavním chodem jablečný závin, o deset let později se na talíři objevil kapr. A také hutné polévky, oblíbené byly hrachová nebo bramborová.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Veřejnost a členové horské služby se ve Vrchlabí rozloučili se zesnulým...
Poslední sbohem náčelníkovi. S Klepšem se přišly rozloučit stovky lidí

Pohřeb náčelníka Horské služby Krkonoše Adolfa Klepše provázel obrovský zájem veřejnosti. Ve vrchlabském klášterním kostele sv. Augustina se s ním loučili...  celý článek

Petrova bouda v Krkonoších už zvenčí opět vypadá jako horská chalupa...
VIDEO: Krkonošská Petrovka už vypadá jako horská bouda, je pod střechou

Petrova bouda na hřebenech Krkonoš, kterou před šesti lety zničil požár, už znovu vypadá jako horská chalupa. Přes léto dostala dřevěná okna a střechu. Zima...  celý článek

Hromady sněhu na Černé hoře každým dnem nabývají. Až bude sněhu dostatek, rolby...
Teplo útočí na rekordy, Černá hora přesto zasněžuje. Lyžovat chce za měsíc

Přestože do začátku lyžařské sezony zbývá ještě několik týdnů a teploty stoupají až k dvaceti stupňům, vlekaři na Černé hoře v Krkonoších už vyrábějí technický...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.